Στην νέα του ατομική έκθεση «Δώδεκα Ώρες», ο Νίκος Αρβανίτης παρουσιάζει μια εγκατάσταση πολλαπλών μέσων, που εκκινεί από ένα πρόσφατο επεισόδιο πολιτικών αγορεύσεων. Από αυτό επιλέγει να απομονώσει τη δομή μιας μακροσκελούς αντιπαράθεσης, στο πλαίσιο μιας κρίσιμης διαβούλευσης, και να ανιχνεύσει τον λόγο που την αρθρώνει και τη στοιχειοθετεί. Καταλύει το συγκεκριμένο των τοποθετήσεων, συντηρεί μοναχά τη μεθοδολογία ανάπτυξης τους και τα πραγματολογικά τους στοιχεία, επιδιώκοντας την κυκλικότητα στη ροή και τον ρυθμό της πληροφορίας.
Ο καλλιτέχνης μας παρουσιάζει μια πολυεπίπεδη “αναπαράσταση” της προετοιμασίας μιας απόφασης· με τα δεδομένα να μετατοπίζονται, επιχειρεί τη σύνθεση μιας unicode τυπολογίας του επιχειρήματος, ανάγοντας το ιστορικό δεδομένο σε μυθοπλασία. Στο νέο αυτό πλαίσιο, ο κώδικας της γλώσσας και της ομιλίας, όπως και όψεις της πλοκής εντός και εκτός της αίθουσας, μεταφέρονται στον χώρο. Το περιβάλλον- πεδίο σημείων που προκύπτει, προσκαλεί τους θεατές να συμμετάσχουν στην ακροαματική διαδικασία αυτού του “ποπ- θρίλερ”.
Βιογραφικό
Ο Νίκος Αρβανίτης, γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης και στο μεταπτυχιακό τμήμα MFA “Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο και Νέες Εικαστικές Στρατηγικές” του Πανεπιστημίου Bauhaus της Βαϊμάρης με υποτροφίες της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών DAAD και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Ωνάση.
Το καλλιτεχνικό και ερευνητικό του έργο εστιάζει σε θεματικές που αφορούν τις δομές και τις δυνατότητες εγκατοίκησης του δημόσιου χώρου, την αισθητική αντίληψη στη σύγχρονη κοινωνία, την κατασκευή συλλογικών ταυτοτήτων και την έννοια της παγκοσμιοποιημένης, θεαματικής, αλλά και θεσμικής μαζικής κουλτούρας. Το φάσμα των μέσων που καλύπτουν τα έργα του είναι: χωρικές εγκαταστάσεις και κατασκευές, ηχητικές εγκαταστάσεις, δράσεις και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, ζωγραφική, σχέδιο, φωτογραφία, βίντεο, μουσικές και ραδιοφωνικές παραγωγές.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Εκπαιδευτικά έχει συνεργαστεί με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στο Μόναχο, τη Βαϊμάρη, τη Γενεύη, και τη Βιέννη. Από το 2018 εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αθήνα.