Δύο μεγάλα αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν δύο αφιερώματα, ένα για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Κάφκα και ένα στον Γιώργο Ιωάννου.

Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Κάφκα

Με αφορμή το επετειακό έτος 2024 για τον Franz Kafka, το Goethe-Institut παρουσιάζει στο πλαίσιο της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης την έκθεση αφίσας KOMPLETT KAFKA σε συνεργασία με τον βραβευμένο καλλιτέχνη Nicolas Mahler και το Literaturhaus Stuttgart (Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγάρδης) δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να βυθιστούν εικονικά στον μυστηριώδη κόσμο των μυθιστορημάτων του Κάφκα, ο οποίος εκτός από τη συγγραφή, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο.

Επίσης, το Σάββατο 18/5, 1-2 μμ το Goethe-Institut Thessaloniki στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων “Kafka-Talks”, διοργανώνει το Τοπίο Κάφκα, ένα πάνελ συζήτησης όπου συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί επιστήμονες και σκηνοθέτες επιχειρούν μια καταβύθιση στο έργο του σπουδαίου συγγραφέα και στα διαφορετικά και άγνωστα «τοπία» του. Συμμετέχουν οι Δήμητρα Μήττα, καθηγήτρια φιλόλογος και συγγραφέας, Γιώργος Φράγκογλου, καθηγητής θεάτρου και σκηνοθέτης, Στέλιος Βραχνής, σκηνοθέτης. Συντονίζει η Γιάννα Τσόκου. Ηθοποιοί της Ομάδας Θέατρο Πρόταση θα διαβάσουν αποσπάσματα από το «Γράμμα στον Πατέρα».

Αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συνεργάζεται με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης για ένα πολύπλευρο, διαδραστικό αφιέρωμα στον σημαντικό λογοτέχνη που υπήρξε μέρος της ψυχής και της ζωής της Θεσσαλονίκης και η προσωπική ιστορία του συναντά την ιστορία της πόλης. Το Βαφοπούλειο διαθέτει από το 2014 την αποκλειστικότητα και τη νόμιμη κατοχή της Συλλογής του Γιώργου Ιωάννου, μέρος της οποίας είναι και το λογοτεχνικό του αρχείο, με υψηλή συλλεκτική αξία.

Στο περίπτερο 15 της ΔΕΒΘ πραγματοποιείται Έκθεση βιβλίων, φωτογραφιών και αρχειακού υλικού της Συλλογής Γιώργου Ιωάννου. Την Πέμπτη 16/5 στις 5μμ πραγματοποιείται εκδήλωση με τίτλο Ο συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου «συνομιλεί» με την πόλη του, με συντονιστή τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκο Κούκη και συμμετέχοντες την Αναστασία Βακαλούδη, Δρ Ιστορίας – Δρ Διδακτικής της Ιστορίας και της Αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Έλενα Αβραμίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Ελληνικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης στην Κίνα, μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της έδρας της UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τον Στέλιο Κούκο, δημοσιογράφο, συγγραφέα και την Αναστασία Χατζή, λογοτέχνιδα.

Την Παρασκευή 17/5 στις 9πμ στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η Ροδάνθη Δημητρέση αφηγείται τα «Παραμύθια του λαού μας» του Γ. Ιωάννου, ενώ στις 6μμ θα πραγματοποιηθεί ανοικτή ξενάγηση για το κοινό στην «Αίθουσα Γιώργος Ιωάννου» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Το Σάββατο 18/5 στις 6μμ διοργανώνεται Περίπατος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τίτλο Με τα σημάδια της απάνω μου. Ένα «αφήγημα» της πόλης μέσα από τις αναφορές, τις περιγραφές, τα βιώματα και τα συναισθήματα του Γιώργου Ιωάννου, όπως τα αποτύπωσε στο λογοτεχνικό του έργο ή σχολίασε σε συνεντεύξεις ή άρθρα του στον τύπο. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Αθανασία Μπουντίδου, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, την Παρασκευή 17/5 στις 7μμ η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης οργανώνει διάλεξη του Δρ. Βύρωνος Πισσαλίδη, με τίτλο Βιωσιμότητα και αειφορία των λογοτεχνικών αρχείων των Γιώργου Ιωάννου και Leonardo Sciascia. Μια διαπολιτισμική προοπτική λογοτεχνικής κληρονομιάς.

Οι εκδόσεις Κέδρος διοργανώνουν την Κυριακή 19/5, 1-2μμ την εκδήλωση Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. Για τον σπουδαίο λογοτέχνη μιλούν ο Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας-τραγουδοποιός και η Σοφία Ιακωβίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο ΔΠΘ. Την ίδια ημέρα στις 2μμ οι εκδόσεις Ένεκεν-Επιθεώρηση Πολιτισμού με ομιλητή τον εκδότη Γιώργο Γιαννόπουλο, αναλύουν τον τρόπο και τις συνθήκες, με τις οποίες διαμορφώθηκε το σύγχρονο λογοτεχνικό και πολιτιστικό τοπίο στην εκδήλωση Ιστορία-Τραύμα-Απόλαυση: Η περίπτωση του Γιώργου Ιωάννου και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Photo by Tamas Pap on Unsplash

Διαβάστε επίσης:

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γίνεται 20!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ