Δημήτρης Πουλικάκος και Λάκης Παπαδόπουλος στο Μύλο

Ο Δημήτρης Πουλικάκος και ο Λάκης Πουλικάκος ανεβαίνουν στη σκηνή του club του Μύλου το Σάββατο …
5 Μαρτίου 2011.

Ο Δημήτρης Πουλικάκος και ο Λάκης Πουλικάκος ανεβαίνουν στη σκηνή του club του Μύλου το Σάββατο

5 Μαρτίου 2011.

ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ


Ο Πούλικας ή Μήτσος ή θείος Νώντας – όπως τον αποκαλούσε ο Παύλος Σιδηρόπουλος- ο ένας και μοναδικός Δημήτρης Πουλικάκος, η θρυλική μορφή και ο πατέρας του Ελληνικού ροκ, θα φροντίσει να σας θυμίσει και για όσους δεν ξέρουν να μάθουν, τραγούδια σταθμούς της Ελληνικής ροκ μουσικής. Μαζί του ο Λάκης Παπαδόπουλος, Σάββατο 5 Μαρτίου στο CLUB του Μύλου.

Ο Δημήτρης Πουλικάκος, κατά γενική ομολογία, είναι ένας από τους βασικότερους και σπουδαιότερους πρωτεργάτες του ελληνόφωνου ροκ. Η μουσική του πορεία ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 60 ως μπασίστας και τραγουδιστής στους MGC. Στα τέλη της δεκαετίας, όταν το συγκρότημα διαλύθηκε, δημιουργήθηκε ο \”Εξαδάκτυλος\”.

Σταθμοί της καλλιτεχνικής του πορείας αποτέλεσαν οι κυκλοφορίες του προσωπικού άλμπουμ -και πρόδρομο της ελληνικής rock \’n roll δισκογραφίας – \”Μεταφοραί Εκδρομαί ο Μήτσος\” (1976) και του \”Crazy Love Στου Ζωγράφου\” που αποτύπωνε τη μνημειώδη συναυλία στου Ζωγράφου.

Επιμελήθηκε την παραγωγή στο άλμπουμ \”Zorba The Freak\” του Παύλου Σιδηρόπουλου και σχημάτισε το συγκρότημα \”Αδέσποτα Σκυλιά\”. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους Ζωρζ Πιλαλί και Λάκη Παπαδόπουλο. Παράλληλα με τη μουσική, προχώρησε και σε κινηματογραφική και τηλεοπτική καριέρα.

Εκτός από την μουσική και τον κινηματογράφο, επηρεάστηκε από την beat λογοτεχνία και την περίοδο 1963 – 66 εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό \”Πάλι\” με τους Παναγιώτη Κουτρουμπούση, Γιώργο Μακρή, Νάνο Βαλαωρίτη, και με τη βοήθεια της Μαντώς Αραβαντινού, Κώστα Ταχτσή, Ανδρέα Εμπειρίκου, Νικόλαου Εγγονόπουλου.

ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Λάκης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, Αρχισε να ασχολείται με τη μουσική από πολύ νωρίς, όταν στα 13 του γράφτηκε στο Ελληνικό Ωδείο, όπου πήρε μαθήματα για κάποια χρόνια. Μετά προσπάθησε με μανία να «ξεχάσει» ό,τι έμαθε και το αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό σε όλους σας.

Ξεκίνησε παίζοντας κιθάρα ερασιτεχνικά με τους DRAGONS, το συγκρότημα της γειτονιάς του. Γύρισαν μερικούς δίσκους με την RCA, αλλά το συκρότημα διαλύθηκε γύρω στο \’70 λόγω στρατού. Μετά τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ο Λάκης ταξίδεψε με κρουαζιερόπλοια για 3 χρόνια παίζοντας μουσική και όταν γύρισε εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα. Το 1979 άρχισε να γράφει τραγούδια και παρουσιάστηκε με το ευρηματικό: «Λάκης με τα Ψηλά Ρεβέρ», όπου και έφτιαξε διάφορα συγκροτήματα με ειδικότητα το rock \’n\’ roll.

Η δεύτερη φάση της καριέρας του και η πλέον σημαντική και δημιουργική ξεκίνησε το 1982, όταν έδωσε τον «Κουρσάρο» σε ποίηση του Παύλου Μάτεση, στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ο Κουρσάρος έγινε η αρχή για τη μεγάλη αναγνώριση του rock στην Ελλάδα. Παράλληλα άνοιξε ο δρόμος και για το Λάκη, που εκτός από τα τραγούδια που έδωσε σε άλλους μεγάλους τραγουδιστές, έφτιαξε και τον δικό του προσωπικό ήχο.
Από τότε μας έχει συνηθίσει στις «μουσικές εκπλήξεις». Τα τραγούδια του θα έχουν κάτι από τη σφραγίδα του. Ένας λυρισμός ξεχωριστός και μελωδίες πρωτότυπες που χαρακτηρίζονται από το μουσικό του στίγμα. Λόγια ερωτικά, περίτεχνα ειπωμένα και νοήματα σοβαρά, επενδυμένα με το γνωστό του χιούμορ. Λόγια, πολλές φορές σαρκαστικά, όταν αυτά αναφέρονται σε «κοινωνικά δρώμενα». Λόγια που γίνονται \”σλόγκαν\” στα στόματα των ακροατών και «αντέχουν» στο χρόνο.

Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 11 προσωπικούς δίσκους και οι συνεργασίες με καλλιτέχνες, όπως οι Αρλέττα, Ελένη Δήμου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Δημήτρης Μητροπάνος, Πυξ-Λαξ, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Goin\’ Through, Δάντης, Μανώλης Μητσιάς, Όναρ, Γιώργος Μαργαρίτης άφησαν πίσω τους μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες, πολλές από τις οποίες αποτελούν ακόμα αγαπημένα ακούσματα στα ερτζιανά.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ