Υπέρμαχος μιας ανήσυχης, διερευνητικής και διαρκώς εξελισσόμενης ιστορίας που συνιστά τέχνη της χειραφέτησης, ο διαπρεπής «ιστορικός του Μεσαίωνα και συγγραφέας της εποχής μας», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, θα παρουσιάσει στα γαλλικά την ομιλία «Mεταξύ της ελληνικής αρχαιότητας και της εποχής μας» (με ταυτόχρονη μετάφραση). Προλογίζει η Νικολέττα Γιαντσή-Μελετιάδη, καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσεως του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Mεταξύ της ελληνικής αρχαιότητας και της εποχής μας»
Το να είναι κανείς ιστορικός του Μεσαίωνα, σημαίνει να τοποθετεί τον εαυτό του ακριβώς ανάμεσα στην Αρχαιότητα και στην εποχή μας, να τοποθετείται στην ενδιάμεση περίοδο που εκτείνεται αέναα μεταξύ των ελληνικών γεννημάτων περί πολιτικής και της νεωτερικής αναγέννησής της. Στόχος του είναι να «γεμίσει» την αναμονή και να την κατακλύσει με αβεβαιότητες; Όχι μόνο. Σκοπός του ιστορικού είναι να βρει, πέρα από τις γνωστές γενεαλογίες, τις εστίες δημιουργίας, πειραματισμών και διανόησης που περιπλέκουν τη σχέση μας με τη νεωτερικότητα. Από αυτή τη μοναδική θέση, ο Patrick Boucheron θα εξετάσει τη σχέση ανάμεσα στην Αρχαία Ελλάδα και την εποχή μας αλλά και σε τι συνίσταται αυτό το παρελθόν που μας βοηθά να κατανοήσουμε την εξέλιξή μας.
Ο Patrick Boucheron,…
… το 2015 εξελέγη καθηγητής στο Collège de France στην έδρα «Ιστορία των εξουσιών στη δυτική Ευρώπη, 13ος-16ος αιώνας.» Tο εναρκτήριο μάθημά του Τι μπορεί να κάνει η ιστορία δημοσιεύτηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις το 2017.
Προηγουμένως διατέλεσε επίκουρος καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στην École normale supérieure de Fontenay-Saint-Cloud από το 1994 έως το 1999 και έπειτα καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Οι έρευνές του επικεντρώθηκαν αρχικά στην αστική ιστορία της μεσαιωνικής Ιταλίας, την οποία μελέτησε μέσα από μια συγκριτική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε μια ανάλυση της ιστορικής κοινωνιολογίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παράλληλα, ο Patrick Boucheron εκπόνησε μελέτη σχετικά με τη γραφή και την επιστημολογία της ιστορίας.
Είχε τη γενική επιμέλεια του φιλόδοξου συλλογικού έργου L’histoire du monde au XVe siècle, μια τολμηρή γενεαλογία της παγκοσμιοποίησης. Μέσα από την ίδια προσέγγιση άρσης των στεγανών και αποπροσανατολισμού των βεβαιοτήτων, διηύθυνε το 2017 την έκδοση του τόμου L’Histoire mondiale de la France, για τη σύνταξη του οποίου εργάστηκαν 122 ιστορικοί. Το έργο αυτό, που εντάσσεται στη νέα τάση της παγκόσμιας ιστορίας (global history), έγινε ευπώλητο, απέσπασε το βραβείο «Aujourd’hui» και ενέπνευσε παρόμοιες δημοσιεύσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο Patrick Boucheron συμμετέχει τακτικά σε ποικίλες δημόσιες εκδηλώσεις, λογοτεχνικά φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις καθώς και σε ραδιοφωνικές (Un été avec Machiavel, France Inter/Les équateurs, 2017) και τηλεοπτικές εκπομπές (Quand l’histoire fait dates, σειρά δέκα ντοκιμαντέρ, παραγωγή της εταιρείας Films d’Ici για το κανάλι Arte, 2018). Διετέλεσε διευθυντής των Εκδόσεων της Σορβόννης από το 2010 έως το 2015, ενώ από το 2012 διευθύνει τη συλλογή L’univers historique του εκδοτικού οίκου Seuil.