Ο 105,5 Στο Κόκκινο παρουσιάζει για πρώτη φορά τη Δις-Αρμονία, Πολιτικός λόγος και μέλος σε ενεστώτα χρόνο, δύο πολύ διαφορετικές από τις συνηθισμένες συναυλίες στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2014. Ειδικά γραμμένα πρωτότυπα μουσικά έργα για το σήμερα από δέκα σύγχρονους Έλληνες συνθέτες πάνω σε πεζά πολιτικά και λογοτεχνικά κείμενα, με άμεσο ή έμμεσο πολιτικό περιεχόμενο, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο Ωδείο Αθηνών συνοδεία της δωδεκαμελούς, για αυτή την περίσταση, Καμεράτα – Ορχήστρα Των Φίλων Της Μουσικής που θα διευθύνει η διεθνούς φήμης μαέστρος Ζωή Ζενιώδη και θα συμπράξουν διακεκριμένοι σολίστ.
Ένα project με πρωτοποριακό μουσικό και ιδεολογικό περιεχόμενο που επιχειρεί να καταθέσει τη δική του πρόταση για το πολυσυζητημένο «πολιτικό τραγούδι του σήμερα» μέσα από μετά-κλασικές, πειραματικές ακόμα και avant garde φόρμες με στοιχεία από το rock, την jazz ή ακόμα και την ηλεκτρονική μουσική.
Ο Βασίλης Αβδελάς θα αποδώσει ηχητικά το «Τα Σταφύλια Της Οργής» του Τζον Στάινμπεκ, ο Χρήστος Αλεξόπουλος τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων Του Ανθρώπου Και Του Πολίτη της Γαλλικής Επανάστασης, η Τάνια Γιαννούλη το «Περί Τυφλότητας» του Ζοζέ Σαραμάγκου, ο Βαγγέλης Κατσούλης, με ερμηνεύτρια την Άννα Λινάρδου, το «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» του Άλντους Χάξλεϋ, η Μαρία Πανοσιάν την κατά Πλάτωνα «Απολογία Σωκράτους», ο Γιώργος Περιστέρης με βάση το «Η Φάρμα Των Ζώων» του Τζορτζ Οργουελ συνέθεσε ένα «μουσικό παραμύθι» σε αφήγηση της Ευγενίας Λουπάκη, ενώ o Πέτρος Θεοτοκάτος μια ορχηστρική «διασκευή» – έκπληξη του τραγουδιού των Cream «Tales Of Brave Ulysses» η οποία συνοδεύεται από physical performance του ηθοποιού Γιάννη Μπόγρη. Οι Αντώνης Λιβιεράτος και Σάββας Τσιλιγκιρίδης προτίμησαν να αποδώσουν μόνο με ηλεκτρονικά όργανα και μέσα αντίστοιχα τα «Η Ηθική Τους Και Η Ηθική Μας» του Λέοντος Τρότσκι και «Η Δίκη» του Φραντς Κάφκα, ενώ ο Μανώλης Γαλιάτσος επέλεξε να μελοποιήσει, σε ερμηνεία της υψιφώνου Μαριάνθης Σοντάκη, δύο απολύτως ενδεικτικά κείμενα του συντονιστή και δημιουργικού διευθυντή της ομάδας, Θάνου Ματζάνα, περιλαμβάνοντας τα μάλιστα ως πρόσθετα στο CD του «Τρέξε Σαν Σφαίρα» που κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες. Συνεπής στην απόφαση του να μην παίζεται ζωντανά η μουσική του, οι συμμετοχές του στο project ακούγονται μόνον από το προαναφερθέν ηχογράφημα.
Συμπράττουν οι κορυφαίοι σολίστ: Δημήτρης Ασλανίδης – κοντραμπάσο, Νίκος Γούσιας – synthesizer, Κύρα Ηλιάδη – πιάνο, Κατερίνα Λιουδάκη – κλαρινέτο, Ροδούλα Χατζή – φλάουτο, Μαρία Μπιλντέα – άρπα, Δαβίδ Μπρομοίρας – ντραμς, Μπέσυ Παπαδοπούλου – βιολοντσέλο και Ανδρέας Φαρμάκης – κρουστά.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Οι δύο συναυλίες της Δις-Αρμονίας θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω live streaming από το stokokkino.gr και ηχογραφημένες από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ERTOPEN.
Σας περιμένουμε στο Ωδείο Αθηνών στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2014 για δύο βραδιές που θα αποδείξουν πως η μουσική και η ιδεολογική πρωτοπορία δεν είναι καθόλου δυσαρμονικές!
Οι συνθέτες
Βασίλης Αβδελάς: Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η παρακολούθηση βασικών μαθημάτων μουσικής (πιάνο) και οι σπουδές του ως ηλεκτρονικός μηχανικός είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενασχόλησή του με τα synthesizers και τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και virtual synthesizers και τη σύνθεση μουσικής μέσω αυτών. Έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικά albums και συνθέσει μουσική για χοροθέατρο, εικαστικές εκθέσεις, τηλεοπτικά διαφημιστικά και performances ενώ παράλληλα συμμετέχει σε διαφορετικά μουσικά σχήματα.
Χρήστος Αλεξόπουλος: Συνθέτης ενεργός δισκογραφικά αδιάλειπτα από το 1999 ως σήμερα. Έχει επίσης συνθέσει μουσική για θέατρο, θέατρο για παιδιά, μεικτά θεάματα, ταινίες μικρού μήκους και την τηλεόραση. Γράφει έργα μουσικής δωματίου και έργα για ορχήστρα. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν διακριθεί στο International Youth Music Forum του M.I.C της Ουκρανίας και στον Διεθνή Διαγωνισμό Ηλεκτροακουστικής Σύνθεσης Musica Viva (Πορτογαλία). Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Ομάδα Θεάματος Η Άλλη Πλευρά», τμήμα της οποίας είναι και η δισκογραφική εταιρεία Puzzlemusik. Εκτός από ιδρυτής της τελευταίας είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής της από το ξεκίνημα (2006) ως σήμερα. Συντονίζει και διδάσκει στο Εργαστήρι Σύνθεσης Τραγουδιού που φιλοξενείται στο Ωδείο Ορφείο Αθηνών από το 2010 (οι συμμετέχοντες στο Εργαστήρι διδάσκονται το πως να γράφουν ποπ/ροκ τραγούδια). Στο ίδιο Ωδείο διδάσκει θεωρητικά και αρμονία από το 1999.
Μανώλης Γαλιάτσος: Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρία και σύνθεση με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και εργάστηκε ως μουσικός (πιανίστας) και ενορχηστρωτής αλλά από το 1989 αφοσιώθηκε στο συνθετικό του έργο. Ιδιωματικός μα και ιδιοσυγκρασιακό δημιουργός, είτε ως τραγουδοποιός (έγραφε και τους στίχους εκτός από την μουσική) που εκκινούσε από την δημοτική, λαϊκή μα και την λόγια μουσική μας παράδοση είτε στην καθαρά δική του εκδοχή της μετά-κλασικής μουσικής την οποία κάνει μετά το μισό της δισκογραφικής διαδρομής του, παραμένει αταλάντευτα συνεπής με το προσωπικό του μουσικό όραμα και αποκλειστικά με αυτό. Το ίδιο ισχύει και για οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το έργο του, όπως για παράδειγμα η απόφαση του από μια στιγμή και μετά – και ενάντια στην τόσο δυσμενή κατάσταση της δισκογραφίας – να κυκλοφορεί ένα album κάθε χρόνο αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει παίξει ποτέ ζωντανά την μουσική του. Εσχάτως επιστρέφει σε ένα βαθμό στην τραγουδοποιία, πριν όμως από αυτό κυκλοφόρησε ταυτόχρονα την άνοιξη τον δέκατο τρίτο και δέκατο τέταρτο δίσκο του, Στο τέλος του δεύτερου από αυτούς, του «Τρέξε Σαν Σφαίρα», συμπεριέλαβε και τις δύο συνθέσεις του (βασισμένες σε κείμενα του Θάνου Μαντζάνα και σε ερμηνεία της υψιφώνου Μαριάνθης Σοντάκη) που αποτελούν την συμμετοχή του στην Δις-Αρμονία και αυτές οι ηχογραφημένες εκτελέσεις τους θα ακουστούν και στις δύο συναυλίες.
Τάνια Γιαννούλη: Σπούδασε πιάνο (δίπλωμα σολίστ, άριστα παμψηφεί και Β’ βραβείο, Athenaeum), ανώτερα θεωρητικά (αρμονία, φυγής, ενορχήστρωσης, άριστα, Athenaeum) και σύνθεση (Athenaeum/ Ορφείο, άριστα παμψηφεί και α’ βραβείο, Ορφείο). Επίσης είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γράφει μουσική για θέατρο, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, multimedia, video art και συναυλίες. Έχει συνεργαστεί με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας ενώ έργα της έχουν ερμηνεύσει η ΑΣΟΝ, το σύνολο σύγχρονης μουσικής Dissonart και το κουαρτέτο εγχόρδων Galaxy. Η μουσική της έχει ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ, Biennale, μουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως πιανίστα ενδιαφέρεται κυρίως για crossover projects και τον αυτοσχεδιασμό. Συνεργάζεται με τον Tomas Weiss στο project Emotone. To album της «Forest Stories» κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2012 από το art music label Rattle της Νέας Ζηλανδία αποσπώντας πολύ θετικές κριτικές διεθνώς. To 2014 σχημάτισε το Tania Giannouli Ensemble το οποίο έκανε πρεμιέρα στο 2ο Syros Jazz Festival ενώ τον Μάιο του 2015 θα παρουσιάσει με το Εnsemble της το έργο «Transcendence» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση. www.tania-giannouli.com
Πέτρος Θεοτοκάτος: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, θεωρητικά και σύνθεση με τους Αμάραντο Αμαραντίδη, Γιώργο Μηνά και Χρήστο Ζερμπίνο. Η μουσική του χρησιμοποιεί στοιχεία από τo ροκ, την ηλεκτρονική, την κλασική και τη minimal. Το 1997 ηχογράφησε το πρώτο του album με τίτλο «Το Πιστόλι Στο Πιάτο». Επηρεασμένα από τη διάλυση της τότε Γιουγκοσλαβίας τα τραγούδια αναφέρονται στη Βοσνία, τους βομβαρδισμούς αμάχων, τον έρωτα και τον θάνατο. Ακολουθούν πέντε ακόμα albums με τραγούδια αλλά και οργανικές συνθέσεις και μελοποιήσεις ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη και του Σάμιουελ Μπέκετ. Εμφανίζεται σε πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα ακολουθώντας τρεις αλληλοσυμπληρούμενες λογικές, η μία με το κλασικό πανκ ροκ τρίο του, η άλλη με πιο ηλεκτρονικό και εμποτισμένο από την ambient ήχο και η τρίτη αυτή του σόλο performer με ένα πιάνο ή κιθάρα. Η τέταρτη όμως και τελευταία λογική είναι αυτή του συνθέτη κλασικής μουσικής, πιο συγκεκριμένα έργων για συμφωνική ορχήστρα. Κάθε μία από αυτές τις λογικές δεν αντιδιαστέλλεται με τις υπόλοιπες, αντίθετα όλες μαζί αποτελούν τμήματα της ίδιας ταυτότητας και μουσικής πορείας.
Βαγγέλης Κατσούλης: Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μουσική στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Η πρώτη του επαφή με το κοινό έγινε το 1975. Έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα διεθνή ονόματα και συμμετάσχει σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ. Η μουσική του ξεκινά από το χώρο της κλασικής μουσικής και επεκτείνεται σε άλλα είδη όπως η jazz, η μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έλαβε μέρος σε πολυάριθμες πολύτεχνες εκδηλώσεις και συνεργάστηκε με Έλληνες και ξένους χορογράφους. Το 1978 αντιπροσώπευσε με έργο του την Ελλάδα στο Διεθνές Βήμα Συνθετών στο Παρίσι όπου και διακρίθηκε. Το 1979 αντιπροσώπευσε με έργο του την Ελλάδα στις Παγκόσμιες Μουσικές Μέρες Σύγχρονης Μουσικής. Το 1981 έλαβε τιμητική χορηγία από το American Foundation for Performance Arts. Το 1994 βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το βραβείο καλύτερης μουσικής. Έχει στο ενεργητικό του δέκα τέσσερις προσωπικούς δίσκους και CD και συμμετοχές σε πολλούς άλλους.
Αντώνης Λιβιεράτος: Γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Σπούδασε ιατρική στα Ιωάννινα. Πρωτοεμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 1982 ως συνιδρυτής του γκρουπ Κεφάλαιο 24 (a.k.a. Chapter 24). Εκτός από τη σύνθεση ασχολείται επίσης με την παραγωγή και, ενίοτε, με τη στιχουργική. Χειρίζεται αρκετά μουσικά όργανα διατηρεί όμως πάντα μιαν ιδιαίτερη σχέση με τους συνθετητές. Κινείται σε έναν ευρύ μουσικό χώρο (τον οποίο ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως ενιαίο) που ξεκινάει από το ροκ και φτάνει μέχρι την πειραματική μουσική και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τρία προσωπικά albums, πέντε με το Κεφάλαιο 24, δύο με τους Dr. Atomik (στους οποίους διοχετεύει εδώ και μία δεκαετία την με αγγλικό στίχο τραγουδοποιία του), δύο με τους Sigmatropic, δύο με τους Illegal Operation και ένα ως duo με τον Σωτήρη Δεμπόνο. Έχει συμμετάσχει επίσης ως εκτελεστής ή/και παραγωγός σε ηχογραφήσεις αρκετών ακόμη μουσικών (Μανώλης Αγγελάκης, Σωτήρης Δεμπόνος, Χρήστος Αλεξόπουλος, Carla Torgerson και άλλων). Έχει επίσης συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο (ταινίες μικρού, μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ) και για το θέατρο.
Μαρία Πανοσιάν: Η Μαρία Πανοσιάν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Από την ηλικία των δέκα επτά ετών ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου για έντεκα χρόνια, έμαθε κιθάρα και κρουστά και από το 1998 είναι DJ σε γνωστά στέκια της Αθήνας και της Λευκωσίας. Από το 2005 ήταν τραγουδίστρια του συγκροτήματος Ελελεύ οι οποίοι τo 2007 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ και το 2010 ένα EP με διασκευές. Aπό το 2011 μέχρι σήμερα κυκλοφόρησε ένα προσωπικό album και τρία EP στην βρετανική δισκογραφική εταιρεία Passive Front Records. Έχει επενδύσει μουσικά ταινίες μικρού μήκους και συνεργαστεί με τον Σταμάτη Κραουνάκη, την συγγραφέα Αλκυόνη Παπαδάκη και την ποιήτρια και ηθοποιό Κική Μαυρίδου. Εργάζεται στο ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο ως ηχολήπτρια και παραγωγός.
Γιώργος Περιστέρης: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητές τους Γιάννη Τζουμάνη και Τάτση Αποστολίδη. Αποφοίτησε το 1992 με δίπλωμα άριστα παμψηφεί και διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του στην Μουσική Ακαδημία Mozarteum στο Salzburg με την Irmgard Gahl. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με καθηγητή τον Γιάννη Αυγερινό. Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Ορχήστρας Των Χρωμάτων επί σειρά ετών. Είναι καθηγητής βιολιού και κορυφαίος α΄ της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων από την ίδρυση της το 1996 ως σήμερα. Δίδαξε στο Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου και στο Ωδείο Αθηνών. Σήμερα διδάσκει στο Αττικό Ωδείο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του ΔΣ της Ορχήστρας εγχόρδων Μαρσύας. Έχει γράψει δύο μεθόδους για μελέτη τεχνικής κλιμάκων για αρχάριους στο βιολί και τη βιόλα σε μια μορφή που βασίζεται στα χρώματα και καλύπτει το θέμα της δυσλεξίας στη μουσική σπουδή. Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει πενήντα πέντε έργα για διαφορετικά μουσικά σχήματα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την σύνθεση μουσικών παραμυθιών. Έργα του έχουν παιχτεί σε παραστάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι μέλος του συλλόγου φίλων ασθενών με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες «Η Αρμονία» μέσω του οποίου προσφέρει επί χρόνια τις καλλιτεχνικές του υπηρεσίες στα παιδιά.
Σάββας Τσιλιγκιρίδης: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου. Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται συνθέσεις ηλεκτρονικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής, ηχητικές εγκαταστάσεις, μουσική για το θέατρο, για σόλο όργανα, ενόργανα σύνολα και ορχήστρα. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Έχει δεχθεί παραγγελίες έργων από την Ορχήστρα Των Χρωμάτων, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και τον Σύλλογο Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το μουσικό σύνολο Idee Fixe, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το Pocket Ballet Project της Ιταλίας και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Η μαέστρος της Καμεράτα
Ζωή Ζενιώδη: Είναι μαέστρος στη Florida Grand Opera και καλλιτεχνική διευθύντρια και μαέστρος των Broward Symphony Orchestra και Alhambra Orchestra στη Φλόριντα. Έχει διευθύνει μεταξύ άλλων τις ορχήστρες: Brno Philharmonic, Cleveland Orchestra, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΝΕΡΙΤ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, New Florida Philharmonic, Florida Youth Orchestra, National Youth Orchestra of Spain και Palm Beach Symphony. Έχει ηχογραφήσει τρία CD για την Albany Records. Ως πιανίστα έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης (Royal Festival Hall, Internationales Theater Frankfurt, Montepelier Festival, Lizinski Concert Hall, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης). www.zoezeniodi.com