Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενήσει δημόσιο διάλογο με τίτλο «Το Ε.Σ.Υ. πρέπει να αλλάξει, όχι να καταργηθεί»…
… την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013.
Το κλισέ ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) «νοσεί και βρίσκεται στην εντατική» ισχύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης. Σε καθημερινή βάση, γιατροί και νοσηλευτές καλούνται όχι μόνον να αντιμετωπίσουν τα ποικίλα προβλήματα των νοσηλευόμενων αλλά και τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος περίθαλψης που ενδημούν εδώ και δεκαετίες. Με το σκεπτικό πως «η αναδιάρθρωση και η βελτίωση του υπάρχοντος και κοινώς αποδεκτού Εθνικού Συστήματος Υγείας εντάσσεται και αποτελεί προϋπόθεση της γενικότερης ανασυγκρότησης του κράτους εφόσον αυτή επιχειρείται», το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνει βήμα σε πέντε διακεκριμένους επιστήμονες, καθηγητές Πολιτικής της Υγείας, κορυφαίους γιατρούς και στελέχη, με πολυετή πείρα, στον τομέα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που προτίθενται να ανοίξουν έναν δημόσιο διάλογο γύρω από το επίμαχο θέμα.
Στην συνάντησή τους με το κοινό του Μεγάρου, την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής, οι κ.κ. Ηλίας Μόσιαλος (Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας της London School of Economics, τέως Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και μέλος των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τον Νοέμβριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011), Στέφανος Ιωάννου Γερουλάνος (Καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, τέως Καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και νυν Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου), Κυριάκος Σουλιώτης (Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κι Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ από τον Μάιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012 και Κωνσταντίνος Ευριπίδης (ιδρυτικό στέλεχος και Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Genesis Pharma και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος-ΣΦΕΕ) θα αποτυπώσουν τις δυσλειτουργίες ενός δημόσιου Συστήματος Υγείας – που όπως διαπιστώνεται δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στο κοινωνικό έργο που θα έπρεπε να επιτελεί – προτείνοντας, σε αντίβαρο, «εις βάθος διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς μεγάλο κόστος». Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ηλίας Ε. Λαμπίρης (τέως Καθηγητής Ορθοπαιδικής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και νυν Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν»)
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Οι πέντε ομιλητές θα αναφερθούν στους βασικούς πυλώνες ανασυγκρότησης του πολύπαθου Εθνικού Συστήματος Υγείας, αρχής γενομένης από την ορθότερη εκπαίδευση, επιλογή και αναβάθμιση της θέσης των θεραπόντων επί πληρωμή ιατρών καθώς και τη νομιμοποίηση της παράνομης ιατρικής αμοιβής μέσω του νοσοκομείου. Σε επιμέρους ζητήματα όπως την ενσωμάτωση του ιατρικού κλάδου των Δημόσιων Ασφαλιστικών Ταμείων στο ΕΣΥ και τη βελτίωση της ποιότητας της ιατρικής («η οποία μειώνει τις δαπάνες, καθώς όσο λιγότερο καταρτισμένοι είναι οι γιατροί, τόσο περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις ζητούν»).
Την αναγκαία αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 50-75% («για 18 κλίνες κχ ΜΕΘ το περίφημο Karolinska της Στοκχόλμης έχει 122 νοσηλευτές, το Πανεπιστημιακό της Ζυρίχης 110, το American Heart Hospital της πόλης 96, το Ωνάσειο 64 στα χαρτιά, πραγματικά όμως 56, και για το ΕΣΥ δεν συζητάμε!») και την πλήρη μηχανογράφηση και συγχρόνως τον σταδιακό περιορισμό του διοικητικού προσωπικού στο ¼ («το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης έχει 114 διοικητικούς υπαλλήλους για 1200 κρεβάτια και το Ωνάσειο 400 διοικητικούς υπαλλήλους για 122 κρεβάτια!»).
Ενώ όσον αφορά στα φάρμακα, στην κατάργηση της συνταγογράφησης από τους ιατρούς των ταμείων, καθώς όλοι οι ιατροί του ΕΣΥ είναι δημόσιοι λειτουργοί, και στη σωστή χρήση φαρμάκων όπου αντί για γενόσημα θα επιστρέψουμε σε πολλά παλαιά εξαίρετα και πάμφθηνα φάρμακα («γενόσημα που παρασκευάζονται σε τριτοκοσμικές χώρες χρήζουν ενδελεχούς ελέγχου από αξιόπιστο ΕΟΦ… Γενόσημα που έχουν γίνει δεκτά από το FDA, τον αγγλικό ΕΟΦ και στο μέλλον από τον ευρωπαϊκό ΕΟΦ δεν χρειάζονται άλλον έλεγχο. Προς το παρών όμως ούτε ο ελληνικός αλλά ούτε ο ευρωπαϊκός ΕΟΦ είναι απόλυτα αξιόπιστοι»). Η δημόσια αυτή συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει με το σκεπτικό πως το «ΕΣΥ είναι εσύ κι εγώ» και πως η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και του καλού δημόσιου νοσοκομείου με ένα καλό και αξιοπρεπώς αμειβόμενο στελεχικό δυναμικό είναι συλλογικό μας δικαίωμα και απαρέγκλιτη υποχρέωση της πολιτείας.
Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση του Megaron Plus με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την εταιρεία Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και την Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς.
Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, και διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας της London School of Economics. Το 2002 και 2007 βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας για την καλύτερη δημοσίευση στον τομέα της διοίκησης υπηρεσιών υγείας. Το 2009 η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ τίμησε το ερευνητικό του κέντρο με το ανώτατο βραβείο εξαιρετικών επιδόσεων στον τομέα της εκπαίδευσης. Το 2010 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Stampar από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Δημόσιας Υγείας. Έχει συμμετάσχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο ως σύμβουλος για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παγκόσμια Τράπεζα, τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Κύπρου, της Φιλανδίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ρωσίας, της Σλοβενίας, της Νότιας Αφρικής, της Ισπανίας και της Σουηδίας, όπως και των ασφαλιστικών ταμείων σε Αυστρία, Κροατία, Γαλλία, Ουγγαρία και Νότια Κορέα. Τον Οκτώβριο του 2009 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και μέλος των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τον Νοέμβριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011. Τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε Υπουργός Επικρατείας μέχρι τον σχηματισμό της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Είναι επίτιμο ιδρυτικό μέλος του Δ.Σ. της “Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”.
Ο Στέφανος Ιωάννου Γερουλάνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις το 1940. Σπούδασε Ιατρική στη Ζυρίχη, το Παρίσι και τη Βιέννη. Αποφοίτησε το 1965 και στη συνέχεια εργάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης. Εξελέγη Υφηγητής Χειρουργικής το 1982 και Καθηγητής το 1988. Διετέλεσε Διευθυντής της Χειρουργικής Μονάδος Εντατικής Θεραπείας (1977-93), της Σχολής Νοσηλευτών Χειρουργείου του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (1991-5), πρώτος Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (1993-7) και Διευθυντής της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας (1993-2010). Το 1997 εξελέγη Καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1997-2005), όπου δημιούργησε το πρώτο Μουσείο Ιστορίας Ιατρικής στην Ελλάδα με πάνω από 20.000 εκθέματα. Το 2005 εξελέγη Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος και δημιούργησε τον Ιπποκράτειο Κήπο με 220 είδη φυτών από τα 247 που αναφέρονται στην Ιπποκρατική Συλλογή και ένα Μουσείο/Έκθεση Ιπποκρατικής Ιατρικής. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου (2007- ), της Εταιρείας Φίλων του Λαού(2005- ) και Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών (2011- ).
Έχει εκδώσει 25 βιβλία, περί τα 30 κεφάλαια σε βιβλία, πάνω από 380 δημοσιεύσεις και έχει δώσει πάνω από 850 διαλέξεις και εισηγήσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.
Ο Κυριάκος Σουλιώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Επιπλέον διδάσκει μαθήματα σχετικά με την πολιτική και οικονομία της υγείας και τη διοίκηση υπηρεσιών υγείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διοίκηση του ΙΚΑ (2000-2001) και στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (2002-2004), Τακτικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Α΄ ΠΕΣΥΠ Αττικής (2002-2004), Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (2002-2006) και Διοικητικός Διευθυντής στο ΜΗΤΕΡΑ-Όμιλος ΥΓΕΙΑ (2006-2007). Από το 2007 μέχρι το 2010 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και επικεφαλής της Ομάδας Έργου για τη Βιωσιμότητα του Ταμείου Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ). Από τον Μάιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν Πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ενώ από τον Μάιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Είναι Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες και της Συντονιστικής Επιτροπής για τις Σπάνιες Παθήσεις. Το ερευνητικό του έργο, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, περιλαμβάνει περισσότερα από 40 προγράμματα και μελέτες. Αναφέρονται ενδεικτικά τα έργα: «Ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα», «Ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Δημόσια Υγεία», «Μελέτη για τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζικών», «Περιφερειακή Προσέγγιση των Δομών για τη Φροντίδα των Ογκολογικών Ασθενών στην Ελλάδα», «Closing the Gap in Health Inequalities in Europe», «Διοίκηση των Νοσοκομείων στην Ευρώπη», «Τα Μέτρα Πολιτικής για την Πραγματική Σύγκλιση των Περιφερειών με Έμφαση στην Παροχή των Υπηρεσιών Υγείας». Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 19 βιβλία, μεταξύ των οποίων: «Ο Ρόλος του Ιδιωτικού Τομέα στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας» (2000) «Οι Δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα» (συνεπιμέλεια με τον Γ. Κυριόπουλο, 2002) «Αποκλεισμοί στην Παγκοσμιοποίηση: ζητήματα κοινωνικής πολιτικής» (συγγραφή με τον Α. Λύτρα, 2004) «Σύγχρονες προκλήσεις στην πολιτική υγείας» (συγγραφή με τον Ξ. Κοντιάδη, 2005) «Φαρμακευτική Πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη» (συγγραφή με τους Χ. Γκόλνα και Ξ. Κοντιάδη, 2005) «Πολιτική και Οικονομία της Υγείας: στρατηγικός σχεδιασμός, οργάνωση και διοίκηση, οικονομική λειτουργία, τομεακές πολιτικές» (επιμέλεια, 2007) «Οικονομικές Ανισότητες και Πολιτική Υγείας» (2007) «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» (συνεπιμέλεια με τον Χ. Λιονή, 2010) «Θεσμοί και Πολιτικές Υγείας» (συνεπιμέλεια με τον Ξ. Κοντιάδη, 2010). Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πάνω από 150 επιστημονικά συνέδρια και έχει συγγράψει περισσότερα από 80 άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά με κριτές, στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας της υγείας, της οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών υγείας, των οικονομικών ανισοτήτων κ.ά. Είναι κριτής άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά μεταξύ των οποίων: Health Policy, Journal of Medical Systems, Diabetic Medicine, American Journal of Manager Care και Journal of Business Research.
Ο Κωνσταντίνος Ευριπίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1953. Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και είναι κάτοχος ΜΒΑ από το London Business School. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στον κλάδο των φαρμακευτικών προϊόντων, έχοντας διατελέσει για δέκα χρόνια Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wellcome Hellas A.E. και της Wellcome plc για το Ισραήλ. Είναι ιδρυτικό στέλεχος και μέτοχος της GENESIS Pharma από το 1996 και έως σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Είναι Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «Επιχειρηματικότητα Νέων». Το 2012 αναδείχθηκε ως ο Έλληνας Quality Leader of the Year από την ΕΕΔΕ, στον αντίστοιχο ετήσιο θεσμό. Το 2006 έλαβε το βραβείο του «Δυναμικά Αναπτυσσόμενου Επιχειρηματία» στον διεθνώς αναγνωρισμένο διαγωνισμό «Entrepreneur of the Year» από την Ernst &Young.
Ο Ηλίας Ε. Λαμπίρης γεννήθηκε στην Βισταγή Ρεθύμνου. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου κι από το ίδιο Πανεπιστήμιο έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος. Σταδιοδρόμησε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (ως Καθηγητής Ορθοπαιδικής) όπου ακολούθησε την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας. Ο Ηλίας Λαμπίρης έχει επίσης διατελέσει Καθηγητής Ορθοπαιδικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, Κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθοπαιδικής εταιρείας και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Έχει γράψει (και επιμεληθεί) τρία συγγράμματα Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και περί τις 200 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά ενώ υπό την καθοδήγησή του έχουν εκπονηθεί 38 διδακτορικές Διατριβές σε Ελλάδα και Γερμανία. Εχει τιμηθεί ως Αντεπιστέλλον μέλος της Γερμανικής εταιρείας Ορθοπαιδικής, Αντεπιστέλλον μέλος της Γερμανικής εταιρείας Τραυματολογίας, Επίτιμο μέλος της Πανευρωπαϊκής εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής και Μέλος του ΔΣ, επί σειρά ετών, της Παγκόσμιας εταιρείας Τραύματος Küntscher Society Osteosynthese International ενώ έχει βραβευτεί από την Επιστ/κή Εταιρεία Küntscher Society Osteosynthese International, την AO-International, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Ορθοπαιδική Εταιρεία Β. Ελλάδος, την Ορθοπαιδική Εταιρεία EEXOT και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γερμανίας που του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο. Επίσης, έχει διατελέσει Βουλευτής Ρέθυμνου την περίοδο 2007-2009. Από τον Απρίλιο του 2010 διοικεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».
Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας