«Ηθοποιός μπροστά στην κάμερα» του σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Βασίλη Μαζωμένου & «Σκηνική Παρουσία & Συμπεριφορά» της θεατρολόγου /σκηνοθέτη Μαριάννας Κοντούλη. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στον industrial & minimal χώρο του Improva, ένα artspace που φιλοξενεί πρόβες, σεμινάρια, προβολές, εκθέσεις και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
«Ηθοποιός μπροστά στην κάμερα» (μέθοδοι και ασκήσεις)
Ένα πρωτοποριακό πρακτικό εργαστήριο, σε μια δύσκολη εποχή για τις παραστατικές τέχνες, που ξεπερνά το θέμα της απόστασης, μέσα από διπλή χρήση διαδικτυακής και φυσικής παρουσίας των συμμετεχόντων.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε κινηματογραφιστές, ηθοποιούς, φοιτητές δραματικών σχολών, σπουδαστές κιν/φικών σχολών και κάθε ανήσυχο καλλιτέχνη που θα ήθελε να έρθει σε επαφή με τα εργαλεία για την υποκριτική μπροστά στην κάμερα.
Τομείς που θα διερευνηθούν :
– Διαφορά υποκριτικής στην κάμερα από τη θεατρική (παραδείγματα με πρακτικό τρόπο)
– Ασκήσεις και Αυτοσχεδιασμοί (με κάμερα και χωρίς)
– Μελέτη ρόλου cv χαρακτήρα (από ταινίες και σενάρια)
– Γραφή μικρού σεναρίου και παρουσίαση χαρακτήρων
– Γύρισμα με τον συμμετέχοντα μπρος και πίσω από την κάμερα
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ημερομηνίες Διεξαγωγής : Από 9/06 – 10/07
Κάθε Τρίτη & Παρασκευή
(σε δυο δίωρα εβδομαδιαία μαθήματα / ένα διαδικτυακό & ένα με φυσική παρουσία)
Κόστος εργαστηρίου: 90 ευρώ (10 μαθήματα / σύνολο ωρών 20)
Βασίλης Μαζωμένος
Ο Βασίλης Μαζωμένος είναι Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών, με portfolio δέκα μεγάλου μήκους ταινίες. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Είναι επίσης γνωστός ως παραγωγός ταινιών μικρού μήκους, έχοντας παραγάγει περισσότερα από τριανταπέντε projects. Αφιερώματα στο έργο του και προβολές των ταινιών του έχουν πραγματοποιηθεί σε πολύ γνωστά φεστιβάλ όπως του Μόντρεαλ, του Ταλίν, της Γκόα, του Πόρτο, της Θεσσαλονίκης, του Καΐρου, του Sitges στη Βαρκελώνη, μεταξύ δεκάδων άλλων. Για το έργο του έχει διακριθεί με πάνω από 20 βραβεία και πάνω από 40 υποψηφιότητες.
«Σκηνική Παρουσία & Συμπεριφορά»
Σκηνική παρουσία είναι εκείνη η ενέργεια, ή το χάρισμα που έχει ένας καλλιτέχνης ενώ παίζει μπροστά σε άλλους. Η ικανότητα να προσελκύει την προσοχή των θεατών με μοναδικό τρόπο, ώστε να έχει νόημα για το κοινό.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουν οι σπουδαστές τον τρόπο που κινούμαστε και συμπεριφερόμαστε πάνω στη σκηνή με στόχο να ενισχύσουν την πληροφορία και την μεταφορά των συναισθημάτων που θέλουν να μεταδώσουν στους θεατές με την ερμηνεία τους.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε σπουδαστές υποκριτικής, νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, τραγουδιστές, μουσικούς, αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται (παρουσιαστές, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί κ.ά.) για την τέχνη της σκηνικής παρουσίας και συμπεριφοράς.
Τομείς που θα διερευνηθούν :
– Πώς χωρίζεται η σκηνή σε «θέσεις»
– Δυναμική και συμβολισμό κάθε «θέσης» της σκηνής.
– Χρήση σώματος, χεριών, προσώπου, ματιών και φωνής ανάλογα με την κάθε «θέση»& τον στόχο μας πάνω στη σκηνή.
– Αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος πάνω στη σκηνή.
– Επικοινωνία με τους άλλους ηθοποιούς/μουσικούς και τον θεατή.
– Πώς η κίνηση μας ενσωματώνεται στον σκηνικό χώρο και το αντίθετο.
– Πώς συνδέουμε το νόημα του κειμένου με την σκηνική ερμηνεία.
– Με ποια κριτήρια επιλέγω την κίνηση μου.
– Πώς δημιουργώ ομαλή ένωση των «θέσεών» μου πάνω στην σκηνή.
– Διαφορετικοί τύποι θεατρικών/μουσικών σκηνών.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής: Από 10/06 – 8/07
Κάθε Τετάρτη
(σε ένα τετράωρο εβδομαδιαίο μάθημα)
Κόστος εργαστηρίου: 70 ευρώ (5 μαθήματα / σύνολο ωρών 20)
Μαριάννα Κοντούλη
Η Μαριάννα Κοντούλη, θεατρολόγος –σκηνοθέτης, είναι απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών με μετέπειτα σπουδές στην Σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου. Από το 2001 εργάζεται στο χώρο του θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης. Ενδεικτικά, στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει το ΜΑΝΤΕΨΕ του Στρατή Μπέη (Άλμα – 2020), το ZYKLONτου Θανάση Τριαρίδη (Faust– 2018), Η Αγνή του Θεού του John Pielmeier (Αλκμήνη – 2016), το «No Shakespeare please» της Μπέσυ Μάλφα (Music Hall Casablanca – 2012), το Γελώντας Άγρια του Christopher Durang(Μέλι – 2010). Έχει συνεργαστεί στην σκηνή με τους Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Κρατερό Κατσούλη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Ορέστη Τζιόβα κ.α.. Στην τηλεόραση, έχει συνεργαστεί με τον Πάνο Κοκκινόπουλο, ως βοηθός σκηνοθέτη, στο σήριαλ του MEGA «Μαύρα Μεσάνυχτα». Έχει σκηνοθετήσει τις μικρού μήκους ταινίες «Και η φλόγα καίει τα σωθικά μας» και «Στιγμή» συμμετέχοντας σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και διαδικτυακά διαφημιστικά, ντοκιμαντέρ και videoclips. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την διδασκαλία θεάτρου και κινηματογράφου τόσο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και σε δραματικές σχολές και εργαστήρια.
– Λόγω της πρακτικής φύσης των σεμιναρίων θα κρατηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.