Διεθνείς κιθαριστικές συναντήσεις στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Μια μουσική εβδομάδα για νέους κιθαριστές και μουσικά σύνολα που θα συναντηθούν στους Δελφούς για να μελετήσουν και να ερμηνεύσουν μουσική, να διδαχθούν από σπουδαίους καθηγητές, να εμφανιστούν σε συναυλίες, να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς και να ανταλλάξουν εμπειρίες.

Η κλασική κιθάρα αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά όργανα με παγκόσμια απήχηση και με έναν ανυπολόγιστο αριθμό από σολίστ, συνθέτες, καθηγητές, σπουδαστές και κυρίως φανατικούς οπαδούς.

Η δύσκολη και μοναχική πορεία ενός -κατά κύριο λόγο- λαϊκού οργάνου προς την σημερινή κλασική του ταυτότητα ξεκίνησε πολύ αργότερα από τα άλλα μουσικά όργανα χάρη στην επιμονή, αγάπη και σκληρή μελέτη σπουδαίων δασκάλων και σολίστ, που κατόρθωσαν να εξελίξουν την τεχνική και τον ήχο της κιθάρας και να την παρουσιάσουν σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν πολλαπλασιασθεί οι σημαντικές διοργανώσεις γύρω από συναυλίες, φεστιβάλ, master classes και σεμινάρια, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των πιστών ακροατών του οργάνου. Οι συναυλίες, οι διαγωνισμοί, τα ρεσιτάλ, οι ηχογραφήσεις, τα διεθνή μουσικά περιοδικά και οι πολλαπλές παρουσιάσεις στον διεθνή τύπο και στα ΜΜΕ, είναι το αποτέλεσμα ενός αμείωτου ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο όργανο, το οποίο κινητοποιεί ´Ελληνες και ξένους σπουδαστές σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, αφιερώνει το θέμα του φετινού Art Campus 2019 στην κλασική κιθάρα και διοργανώνει τις «Διεθνείς Κιθαριστικές Συναντήσεις» στους Δελφούς. Η όλη διοργάνωση απευθύνεται σε σόλο κιθαριστές, κιθαριστικά σύνολα αλλά και σε σύνολα μουσικής δωματίου με κιθάρα σε σύμπραξη με άλλα μουσικά όργανα.

Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι και καθηγητές του Art Campus 2019, είναι οι δύο Έλληνες σολίστ κιθάρας Λίζα Ζώη & Ευάγγελος Ασημακόπουλος, ένα από τα σπουδαιότερα κιθαριστικά ντουέτα με διεθνή καριέρα, σπουδαία δισκογραφία και πολύτιμη διδακτική εμπειρία σε ωδεία και διεθνείς διοργανώσεις σεμιναρίων και master classes. Μαζί τους, έχουν διδαχθεί και αποφοιτήσει πολλοί καταξιωμένοι κιθαριστές.

Tα σύνολα μουσικής δωματίου θα διδάξει ο καταξιωμένος βιολονίστας Δημήτρης Σέμσης, κοντσερτίνο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Προσκεκλημένοι καθηγητές του Art Campus 2019, είναι οι Gabriel Bianco, Rovshan Mamedkuliev και Marco Tamayo, τρεις διεθνείς σολίστ που έχουν αποσπάσει αμέτρητα πρώτα βραβεία στους σπουδαιότερους διαγωνισμούς κιθάρας, διαπρέπουν ανά τον κόσμο με τα ρεσιτάλ, τις συναυλίες και την δισκογραφία τους, ενώ παράλληλα διδάσκουν σε μεγάλες μουσικές ακαδημίες.

Ο Gabriel Bianco (Γκαμπριέλ Μπιανκό), αναγνωρισμένος ως ένας από τους καλύτερους κλασικούς κιθαριστές της εποχής, έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο σε μερικούς από τους πιο έγκυρους διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων του Guitar Foundation of America GFA (Σαν Φρανσίσκο, 2008) και του Διεθνούς Διαγωνισμού Κιθάρας του Koblenz “Hubert Käppel” (Γερμανία, 2007). Ο Gabriel Bianco έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε περισσότερες από σαράντα χώρες και σε πολλά  γνωστά φεστιβάλ και μεγάλες αίθουσες συναυλιών (Φεστιβάλ Πάμπλο Καζάλς στο Πραντές, Théâtre du Châtelet στο Παρίσι, Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Χορού στη Γρανάδα, Μέγαρο Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα κ.α.). Παθιασμένος με τη μουσική δωματίου, ο Gabriel Bianco είναι ιδρυτικό μέλος του κουαρτέτου κιθάρας Eclisses και καθηγητής στο Κονσερβατουάρ του Άμστερνταμ.

Ο Rovshan Mamedkuliev (Ρόβσαν Μαμετκούλιεφ) έχει αποσπάσει περισσότερα από 20 βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας μεταξύ των οποίων τα εξής Πρώτα Βραβεία: 10th International Guitar Competition “Hommage à  Leo Brouwer” (2009), 1st International Guitar Competition “Heitor Villa-Lobos” (2011), XXX Guitar Foundation of  America International Concert Artist Competition (2012), 48th International Guitar Competition “Francisco Tárrega” (2014), 48th International Guitar Competition “Michele Pittaluga” (2015). Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και ως σολίστ με μεγάλες ορχήστρες σε πολλές χώρες του κόσμου, έχει ηχογραφήσει κοντσέρτα και νέα έργα σε δικές του μεταγραφές και είναι καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία της Μόσχας.

Ο Marco Tamayo (Mάρκο Ταμάγιο)  έχει θεωρηθεί από την ιταλική εφημερίδα La Stampa ως “o βασιλιάς της κιθάρας” και έχει επαινεθεί από μουσικούς όπως οι John Williams, Leo Brouwer και Eliot Fisk. Με διεθνείς εμφανίσεις και δισκογραφία, έχει αποσπάσει περισσότερα από 25 πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων, οι διεθνείς διαγωνισμοί κιθάρας Andres Segovia, Michele Pittaluga και Leo Brouwer. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς διαγωνισμού κιθάρας  Michele Pittaluga στην Αλεξάνδρεια της Ιταλίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ καθώς και στο Landeskonservatorium του Κλάγκενφουρτ.

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής στηρίζει τους Έλληνες κιθαριστές που θα  συμμετάσχουν στο Art Campus, οι οποίοι δεν θα καταβάλουν δίδακτρα. Επιπλέον, δίνει την δυνατότητα σε όσους σολίστ και μουσικά σύνολα βραβευθούν στους μουσικούς διαγωνισμούς, να παρουσιαστούν σε ρεσιτάλ και συναυλίες στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας αφιερωμένης εξ ολοκλήρου στην κλασική κιθάρα, στις 9 Νοεμβρίου 2019.

Προθεσμία αποστολής οn line αιτήσεων και βίντεο έως τις 17 Μαΐου 2019

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ