Διασχίζοντας το Νείλο: έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη στο Λονδίνο

Η έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Διασχίζοντας το Νείλο” ταξιδεύει στο Λονδίνο, μετά από πρόσκληση της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στο Λονδίνο, όπου και θα παρουσιαστεί στο Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στο Λονδίνο.

Η έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Διασχίζοντας το Νείλο” ταξιδεύει στο Λονδίνο, μετά από πρόσκληση της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στο Λονδίνο, όπου και θα παρουσιαστεί στο Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στο Λονδίνο.

Η έκθεση παρουσιάζει έργα της τελευταίας τετραετίας του καλλιτέχνη, με θέμα την Αίγυπτο. Το βασικό corpus της έκθεσης πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2013 στην Όπερα του Καΐρου. Η έκθεση συμπληρώνεται με μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της ενότητας “Αλεξανδρινό Κουαρτέτο” που ο ζωγράφος παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2014 στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας καθώς και νέα έργα που ο ζωγράφος  φιλοτέχνησε αφορμή αυτή τη διοργάνωση.

Η εικαστική αφήγηση παρουσιάζει το ταξίδι ενός Έλληνα περιηγητή στην Αίγυπτο του προηγούμενου αιώνα. Ξεκινώντας από την Αλεξάνδρεια των παιδικών χρόνων του Κ. Π. Καβάφη και των ηρώων του Αλεξανδρινού Κουαρτέτου του Λ. Ντάρρελ, ο περιηγητής διασχίζει το Νείλο, πραγματοποιώντας ενδιάμεσες στάσεις σε σταθμούς: Πορτ Σαΐντ, Νταμιέτα, Κάιρο, Γκίζα, Σάκκαρα, Λούξορ, Κοιλάδα των Βασιλέων, Καρνάκ, Έντφου, Άμπου Σίμπελ, Ασουάν.

Τα 20 έργα της έκθεσης, όλα μελάνια σε χαρτί, καταγράφουν στιγμιότυπα του φανταστικού αυτού ταξιδιού στην ενδοχώρα, εντυπώσεις και αναμνήσεις, δημιουργώντας μια υποκειμενική γεωγραφία μνήμης, που χάνεται στο χρόνο και στην ιστορία του αιγυπτιακού πολιτισμού.

Διάσημα αξιοθέατα όπως οι Πυραμίδες, η Σφίγγα την εποχή της ανασκαφής της, το παλάτι της Χασεψούτ, οι Κολοσσοί του Μέμνωνα, ο ναός του Άμπου Σίμπελ πριν τη μεταφορά του στη σημερινή του θέση, ο ναός του Έντφου, το παλαιότερο τζαμί στο Κάιρο Εμπν Τουλούν, το νέο για την εποχή κτίριο της εταιρείας της Διώρυγας του Σουέζ εναλλάσονται αρμονικά με απλές καθημερινές εικόνες: την μαγική Corniche και το δυτικό λιμάνι της Αλεξάνδρειας, ψαράδες στην όχθη του Νείλου, μια κόπτικη εκκλησία, ένα σοκκάκι στο παλιό παζάρι του Αλ Χαλίλι, το πανί μιας φελούκας που διασχίζει τα νερά του ποταμού, μια μικρή όαση στη μέση του πουθενά.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στο Λονδίνο, και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Prof. Dr. Ashraf El-Sheihy, υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης της Αιγύπτου, και της Α.Ε. Mr. Nasser Ahmed Kamel, πρέσβη της Αιγύπτου στο Λονδίνο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Ζει και εργάζεται στον Υμηττό. Διδάχθηκε ζωγραφική με δάσκαλο τον Γ. Ρόρρη στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Άποψη (2001-2002) και το Σημείο (2002-2006). Σπούδασε Γραφιστική στη Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. (ΤΕΙ Αθήνας). Παρακολούθησε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. μαθήματα εικονογράφησης στο Institut d’ Arts Visuels στην Orleans της Γαλλίας.

Έχει πραγματοποιήσει εννέα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου κι έχει διακριθεί, και έχει συμμετάσχει σε πολλές σημαντικές ομαδικές,. Έργα του βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, Μουσεία και Πρεσβείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει φιλοτεχνήσει με έργα του βιβλία και δίσκους. Ανήκει στην καλλιτεχνική ομάδα της Μικρής Άρκτου.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ