Δίδυμα Τοπία: έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου, Δίδυμα Τοπία, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.30 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, στη Θεσσαλονίκη.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου, Δίδυμα Τοπία, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.30 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, στη Θεσσαλονίκη.

Εκείνη την ημέρα το βιβλιοπωλείο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 10:00 στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Νύχτα τέχνης» του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατά την οποία η ίδια η καλλιτέχνης θα μιλήσει για το έργο της.

Η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη του Πάνου Σακελλαριάδη, που πρώτος είδε αυτά τα έργα.

Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος αναφέρει στο φυλλάδιο που συνοδεύει την έκθεση:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χρύσα Βουδούρογλου ζωγραφίζει τοπία και μάλιστα τα τοπία της Σίφνου. Η θεματική του τοπίου είναι κυρίαρχη σε δύο εκθέσεις της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και είναι παρούσα σε πολλές άλλες στιγμές του μακρόχρονου δημόσιου ζωγραφικού της βίου: τοπία σχεδιασμένα με μολύβια, ζωγραφισμένα με λάδι, ακρυλικό, λαδοπαστέλ απεικονίζουν τις όψεις του νησιού που επιλέγει η ζωγράφος σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της μέρας ή της νύχτας –ή στο μεταξύ τους διάστημα, χάραμα ή σούρουπο– και διαμορφώνουν τη δική της, ιδιαίτερα γοητευτική τοπιογραφία. Οι εκθέσεις αυτές αποτελούν σταθμούς στην πορεία που καταγράφει τη διαδικασία οικείωσης του τόπου μέσα από την απεικόνισή του.

»Με την έκθεση «Δίδυμα τοπία» η ζωγράφος πραγματοποιεί ένα ακόμη βήμα στην πορεία αυτή και, κατά τη γνώμη μου, ολοκληρώνει τη διαδικασία. Τα τοπία που περιλαμβάνει σε αυτήν χαρακτηρίζονται από έναν διαφορετικό τρόπο συστηματοποίησης του τρόπου θέασης και απεικόνισης του χώρου, επειδή αναδεικνύει τη διαδικασία με την οποία κατασκευάστηκαν τα συγκεκριμένα έργα. Έτσι, στους πίνακες αυτούς η ματιά της αποκτά μια περαιτέρω διεισδυτικότητα. Η ζωγράφος, έχοντας συνείδηση ότι ασκεί μια πρακτική με μεγάλη παράδοση στην ιστορία της ζωγραφικής, καθιστά σαφή τη θέση της και, πριν ζωγραφίσει, κάνει ένα βήμα πίσω, στοχάζεται και αναλογίζεται την παράδοση την οποία ακολουθεί […]».

Η Χρύσα Βουδούρογλου γεννήθηκε το 1944 στη Νέα Ιωνία. Το 1963 παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου στο εργαστήριο του Σαραφιανού και το 1964 παρακολούθησε γλυπτική στο εργαστήριο του Θανάση Απάρτη, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Έπειτα σπούδασε ζωγραφική, με υποτροφία του ΙΚΥ, στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Ι. Μόραλη (1965-1969). Δούλεψε με τον γλύπτη Κώστα Κλουβάτο από το 1969 έως το 1973. Έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο τα χρόνια 1973-1985. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1985 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Από το 1997 έως το 2003 διηύθυνε το παιδικό τμήμα και δίδαξε ζωγραφική σε παιδιά, στο εικαστικό εργαστήριο του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν από το 1988. Έκανε τα κοστούμια στο έργο Μίννη η Αθώα και στη μουσική παράσταση Transit. Με τον Κυριάκο Κατζουράκη έκανε τα κοστούμια στις Νεφέλες. Επίσης συνεργάστηκε στα έργα Ο άντρας είναι άντρας, Οι παραθεριστές, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Τρωάδες και Happy end με τον Κ. Κατζουράκη, και στο έργο Όπως σας αρέσει με τον σκηνογράφο Timothy O’ Brien.

Το 1996 μαζί με την Ηρώ Κανακάκη κατασκεύασαν το 8 x 8 μέτρα χαλί Λαβύρινθος που αποτέλεσε το βασικό μέρος του σκηνικού του Κ. Κατζουράκη για το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο Χωρίς να ξέρεις πώς. Εικονογράφησε το βιβλίο του Denis Langlois Μιλώντας στα παιδιά για την αδικία. Ασχολείται συστηματικά με το κόσμημα.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ