Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο ενότητες: Στην πρώτη ενότητα ο Στάθης Μήτσιος, προσκεκλημένος καλλιτέχνης της φετινής διοργάνωσης, σκηνογραφεί μια πολυμεσική ανάγνωση της αλληγορίας, ανασυνθέτοντας σπαράγματα παλαιότερων εργασιών και συνεργασιών σε ένα καινούριο έργο που συνδυάζει την τρισδιάστατη προβολική χαρτογράφηση (3D Projection Mapping) με ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο ηχοτοπίο.
Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζουν τα έργα τους, αποτέλεσμα της ανοιχτής, συνεργατικής δημιουργικής διαδικασίας του εργαστηρίου, οι 20 νέοι και νέες δημιουργοί της εργαστηριακής ομάδας, με πεδίο δράσης το ευρύτερο φάσμα των Καλών, Εφαρμοσμένων και Ψηφιακών Τεχνών (γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία, περφόρμανς, θέατρο, γραφιστική, κινηματογράφος, μουσική, video art, sound design κ.λπ.): Φανή Αράπη, Βασιλική Βασιλείου, Κωνσταντία Βλαχίδου, Γιάννης Διδασκάλου, Εριφύλη Δουκέλη, Μυρτώ Ζεγγίνη, Αλέξανδρος Καπετάνου, Δημήτρης Καπετάνου, Μαρία Λεωνίδου, Marion, MIST, Μάριος Λέανδρος Μπαστέας, Αλεξάνδρα Νιάκα, Χρυσαυγή Ούτσικα, Αντζέλικα Παπαδοπούλου, Πέγκυ Παπαθεοδώρου, Αγγελική Πολίτη, Αντώνης Ραπάνης, Ειρήνη Ρούμπη και Χριστίνα Χατζημιχαηλίδου.
Η έκθεση ανοίγει την Τρίτη 13 Ιουλίου με δωρεάν είσοδο για το κοινό από τις 10.00 έως τις 22:00, ενώ από τις 19:00 ως τις 22:00 οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους/τις δημιουργούς που συμμετέχουν στην έκθεση.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής περφόρμανς:
Γιάννης Διδασκάλου
Διάρκεια: 18:00-22:00
MIST
Διάρκεια: 20:00-21:30
Ειρήνη Ρούμπη
Διάρκεια: 20:00-21:30
Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την ασφαλέστερη περιήγηση των επισκεπτών.
Εργαστήριο INSPIRE PROJECT 2021
Το εργαστήριο του INSPIRE PROJECT 2021 με τίτλο «DOMA: Από τo σπήλαιο του Πλάτωνα στη σύγχρονη “πραγματικότητα”» (02-12 Ιουλίου 2021) έχει θέσει ως δημιουργική βάση την προσομοίωση της αλληγορίας του σπηλαίου στο σήμερα, μέσω της συνεργασίας και της δημιουργικής–καλλιτεχνικής διαδικασίας με στόχο την ανάδειξη των εμπειριών, απόψεων και καλλιτεχνικών αναζητήσεων των μελών του σε ένα παρόν που ενώ φαντάζει σχεδόν δυστοπικό, λόγω της πανδημίας και των τεράστιων ανατροπών που έχει φέρει στην ζωή μας, μπορεί να αποτελέσει και ένα δημιουργικό έναυσμα. Μία σειρά θεωρητικών συζητήσεων, μεθοδολογικών ζυμώσεων και βιωματικών ασκήσεων, υπό την καθοδήγηση του Στάθη Μήτσιου και εκλεκτών προσκεκλημένων, οδηγούν τα μέλη της εργαστηριακής ομάδας στη δημιουργία των έργων τους μέσα σε ένα συμβιωτικό αλλά και διακαλλιτεχνικό πλαίσιο δράσης.
Η σύμμειξη των καλλιτεχνικών προσεγγίσεων και το άνοιγμα σε δημιουργούς που λειτουργούν στο ευρύτερο φάσμα των Καλών, Εφαρμοσμένων και Ψηφιακών Τεχνών συνιστά και την καινοτομία της φετινής διοργάνωσης, αντανακλώντας τον προγραμματικό στόχο του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών να αποτελεί τόπο διατομεακότητας και πειραματισμών ως προς τους τρόπους παραγωγής, προβολής και πρόσληψης της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Κύκλος ξεναγήσεων
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις την Πέμπτη 15, 22 και 27 Ιουλίου στις 18.30. Στις ξεναγήσεις θα παρευρίσκονται και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση για να μοιραστούν την εμπειρία τους.
Η παρακολούθηση των ξεναγήσεων είναι δωρεάν με την αγορά του εισιτηρίου εισόδου στην έκθεση. Είναι απαραίτητη ωστόσο η προηγούμενη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310 593270 με σκοπό τη διασφάλιση του μέγιστου αριθμού συμμετεχόντων σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.
Διάρκεια ξενάγησης: 40’-60΄
Στον χώρο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
INSPIRE PROJECT 2021
Συντελεστές
Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια Inspire Project 2021, Αν. Διευθύντρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών
Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια Inspire Project 2021, Επιμελήτρια ΜΟΜus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών
Στάθης Μήτσιος, Προσκεκλημένος καλλιτέχνης Inspire Project 2021
Χριστίνα Βλάχου, Βοηθός παραγωγής Inspire Project 2021
Μαρίνα-Αιμιλία Κοντού, Υπεύθυνη προβολής Inspire Project 2021
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
Ο Στάθης Μήτσιος, με σπουδές στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και σχεδιασμού γραφικών, έχοντας μελετήσει το «φως» και την κινούμενη εικόνα, έχει εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο σκηνογράφο θεαμάτων που ενσωματώνει το βίντεο μέσα στον σκηνικό χώρο, δημιουργώντας εικονικά περιβάλλοντα και σύνθετες φωτιστικές συνθήκες μέσω του 3D projection mapping. Η τρισδιάστατη προβολική χαρτογράφηση (3D Projection Mapping) αποτελεί μια σύγχρονη καινοτόμα τεχνική εικονικής σκηνογραφίας κατά την οποία βιντεοπροβολές χαρτογραφούν, μέσω σχεδιασμού και ειδικού λογισμικού, επίπεδες ή μη επιφάνειες (κτιριακές δομές, μνημειακούς χώρους, θεατρικές σκηνές, αντικείμενα κ.λπ.), και τις μετατρέπουν σε δυναμικές οπτικές απεικονίσεις. Με τη χρήση προτζεκτόρων η εικόνα έρχεται να «κλειδώσει» στην αρχιτεκτονική του χώρου, τον ζωντανεύει, δημιουργώντας ταυτόχρονα, την ψευδαίσθηση του «άλλου» χώρου, του βάθους και του υπερρεαλιστικού.
Έχει συνεργαστεί με οργανισμούς και φορείς όπως το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, o Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Hellenic Museum of Melbourne, αλλά και με εικαστικούς καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, συνθέτες, αρχιτέκτονες, μουσικά σχήματα, μουσεία και φεστιβάλ.
Στην εξελικτική του πορεία έχει δημιουργήσει ως σκηνογράφος, σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και γραφίστας μεγάλο αριθμό εικαστικών – οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων, θεατρικών καθως και μουσικών παραστάσεων, σκηνικών θεάτρου, ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, καλλιτεχνικό σχεδιασμό συνεδρίων και εκδηλώσεων, βίντεο προώθησης κ.ά.
Μέσω του 3D projection mapping έχει επέμβει εικαστικά σε πολυάριθμες θεατρικές αίθουσες καθώς και σε ιστορικούς χώρους όπως το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, το Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, το Μικρό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου η Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων, το Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, το Ζάππειον Μέγαρο, η Ροτόντα Θεσσαλονίκης, ο Επιβατικός Σταθμός του Λιμένα Θεσσαλονίκης, το Γενί Τζαμί, καθώς και άλλα μνημεία και κτιριακές δομές ανα την Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2017, και με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επεμβαίνει εικαστικά στο Μεγάλο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και εφαρμόζει εκεί για πρώτη φορά στην ιστορία, και με απόλυτη επιτυχία, την τεχνική της τρισδιάστατης εικονικής χαρτογράφησης.