Οι δωρεάν εκδηλώσεις που προτείνουμε για αυτήν την Τετάρτη είναι:
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 με θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου.
Αναλυτικότερα οι δράσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023:
Την Τετάρτη 17 Μαΐου (12:00-13:00), την Πέμπτη 18 Μαΐου (ώρα 11:00-12:00 και ώρα 16:00-17:00) και την Παρασκευή 19 Μαΐου (ώρα 12.00-13:00) στις αίθουσες των Προϊστορικών Συλλογών του Μουσείου (Αίθουσα 4, 5 και Αίθουσα 48) με τίτλο «Συνέχειες και ασυνέχειες στο Προϊστορικό Αιγαίο: Πώς προκλήθηκαν οι μεγάλες καταστροφές κατά την Πρώιμη, Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Είναι δυνατόν να οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή;».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Για τη συμμετοχή στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα: 25
Λευκώματα καλλιτεχνών: Οπτικές αφηγήσεις από το Ιστορικό Αρχείο του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών στο χώρο τέχνης Etch Ink
Το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “Λευκώματα καλλιτεχνών: Οπτικές αφηγήσεις από το Ιστορικό Αρχείο του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών” με χαρακτικά εικαστικά λευκώματα που φιλοτέχνησαν εικαστικοί και χαράκτες που συνεργάστηκαν με το εργαστήριο. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 12 Μαΐου στο χώρο τέχνης ETCH INK, και διαρκεί μέχρι 17 Ιουνίου 2023.
Στοχεύοντας στην παρουσίαση του συνόλου των εικαστικών λευκωμάτων και των εκδόσεων που τυπώθηκαν από το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών και συγκαταλέγονται στο πλούσιο αρχείο του, η έκθεση αυτή αναδεικνύει τη σημασία του καλλιτεχνικού λευκώματος και του βιβλίου ως εικαστικά είδη που συνομιλούν και βαδίζουν παράλληλα με τις εικαστικές αναζητήσεις των δημιουργών. Η εικαστική ανάγνωση, το βιβλίο και η έντυπη έκδοση αποτελούν την κεντρική θεματική της αφιερωματικής αυτής έκθεσης, μέσα από την οποία συστήνεται η χαρακτική, οι τεχνοτροπίες της και οι δημιουργικές συναρμογές που συνάπτει με αφηγηματικές τέχνες, όπως η ποίηση και η λογοτεχνία. Οι χειροποίητες εκδόσεις και τα συλλεκτικά βιβλία με έργα τέχνης από τη συλλογή του ΚΧΑ δημιουργήθηκαν την περίοδο μεταξύ 1980-2008, και παρουσιάζουν μια λιγότερο γνωστή, μα εξίσου σημαντική πτυχή του έργου σπουδαίων δημιουργών της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Η σχέση της χαρακτικής με το κείμενο και το γραπτό λόγο εντοπίζεται ήδη από τις απαρχές της τυπογραφίας και την αναγκαιότητα για διάχυση της πληροφορίας. Η αποτύπωση και η αναπαραγωγή του λόγου σε πολλαπλά αντίγραφα θέτει τις βάσεις για επικοινωνία, διεύρυνση των δικτύων σχέσεων, εκδημοκρατισμό της γνώσης και εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή που τα σημεία, τα σύμβολα και οι εικόνες πολλαπλασιάζονται, γεννιέται ταυτόχρονα και μια νέα οπτική κουλτούρα που μεταβάλλει τον τρόπο του βλέπειν αλλά και την πρόσληψη της γνώσης. Ως εκ τούτου, πέρα από τη λειτουργικότητα της χαρακτικής, ο πυρήνας της ταυτότητάς της ενέχει έντονες κοινωνικές διαστάσεις, εξωστρέφεια και παιδευτικές προεκτάσεις.
Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο των εικαστικών λευκωμάτων και εκδόσεων που φιλοτεχνήθηκαν από εικαστικούς καλλιτέχνες και χαράκτες που συνεργάστηκαν με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών για την έκδοσή τους. Τα λευκώματα καλλιτεχνών που συγκεντρώνονται και εκτίθενται, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Αφενός εκείνα που παρήχθησαν, χαράχτηκαν και τυπώθηκαν από το ΚΧΑ, το οποίο ανέλαβε εξ ολοκλήρου την έκδοσή τους και τη μέριμνα σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Αφετέρου ορισμένα άλλα, υπό τη μορφή μεμονωμένων χαρακτικών ή σειράς χαρακτικών έργων, που τυπώθηκαν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, συνοδεύοντας εικονογραφικά τα λογοτεχνικά έργα και τις ποιητικές συλλογές σπουδαίων συγγραφέων και ποιητών, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023 στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
Τετάρτη 17 Μαΐου
11:00-12:30
Ψηλαφώντας την τέχνη.
Εκδήλωση σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος.
Το Μουσείο επιχειρεί για πρώτη φορά ένα άνοιγμα προς μια νέα ομάδα κοινού, τα άτομα με προβλήματα όρασης. Αφορμή για τη δράση στάθηκαν τα μαρμάρινα γλυπτά του Ανδρέα Βερναρδάκη, τα οποία περιλαμβάνονται στην περιοδική έκθεση +αισθήσεις. Επιπλέον, ειδικά για τον σκοπό αυτό, δύο έργα του Γιώργου Γουναρόπουλου από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου αναπαράχθηκαν σε ανάγλυφη μορφή, από το εξειδικευμένο Τμήμα Εκτυπώσεων του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. Έτσι, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ψηλαφίσουν και να απολαύσουν τις λυρικές, καμπυλόγραμμες μονοκοντυλιές του Gounaro.
Η δράση, που προβλέπεται να έχει και συνέχεια, θα συμβάλει στην αναγωγή του Μουσείου σε πεδίο προσβάσιμο σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης και κατ’ επέκταση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, κάτι που απασχολεί διαχρονικά τα Μουσεία και τους φορείς Πολιτισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Για συμμετοχή στην εκδήλωση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κρατήσεις γίνονται αποκλειστικά μέσω του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, τηλ. 210-9415222.