Δώρα Λαβαζού: Η «Μετακίνηση 6» των εφήβων στο Athens Photo World 2021

Η Δώρα Λαβαζού επιμελείται την έκθεση των εφήβων φωτογράφων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Athens Photo World και μας μιλά για τα έργα που θα απολαύσουμε, αλλά και για το αντίκτυπο της πανδημίας στους νέους φωτογράφους.

Από τις 21 Μαΐου και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το Athens Photo World 2021, αγκαλιάζει διαφορετικές γειτονιές και εμβληματικούς χώρους της Αθήνας με ξεχωριστές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Στη γειτονική μας πλατεία του Δήμου Χαλανδρίου θα έχουμε τη χαρά να δούμε τα έργα των εφήβων φωτογράφων, μία έκθεση με τον επίκαιρο λόγω της πανδημίας τίτλο, «Μετακίνηση 6», την οποία επιμελείται η Δώρα Λαβαζού, η οποία μας μίλησε για το όραμα του iFocus Teens και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η φωτογραφία στην εκπαίδευση των νέων.

Όπως μας εξηγεί η ίδια το βλέμμα των νέων στράφηκε μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας στην έξοδο, στη δυνατότητα -ακόμα και αν ήταν περιορισμένη- να βγουν έξω και να μας προσφέρουν μία θέαση του κόσμου μέσα από τη δική τους ματιά. Ανυπομονούμε, λοιπόν, να επισκεφθούμε μία έκθεση στο δημόσιο χώρο, που θα μας προκαλέσει δυνατά συναισθήματα και θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μία ελπίδα για το μέλλον μετά την πρωτόγνωρη εμπειρία που βιώσαμε όλοι.


-Στο πλαίσιο του Athens Photo World 2021 επιμελείστε την έκθεση των εφήβων φωτογράφων με τίτλο «Μετακίνηση 6», που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην κεντρική πλατεία του Δήμου Χαλανδρίου. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το πώς προέκυψε η ιδέα αυτή;

Είναι η δεύτερη χρονιά που με χαρά επιμελούμαι την έκθεση των εφήβων φωτογράφων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Athens Photo World, ένα φεστιβάλ το οποίο για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα εστιάζει και αναδεικνύει το Φωτορεπορτάζ και τους φωτογράφους που το υπηρετούν. Η ιδέα του διευθυντή του φεστιβάλ, Θανάση Σταυράκη, να εντάξει στο φεστιβάλ τους εφήβους ήρθε την κατάλληλη περίοδο για εμένα διότι τα τελευταία χρόνια είχα στελεχώσει μία ομάδα παιδιών και εφήβων φωτογράφων (iFocus Teens) με σκοπό την εισαγωγή τους στην Τέχνη της Φωτογραφίας και την καλλιέργεια του βλέμματός τους. Σεμινάρια, εκθέσεις και δράσεις με παιδιά και εφήβους είναι ένα κομμάτι τής δουλειάς μου που μου δίνει δύναμη και ελπίδα για το μέλλον τής φωτογραφίας στη χώρα μας.

Το όραμα του κ. Σταυράκη συναντήθηκε με το δικό μου και με γνώμονα πως τα παιδιά είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο ευδοκίμησε η συνεργασία και υλοποιήθηκε ο στόχος μας, που δεν είναι άλλος από να δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια και κατά επέκταση τη σκυτάλη στο νέο αίμα.

-Με ποιο τρόπο έγιναν οι συμμετοχές και η τελική επιλογή των νέων φωτογράφων;

Κάθε χρόνο προκηρύσσεται διαγωνισμός φωτογραφίας, στην ουσία είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους εφήβους που αγαπούν τη φωτογραφία. Ακολουθείτε μία φαινομενικά τυπική διαδικασία ωστόσο ευχάριστη και δημιουργική για τα παιδιά. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και απευθύνεται σε όλους τους εφήβους που ζουν στη χώρα μας. Ακολουθούν συναντήσεις με τα παιδιά για διευκρινήσεις και συμβουλευτική και κατόπιν τους δίνετε ένα deadline για να στείλουν τις φωτογραφικές τους εργασίες. Φέτος, παρά τίς δύσκολες και αβέβαιες συνθήκες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε με την πανδημία του κορονοιού, οι συναντήσεις μας πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά μιας και τα παιδία, ήδη, είχαν εξοικειωθεί με αυτό τον τρόπο επικοινωνίας και διδασκαλίας.

-Αποτυπώνεται η εμπειρία του λοκντάουν και της πανδημίας στο έργο των παιδιών;

Το φωτογραφικό θέμα που δόθηκε, φέτος, στους εφήβους με τίτλο «Μετακίνηση 6» αφορούσε στην πανδημία φυσικά, με τη μόνη διαφορά πως εστίαζε στις εξόδους, λιγοστές μεν, αλλά εξόδους.

Ανοίξαμε με τη συγκεκριμένη θεματική εργασία ένα παράθυρο στον κόσμο μας, έστω στον κόσμο τής πανδημίας, αλλά σίγουρα ένα παράθυρο, μία πόρτα ανοιχτή με τα νεανικά βλέμματα στραμμένα προς την έξοδο, προς την πολυπόθητη ελευθερία. Μεταφορικά και κυριολεκτικά ανοίχτηκαν δρόμοι προς μία κατεύθυνση καλύτερης ποιότητας ζωής και ψυχικής ανάτασης, δύσβατες και αβέβαιες διαδρομές εκείνη τη δεδομένη χρονική περίοδο που δουλέψαμε με του εφήβους, ωστόσο η ελπίδα για ένα αίσιο τέλος αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης είναι το ενθαρρυντικό & ηχηρό μήνυμα που μεταφέρουν τα παιδιά μας και οι φωτογραφίες τους.

-Ποια είναι τα αισθήματα που πιστεύετε ότι θα αποκομίσει το κοινό της έκθεσης;

Αισθήματα χαράς & αισιοδοξίας, αναμφίβολα, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που επικρατούν από τη συνολική εικόνα τής έκθεσης.

Έκπληξη & Φαντασία, επίσης, γι’ αυτό και σας καλούμε με μεγάλη χαρά να δείτε την έκθεση που φιλοξενείτε στην κεντρική πλατεία του δήμου Χαλανδρίου από τις 21 του Μάη και για ένα μήνα.

-Θα λέγατε πως συνδέονται με κάποιο τρόπο οι διάφορες εκθέσεις και δράσεις του Athens Photo World 2021; Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε το μοναδικό έργο του Γιάννη Μπεχράκη ως τον συνδετικό κρίκο;

Ο Γιάννης Μπεχράκης δεν είναι μόνο ο συνδετικός κρίκος των εκθέσεων του φεστιβάλ, η ζωή και το έργο του Γιάννη Μπεχράκη είναι η αφετηρία για το Athens Photo World. Τριάντα χρόνια φωτοδημοσιογραφίας, διακρίσεων και βραβείων, τριάντα χρόνια παρουσίας του στα γεγονότα με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, παρόν σε αυτό που ονομάζουμε «σύγχρονη ιστορία» την ώρα που αυτή γραφόταν. Ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για τους φωτορεπόρτερ, ένα δάσκαλος που παραδίδει μαθήματα ακόμα και σήμερα.

Οι δράσεις και οι εκθέσεις του APW, ακόμα κι αυτοί των μικρότερων ηλικιακά φωτογράφων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους διότι ο κεντρικός πυλώνας, η βάση του και το επίκεντρο του είναι το φωτορεπορτάζ και η ανάδειξη του έργου των σύγχρονων φωτορεπόρτερ, της Ελληνικής & διεθνούς ειδησεογραφίας. Οι φωτορεπόρτερ, παγκοσμίως, ανήκουν στους ελάχιστους επαγγελματίες που με απροσδόκητους κινδύνους, εξακολουθούν να εργάζονται αποκαλύπτοντας τις πτυχές μίας νέας και απροσδόκητης πραγματικότητας.

-Μέσα από την εμπειρία σας δουλεύοντας μαζί με εφήβους, θεωρείτε ότι η πανδημία θα έχει ένα μακροχρόνιο αντίκτυπο στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο και δημιουργούν τέχνη οι ηλικίες αυτές;

Αυτό που μας δίδαξε η πανδημία είναι πως τίποτα δεν είναι σταθερό και αμετάβλητο. Επιστήμονες επισημαίνουν πως ο φόβος για την ασθένεια, η ανασφάλεια για το μέλλον, το αίσθημα της απώλειας, η διατάραξη της καθημερινότητας, οι οικονομικές ανατροπές, οι διατροφικές διαταραχές και η υπερβολική έκθεση στην πληροφορία αναμφίβολα δημιουργούν μεγάλη ψυχολογική πίεση στα παιδιά και στους εφήβους. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή υπερτονίζω την αναγκαιότητα του να ενταχθεί η Τέχνη τής Φωτογραφίας για τα παιδιά στα δημόσια σχολεία και σε δήμους. Η ενασχόληση παιδιών, εφήβων αλλά και ενηλίκων με την τέχνη τής φωτογραφίας μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία, να ξεδιπλώσει τη δημιουργική έκφραση, να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθηση, να ανακαλύψει δεξιότητες αλλά πάνω από όλα να δώσει απεριόριστη χαρά!

Διαβάστε επίσης:

Athens Photo World 2021: Καλοκαιρινές εκθέσεις & εκδηλώσεις σε όλη την πόλη!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ