Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Megaron Plus, η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν για μία ακόμη χρονιά τον κύκλο «CNRS. Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης» σε συνεργασία με το εξέχον ερευνητικό ίδρυμα, δίνοντας έμφαση στους πραγµατικούς εξερευνητές του αιώνα µας, σε αυτούς που ανιχνεύουν τη ζωή στο απειροελάχιστο, που ανατρέχουν στον χρόνο, που εξερευνούν τα όρια του σύµπαντος, που µετατρέπουν την πολυπλοκότητα του κόσµου σε εξισώσεις.
Έτσι, το Μέγαρο υποδέχεται την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 7 μ.μ. τον παγκοσμίου φήμης ανθρωπολόγο Maurice Godelier [Μωρίς Γκοντελιέ], ομότιμο καθηγητή στην ΕΗΕSS (ΕΗΕSS-L’École des hautes études en sciences sociales-Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες) και κάτοχο χρυσού μεταλλίου έρευνας του CNRS (CNRS-Centre national de recherche scientifique-Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας).
Ο διακεκριμένος γάλλος επιστήμονας θα παρουσιάσει τη διάλεξη Το φανταστικό, το φαντασιακό και το συμβολικό, θα αναφερθεί στις θέσεις του που εμπεριέχονται στο ομότιτλο βιβλίο του (εκδόσεις CNRS, 2016) και θα προσεγγίσει το διττό ερώτημα: ποια είναι η φύση και ποια η σημασία του φαντασιακού και του συμβολικού στη δημιουργία των κοινωνιών και στην ύπαρξη των ατόμων;
Προλογίζει ο Ανδρέας Νοταράς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η διάλεξη θα γίνει στη γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.
Maurice Godelier
Ο Maurice Godelier είναι ένας από τους κορυφαίους επικεφαλής του τομέα της γαλλικής ανθρωπολογίας. Έχει διακριθεί με το διεθνές Βραβείο Αλεξάντερ φον Χούμπολντ για τις κοινωνικές επιστήμες το 1990, το Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας (Prix de l’Académie française), το Βραβείο της Εταιρείας Λογοτεχνών (Prix de la société des Gens de Lettres) και το χρυσό μετάλλιο έρευνας του CNRS (υπήρξε επιστημονικός διευθυντής του Τμήματος Επιστημών του Ανθρώπου και της Κοινωνίας του CNRS) το 2001.
Άρχισε την ερευνητική του σταδιοδρομία με τους Φερνάν Μπρωντέλ και Κλωντ Λεβί-Στρως. Η έρευνά του επικεντρώθηκε στη μελέτη των Baruya, μια φυλή της Παπούα-Νέας Γουινέας. Έχει γράψει πολλά βιβλία-ορόσημα: La production des grands hommes (1982), L’idéel et le matériel (1984), Το αίνιγμα του δώρου (1996) μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg, Métamorphoses de la parenté (2004) και Au fondement des sociétés humaines (εκδόσεις Albin Michel, 2007).
Το φανταστικό, το φαντασιακό και το συμβολικό
Εάν καθετί φαντασιακό είναι φανταστικό, καθετί φανταστικό δεν είναι φαντασιακό. Το φαντασιακό αναφέρεται σε δύο διακριτούς τοµείς: στην Τέχνη και στα παιχνίδια αφενός, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και στους πολιτικούς μύθους αφετέρου. Ο άνθρωπος, με την ικανότητά του να φαντάζεται, μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Στους μύθους ή στις θρησκείες, για παράδειγμα, αυτό που είναι φανταστικό δεν συλλαμβάνεται ποτέ ούτε βιώνεται ως φαντασιακό από εκείνους που πιστεύουν σε αυτό. Αυτό λοιπόν το φανταστικό, πιο πραγματικό από το πραγματικό, είναι υπέρ-ρεαλιστικό.
Ενώ ο Λεβί-Στρως υποστηρίζει ότι «το πραγματικό, το συμβολικό και το φανταστικό» είναι «τρία ξεχωριστά επίπεδα», ο Mωρίς Γκοντελιέ δείχνει αντιθέτως ότι το πραγματικό δεν λειτουργεί ξεχωριστά από το συμβολικό και το φανταστικό. Τα τελετουργικά, τα αντικείμενα λατρείας και οι ιεροί τόποι μαρτυρούν την πραγματικότητα και συνεπώς την αλήθεια της ύπαρξης των θεών, των πνευμάτων ή του Θεού για ένα μέρος της Ανθρωπότητας. Το συμβολικό είναι αυτό που επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράζουν αυτό που σκέφτονται και αυτό που κάνουν.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr)