Δώρα αγάπης με τον τενόρο Mario Zeffiri στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένας από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες πρεσβευτές της λυρικής τέχνης στο εξωτερικό, ο τενόρος Mario Zeffiri (Μάριο Τζεφίρι), επιστρέφει στην Αθήνα την Τετάρτη 22 Απριλίου (ώρα 8:30 μ.μ.) για ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνοδευόμενος από τον γερμανό πιανίστα Manuel Lange (Μάνουελ Λάνγκε).

Ένας από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες πρεσβευτές της λυρικής τέχνης στο εξωτερικό, ο τενόρος Mario Zeffiri (Μάριο Τζεφίρι), επιστρέφει στην Αθήνα την Τετάρτη 22 Απριλίου (ώρα 8:30 μ.μ.) για ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνοδευόμενος από τον γερμανό πιανίστα Manuel Lange (Μάνουελ Λάνγκε).

Ο διάσημος Έλληνας ερμηνευτής, ο οποίος διαπρέπει εδώ και χρόνια στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, εμφανίζεται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος με μια νέα διάκριση στο ήδη πλούσιο βιογραφικό του: τον τιμητικό τίτλο «Kammersänger» από τη Διεθνή Εταιρεία για την Υποστήριξη της Μουσικής, του Θεάτρου και της Τέχνης Europäische Kulturwerkstatt (έδρα: Βερολίνο).

Έτσι, σε ολιγόλεπτη επίσημη τελετή μετά το πέρας της μουσικής βραδιάς, θα του απονεμηθεί το σχετικό δίπλωμα από τον Heiko Christian Reissig, Πρόεδρο του ΔΣ του γερμανικού πολιτιστικού φορέα, το συμβούλιο του οποίου απαρτίζεται από επιφανείς προσωπικότητες του λυρικού χώρου.

Το πρόγραμμα τιτλοφορείται Δώρα αγάπης (Liebesgeschenke), ηχογραφήθηκε πριν από δύο χρόνια (PRESTIGE CLASSICS VIENNA, 2013) και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές, ενώ πρόσφατα η ηχογράφηση αυτή βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Στο ρεσιτάλ του Μάριο Τζεφίρι στο Μέγαρο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αριστουργηματικές μικρογραφίες για φωνή και πιάνο του Φραντς Λιστ και του Ρίχαρντ Στράους με θέμα την αγάπη. Θα προηγηθεί εισαγωγική ομιλία από τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη, στο πλαίσιο των ειδικών παρουσιάσεων που πραγματοποιούνται πριν από την έναρξη των συναυλιών για την εξοικείωση του κοινού με τη φωνητική μουσική δωματίου, τους συνθέτες και τους ερμηνευτές. Για την καλύτερη κατανόηση του ποιητικού κειμένου των τραγουδιών, έχει προβλεφθεί προβολή υπερτίτλων.

«Δώρα αγάπης»

Πολυγραφότατοι μουσουργοί, ο Φραντς Λιστ (1811-1886) και ο Ρίχαρντ Στράους (1864-1949) υπήρξαν ιδιαίτερα παραγωγικοί σε έργα φωνητικής μουσικής δωματίου. Τα θέμα της αγάπης σε όλες της τις εκφάνσεις πρωταγωνιστεί σε πολλές δημιουργίες τους για φωνή και πιάνο, όπως αυτές που θα ερμηνεύσουν στο Μέγαρο ο Μάριο Τζεφίρι και ο Μάνουελ Λάνγκε. Τα τραγούδια που επέλεξαν εικονογραφούν μουσικά τις διαφορετικές αποχρώσεις της παλέτας της αγάπης: το αυτοκαταστροφικό πάθος, την αγωνία της προσμονής, τον αγώνα της κατάκτησης, την εξιδανίκευση του αγαπημένου προσώπου, τη γαλήνη της αμοιβαίας ανταπόκρισης, την πλήρη εγκατάλειψη στο αντικείμενο της επιθυμίας, την ευτυχία των εραστών, την προσφορά του εαυτού μας στον άλλον ως ύψιστο δώρο αγάπης…

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστούν τα Τρία σονέτα του Πετράρχη (στα ιταλικά) και τα τέσσερα Τραγούδια σε ποίηση Β. Ουγκό (στα γαλλικά) του Φραντς Λιστ, ενώ όλο το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στον Ρίχαρντ Στράους και στα φωνητικά κομψοτεχνήματα των συλλογών Τέσσερα τραγούδια, έργο 27 και Τραγούδια της Ανατολής, έργο 77 (στα γερμανικά).

O διεθνούς φήμης Έλληνας τενόρος Μάριο Τζεφίρι, που έχει διακριθεί για τις ερμηνείες του στο ρεπερτόριο του μπελκάντο, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις φωνητικές σπουδές του αρχικά στην Ακαδημία της Σκάλας του Μιλάνου ως υπότροφος του Ιδρύματος «Μαρία Κάλλας» και κατόπιν στην Ισπανία δίπλα στον τενόρο Χουάν Ονθίνα. Σήμερα μελετά τραγούδι με τον Πέτερ Γκουγκάλοφ.

Ο Μάριο Τζεφίρι έχει στο ενεργητικό του σειρά εμφανίσεων στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης. Στην Ιταλία, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε παραστάσεις στη Σκάλα, στις Όπερες της Ρώμης, του Τορίνο, της Μπολόνια, της Φλωρεντίας, της Τεργέστης, του Παλέρμο, καθώς και στα Θέατρα «Λα Φενίτσε» (Βενετία) και «Σαν Κάρλο» (Νάπολη). Στη Γερμανία, έχει τραγουδήσει στην Komische Oper και τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, στις Όπερες της Φρανκφούρτης, της Κολωνίας, του Ντύσσελντορφ και στη Semperoper της Δρέσδης. Στη Γαλλία, έχει εμφανιστεί στην Εθνική Όπερα του Παρισιού (Παλαί Γκαρνιέ), στην Opéra Comique, καθώς και στις Όπερες του Μπορντώ, της Νίκαιας, του Μονπελλιέ, της Τουλόν και της Αβινιόν. Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Λα Μονναί και τη Βασιλική Όπερα της Βαλονίας στο Βέλγιο, και με λυρικά θέατρα στο Ελσίνκι, την Αγία Πετρούπολη, το Ταλίν, τη Βαρκελώνη, το Σαντιάγο, τη Γλασκόβη, τη Στοκχόλμη και τη Μάλτα.

Ως λυρικός ερμηνευτής έχει μετακληθεί στα πιο διάσημα φεστιβάλ (Φεστιβάλ της Ραδιοφωνίας της Γαλλίας, του Ζάλτσμπουργκ, της Ραβέννας, Mουσικός Φλωρεντινός Μάιος, Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά.) και στις πιο φημισμένες συμφωνικές αίθουσες (Philharmonie του Βερολίνου, Musikverein της Βιέννης, Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης κ.ά.). Ο Μάριο Τζεφίρι έχει στο ενεργητικό του τακτικές συνεργασίες με καταξιωμένους μαέστρους όπως οι Ρομπέρτο Αμπάντο,  Ρενέ Γιάκομπς, Αλμπέρτο Τζέντα, Νέλλο Σάντι, Χεσούς Λόπεθ-Κόμπος, Ντανιέλε Γκάττι, Χέλμουτ Ρίλλινγκ κ.ά., καθώς και με γνωστούς σκηνοθέτες (Ντάριο Φο, Ούγκο ντε Άνα, Πιερλουίτζι Πίτσι, Λούκα Ρονκόνι κ.ά.). Επίσης, συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με τον Ρικκάρντο Μούτι, υπό τη μουσική διεύθυνση του οποίου ηχογράφησε το Ρέκβιεμ του Βέρντι με τη Συμφωνική του Σικάγου, ηχογράφηση που απέσπασε 2 βραβεία Γκράμμυ (2010).

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει περισσότερους από 45 ρόλους για τενόρο. Έχει διακριθεί για τις ερμηνείες του ως Αρτούρο (Πουριτανοί), Ερνέστο (Ντον Πασκουάλε), Ελβίνο (Η υπνοβάτιδα), Δούκας της Μάντοβας (Ριγκολέττο), Τόνιο (Η κόρη του συντάγματος), Άρνολντ (Γουλιέλμος Τέλλος), Φερνάντο (Φαβορίτα), Εντγκάρντο (Λουτσία ντι Λαμμερμούρ), Αλφρέντο (Τραβιάτα), Φάουστ (Η καταδίκη του Φάουστ και Φάουστ), Τραγουδιστής (Ο ιππότης με το ρόδο), Νάρραμποθ (Σαλώμη). Ο Τζεφίρι, που μιλά απταίστως 5 γλώσσες, εμφανίζεται συχνά ως σολίστ σε κοντσέρτα, όπου ερμηνεύει τα μέρη του τενόρου σε έργα θρησκευτικής μουσικής και δίνει συχνά ρεσιτάλ με γερμανικά Lieder και γαλλικές mélodies.

Ο πιανίστας Μάνουελ Λάνγκε γεννήθηκε στο Βερολίνο και είναι αδελφός του συνθέτη Μάριους Φέλιξ Λάνγκε. Σπούδασε πιάνο με τον Όλεγκ Μάιζενμπεργκ στη Στουτγάρδη και με τον Χανς Λέυγκραφ στο Ζάλτσμπουργκ και το Βερολίνο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τελειοποίησης με τους Ντήτριχ Φίσερ-Ντησκάου, Άριμπερτ Ράιμαν και Βόλφραμ Ρήγκερ. Σπουδαστής ακόμα κέρδισε το πρώτο βραβείο συνοδείας πιάνου στον διεθνή διαγωνισμό Paula Salomon-Lindberg «Das Lied», το ειδικό βραβείο καλύτερης πιανιστικής συνοδείας στο διαγωνισμό τραγουδιού Hilde Zadek, και το βραβείο Hanns Eisler από την ομώνυμη μουσική ακαδημία.

Αφού εργάστηκε επί εξαετία ως μουσικός εκγυμναστής στην Komische Oper του Βερολίνου, ανέλαβε καθήκοντα καθηγητή ρεπερτορίου τραγουδιού στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (2005-2006). Τον Ιούλιο του 2010 κλήθηκε να διδάξει συνοδεία και σύνθεση λιντ στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής του Ντέτμολντ.

Ο Μάνουελ Λάνγκε έχει συμπράξει σε πλήθος συναυλίες με διάσημους σολίστ (Άννε Σβάνεβιλμς, Μαρία Μπένγκτσον, Ζίμπυλλα Ρούμπενς, Στέλλα Ντουφεξή κ.ά.) στο Κοντσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, τη Σκάλα του Μιλάνου, το Λισέου της Βαρκελώνης, την Όπερα του Ρήνου και σε άλλα λυρικά θέατρα και συμφωνικά κέντρα, ενώ προσκαλείται συχνά σε γνωστά γερμανικά φεστιβάλ. Το 2006, στο Βερολίνο, διοργάνωσε από κοινού με τον βαρύτονο Σεμπάστιαν Νόακ τη σειρά συναυλιών Meisterlied για το ρομαντικό γερμανικό λιντ. Έχει ηχογραφήσει έργα φωνητικής μουσικής δωματίου με τη σοπράνο Άννε Σβάνεβιλμς και τον Μάριο Τζεφίρι και συνεργάζεται με τον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού Neuen Stimmen.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ