Δύο κόσμοι συναντώνται, στο Beton7

To Beton7 διοργανώνει τη συναυλία με τίτλο East meets West Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013, στι

To Beton7 διοργανώνει τη συναυλία με τίτλο «East meets West – Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί»…

… την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013, στις 20.30.

Αμαλία Κουντούρη: φλάουτο
Μυρτώ Ακρίβου: πιάνο
σε έργα των :
Houtaf Khoury, Abdalla El-Masri (Λίβανος, Lebanon),
Tarek Younis (Ιορδανία, Jordan), Samuel Zyman (Μεξικό, Mexico),
Carl Vine (Αυστραλία, Australia)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α’ μέρος
Houtaf Khoury (Λίβανος, 1967- )
Rhapsodie pour flûte et piano

Abdalla El- Masri (Λίβανος, 1962- )
Suite for flute and piano
The first day
Rozana
Difficult day
Echo

Tarek Younis (Ιορδανία, 1975- )
Rising from the ashes

Β’ μέρος
Samuel Zyman (Μεξικό, 1956- )
Sonata for flute & piano
Allegro energico
Lento espressivo
Allegro molto

Carl Vine (Αυστραλία, 1954- )
Sonata for flute & piano
Fast
Slow
Very fast

Σημειώσεις
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα από το Λίβανο, την Ιορδανία, το Μεξικό και την Αυστραλία που έχουν γραφτεί τα τελευταία 30 χρόνια από νέους συνθέτες. Κοινό στοιχείο των συνθέσεων είναι τα έντονα ρυθμικά στοιχεία και ο υπερβατικός λυρισμός των μελωδικών γραμμών. Στο πρώτο μέρος, τα έργα από τον Λίβανο και την Ιορδανία ακούγονται εξωτικά και συνάμα οικεία στα αυτιά μας, καθώς η κοινή γεωγραφική θέση και οι ιδιοσυγκρασίες μας, μάς φέρνουν κοντά. Όμως η φόρτιση που δίνουν ο βαρύς ίσκιος του πολέμου και το αυστηρό θρησκευτικό καθεστώς, χρωματίζει με ένα ζοφερό φως τη μουσική των Houtaf Khoury και Abdalla El-Masri. Η ελπίδα της αναγέννησης, παρόλαυτα, παραμένει ζωντανή, όπως υποστηρίζει ο Tarek Younis με το έργο του «Rising from the ashes» που ολοκληρώνει το πρώτο μέρος της συναυλίας.
Το δεύτερο μέρος αποτελείται από δύο σονάτες από το Μεξικό και την Αυστραλία, που σκιαγραφούν με τη σειρά τους την φυσιογνωμία των λαών τους. Και εδώ η γεωγραφία έρχεται να παίξει το ρόλο της!

Το έργο του Μεξικάνου Samuel Zyman εκφράζει το πάθος και τη φλογερή φύση της Λατινικής Αμερικής, με μια διεστραμμένη μιλόνγκα που λειτουργεί σαν τεντωμένο σκοινί για να ακροβατήσουν πάνω του το φλάουτο και το πιάνο. Ο ρυθμός κυριαρχεί και στο έργου  του Αυστραλού Carl Vine με έναν μινιμαλιστικό, τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Τα επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα θα μπορούσαν να περιγράφουν τη ζωή στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, που η φρενίτιδά τους έρχεται σε αντιδιαστολή με τις αχανείς εκτάσεις και τη σιωπή του νυχτερινού ουρανού της Αυστραλιανής ηπείρου. Ιδανικά και ανεξάρητα από οποιαδήποτε διαφορά, γεωγραφική ή μη, σε αυτό το πρόγραμμα η Ανατολή συναντά τη Δύση στον κοινό τόπο της μουσικής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Η Αμαλία Κουντούρη και η Μυρτώ Ακρίβου συνεργάζονται από το 2008 και ως ντουέττο φλάουτο-πιάνο ερμηνέυουν σύγχρονη κλασική μουσική. Έχουν δώσει συναυλίες σε διάφορες αίθουσες συναυλιών των Αθηνών (Παρνασσός, Αthenaeum, Εν Οργάνοις, στο φεστιβάλ «Reclaiming the past, regaining the real» που οργανώθηκε στο ABOUT τον Οκτώβριο του 2012) και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, όπου παρουσιάζονται έργα Ελλήνων συνθετών.

Η Αμαλία Κουντούρη σπούδασε φλάουτο στο Ωδείο Athenaeum, στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά της από την τάξη της Janina Batko το 1992.
Παρακολουθεί μαθήματα ερμηνείας παλιάς μουσικής και φλάουτου με ράμφος με τον Δημήτρη Κούντουρα και jazz αυτοσχεδιασμού με τον Σύλβιο Σύρρο.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φλάουτου με τους M. Grauwels, B. Frommanger και J. Elvira και σεμινάρια ερμηνείας παλιάς μουσικής με τους:
C. Rousset, T. Watanabe, E.Michelangeli και M. Chance.
Παίζοντας φλάουτο με ράμφος συμμετέχει στο σύνολο Ritornello, όπου μαζί με τους Ηλέκτρα Παπασιμάκη (φωνή, φλάουτο με ράμφος), Αλέξανδρο Κάλκο (βιχουέλα, μπαρόκ και αναγεννησική κιθάρα) και Βασίλη Τιγγιρίδη (μπαρόκ λαούτο) ερμηνεύει οργανική και φωνητική μουσική από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ.
Είναι μέλος των συνόλων Duo Capricorn και Con Fusion, στα οποία νέοι συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους (S.Vachez, Ν.Πιπέρης, Α.Κιουπίδης, Γ.Αργυρόπουλος, Α. Μακρυγιώργου). Επίσης συμμετέχει στο Free Time Quartet που με τη συνεργασία της Μιράντας Βερούλη ερμηνεύει Βραζιλιάνικη μουσική.
Έχει πάρει μέρος σε ηχογραφήσεις CD (Will-o-the wisp, Τατιάνα Ζωγράφου, Νίκος Πιπέρης), έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και έχει δώσει συναυλίες με διάφορα μουσικά σχήματα σε πολλά νησιά και πόλεις της Ελλάδας.
Διδάσκει στο Ωδείο «Εν Οργάνοις» και στο Εθνικό Ωδείο (παράρτημα Ν.Ηρακλείου).

Η Μυρτώ Ακρίβου σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών όπου πήρε πτυχίο με άριστα παμψηφεί με τη Στέλλα Μακρυγιάννη και δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και Β’ βραβείο με την Έλενα Μουζάλα. Τελειοποίησε τις σπουδές της στο London College of Music at Thames Valley University στο Performer’s Recital Diploma με την κ. Penny Sue Joyce. Σπούδασε επίσης κλασικό τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στη μουσική σχολή Σείστρο, όπου και πήρε το δίπλωμα της με την Αγγέλικα Φάμελου και πτυχίο αρμονίας στο Ωδείο Ζωγράφου με τον Ματθαίο Λεγάκη.
Έχει παρακολουθήσει masterclasses πιάνου με τους A. Lefevre, R. Jansen και G. Ganev, καθώς και πολλά παιδαγωγικά σεμινάρια διδασκαλίας της μουσικής και του πιάνου.
Έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ σαν σολίστ και έχει συνεργαστεί με την Όπερα Δωματίου Αθηνών, την ορχήστρα δωματίου NuovArte, το τρίο Olympico, το Trio da Camera και πολλά άλλα μουσικά σύνολα, σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος και πιανίστα του Eklipsis vocal ensemble-voice orchestra.
Διδάσκει στα Ωδεία «Εν Οργάνοις» και «Σείστρο» και είναι μουσικός συνοδός μονωδών και εκτελεστών πολλών μουσικών οργάνων.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ