Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο: 200 χρόνια Επανάσταση;

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, εξαγγέλλει μια σειρά εκδηλώσεων για το 2021 με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση;».

Το Φεστιβάλ απευθύνει πρόσκληση σε συγγραφείς σε όλον τον κόσμο για τη συγγραφή έργων μικρής φόρμας (έως 5.000 λέξεις), με θεματική «200 χρόνια Επανάσταση;». Τα έργα που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021, που θα πραγματοποιηθεί από 21-26 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, σε δημόσιους, αρχαιολογικούς και χώρους ιδιαίτερης σηματοδότησης.

Τα κείμενα μπορούν να κατατεθούν στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, πορτογαλική, αραβική, ινδική, ρωσική και σε όλες τις βαλκανικές γλώσσες και πρέπει να συνοδεύονται από μια μικρή περίληψη – παρουσίαση του έργου (έως 250 λέξεις), το βιογραφικό του συγγραφέα και τη δήλωση συμμετοχής – αποδοχής που επισυνάπτεται.

Καλλιτεχνικός επιμελητής του προγράμματος είναι ο θεατρικός συγγραφέας, δραματουργός και μεταφραστής Μάνος Λαμπράκης. Ο επιμελητής, σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα του Φεστιβάλ και διεθνή Επιτροπή, θα επιλέξουν τα κείμενα που θα παρουσιαστούν, μεταφραστούν και εκδοθούν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Την τελευταία ημέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 θα απονεμηθούν Τρία (3) μεγάλα βραβεία με συμβολικά έπαθλα: ένα βραβείο ελληνικού κειμένου, ένα βραβείο ξένου κειμένου και ένα βραβείο παρουσίασης.

Σημειώνουμε ότι το συγγραφικό αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε προ διετίας με την ανάθεση συγγραφής έργου με θέμα Επανάσταση, στην ανερχόμενη Ελληνίδα συγγραφέα Ναταλία Κατσού. Η πρώτη παρουσίαση του κειμένου της, ως συγγραφικής περφόρμανς – έργου εν εξελίξει, πραγματοποιήθηκε στο φεστιβάλ το 2019.

Όπως κάθε χρόνο, το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 θα πλαισιωθεί με κύκλο παραλλήλων εκδηλώσεων, που θα περιλαμβάνει διεθνές συνέδριο, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια και masterclasses, δράσεις από και με παιδιά, δράσεις με νέα μέσα και περιπατητικές performances. Δράσεις του Φεστιβάλ θα μεταφερθούν σε πόλεις αναφοράς για την Ελληνική Επανάσταση στην Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Ειδικά για τις διοργανώσεις του Φεστιβάλ σε άλλες χώρες το 2021, έμφαση θα δοθεί στη συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και στη συμμετοχή σε φεστιβάλ στα Βαλκάνια, ώστε να ενδυναμωθεί η ελληνική δημιουργική και πολιτισμική παρουσία στη «γειτονιά» μας.

Λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, η προθεσμία υποβολής των έργων παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Email αποστολής:
analogiodramaturgy200@gmail.com και info@analogiofestival.org

Σημείωμα του καλλιτεχνικού επιμελητή

Η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της «Ελληνικής Επανάστασης» μάς ζητά να αποκριθούμε στο ερώτημα για τη σχέση και την αφομοίωσή μας με τις αντοχές και τις λειτουργίες πρωταρχικά της γλώσσας μας. Θέλουμε να παρακινήσουμε τους συγγραφείς μας να παρακολουθήσουν την επίμονα διαχρονική έννοια της «επανάστασης» και να στρέψουν το βλέμμα τους στο μέλλον.

Επανάσταση: μια μετατόπιση σε μια νέα συνθήκη ζωής.
Επανάσταση: μια ριζική ανατροπή δομών εξουσίας, μιας τάξης.
Επανάσταση: η απότομη μετατροπή κάποιου στον απόλυτο μοχλό μιας νέας συνθήκης.
Επανάσταση: μια γενικευμένη δράση αντίδρασης.
Επανάσταση: η έκφραση απώλειας νομιμοποίησης κάποιου.

Ξεπερνώντας την ιδιότυπη σφραγίδα της «Ελληνικής Επανάστασης», που λέγεται ελληνισμός, μετατοπίζουμε το ενδιαφέρον μας σε όλα τα επίκεντρα της παγκόσμιας κρίσης. Θέλουμε να χαράξουμε μια δημιουργική γραμμή για το θεμέλιο του πνευματικού μας οργανισμού που είναι η γλώσσα μας / οι γλώσσες μας. Η γλώσσα / οι γλώσσες μας ως αφορμή να αναστοχαστούμε το «δόγμα» μας, την κοινότητά μας, την οικογένειά μας, τον εαυτό μας.

Η «Επανάσταση» δεν είναι μια συναισθηματική κατάσταση. Είναι μια ιδεολογία γεμάτη γόνιμες μαχητικές φιλοσοφικές, πολιτικές, ηθικές και κοινωνικές ευαισθησίες. Η «Επανάσταση» είναι μια μεγάλη Περιπέτεια των Μύθων μας. Η «Επανάσταση» ως μια ιδιαίτερη αφορμή να ξαναγραφτούν οι μύθοι μας. Ας ανακαλύψουμε από την αρχή όλες τις εύτρωτες και μαχητικές χειρονομίες της «χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». – Μάνος Λαμπράκης

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, εν συντομία Αναλόγιο, είναι ένας οργανισμός για το θέατρο, τα γράμματα και τις τέχνες, που ιδρύθηκε το 2005, με στόχο την παρουσίαση έργων που έχουν γράψει νέοι, αλλά και δόκιμοι θεατρικοί συγγραφείς και τη συγκρότηση ενός προνομιακού τόπου για τη συνάντηση της ελληνικής γραφής και δραματουργίας με τις δραματουργίες άλλων χωρών.

Το Φεστιβάλ προσέφερε από την αρχή ένα οργανωμένο πλαίσιο ώστε καταξιωμένοι παλαιότεροι και νεότεροι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, σε συνεργασία με σκηνοθέτες, ηθοποιούς, και λοιπούς καλλιτεχνικούς συντελεστές να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν στην ίδια σκηνή.

Με τα χρόνια, ανέπτυξε πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενέταξε στο πρόγραμμά του αφιερώματα σε δραματουργίες άλλων χωρών και παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οργάνωσε show cases παραστάσεων με ελληνικά θεατρικά κείμενα και αφιερώματα στην ελληνική γραφή και δραματουργία σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις, με μετάφραση, έκδοση και παρουσίαση ελληνικών έργων σε άλλες χώρες, και έγινε μέλος διεθνών φορέων και οργανισμών.

Σήμερα αποτελεί αναφορά για την κατάσταση πραγμάτων στον τομέα του κειμένου, της γραφής και της performance στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο. Λειτουργεί ως πλατφόρμα παρουσίασης για τις σύγχρονες εξελίξεις στο θέατρο, στην ποίηση, στη δραματουργία και στη λογοτεχνική και σκηνική γραφή. Ανοίγει, συγχρόνως, δημόσιο διάλογο για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν, προωθεί την έρευνα και τον ακαδημαϊκό διάλογο και υποστηρίζει τη συνομιλία ανάμεσα στο θέατρο και στις άλλες τέχνες, στο θέατρο και στην τεχνολογία, ανάμεσα στην τέχνη και στην επιστήμη.

Τομείς του προγράμματος του Φεστιβάλ

Κυρίως πρόγραμμα: πρώτη παρουσίαση νέων Ελληνικών έργων, σκηνικές αναγνώσεις και εν εξελίξει performances.
Libraries as Gardens – Παράλληλες δράσεις: διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια, συζητήσεις, εργαστήρια και masterclasses, παραγγελίες έργων και διεθνείς διαγωνισμοί συγγραφής, ειδικά αφιερώματα, προγράμματα φιλοξενίας συγγραφέων και ανταλλαγών, εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους και δράσεις με νέα μέσα/ περιπατητικές και in situ performances κ.ά.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο στην Αθήνα με την επιμελητική φροντίδα Ελλήνων και ξένων επιμελητών, και τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, καλλιτεχνών και επιστημόνων, και με την υποστήριξη πανεπιστημιακών σχολών, πρεσβειών και ελληνικών και ξένων δημόσιων και ιδιωτικών καλλιτεχνικών, πολιτιστικών κέντρων και οργανισμών.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ