Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα

To Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς …
Ινστιτούτου Θεάτρου και την Κυπριακή Π

To Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς

Ινστιτούτου Θεάτρου και την Κυπριακή Πρεσβεία-Σπίτι της Κύπρου, διοργανώνουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα, από τις 12 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2010.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 στις 20:00

Διάλεξη

από την Πανεπιστημιακό, θεατρολόγο-δραματολόγο και σκηνοθέτιδα
Άντρη Χ. Κωνσταντίνου με θέμα:  \”Η κυπριακή δραματουργία μετά την Ανεξαρτησία\”

Η Άντρη Χ. Κωνσταντίνου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick της Λευκωσίας, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε θεατρολογία στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Συνεργάστηκε με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, με την ιδιότητα της Δραματολόγου. Εργάστηκε ως θεατρολόγος σε γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας και της Κύπρου. Διοργάνωσε και εμψύχωσε θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με τους Λευτέρη Βογιατζή και Εύη Γαβριηλίδη και έχει σκηνοθετήσει τον Ουρανό κατακόκκινο της Λούλας Αναγνωστάκη και τη Νόσο του Αντώνη Γεωργίου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις, με θέματα κυρίως γύρω από το θέατρο στη νεότερη Κύπρο.

Τη διάλεξη θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση \”Ιουλιέτα (των σκυβάλων)\” του Παντελή Γεωργίου από το Θέατρο Versus.

Είσοδος Ελεύθερη

Τρίτη, 12  Οκτωβρίου 2010, στις 21:00

\”Ιουλιέτα (των σκυβάλων)\” του Παντελή Γεωργίου
Θέατρο Versus
Σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Μαρίνος Ανωγυριάτης

Η παραγωγή του Θεάτρου Versus, «Ιουλιέτα (των σκυβάλων)», του Παντελή Γεωργίου είναι ένα σύγχρονο παραμύθι της δεκαετίας του 90.

Ποιος θυμάται την Οξάνα Λίσνα; To παραμύθι λέει ότι μια μέρα ένα κορίτσι (της νύχτας) περπατά αμέριμνα στο δρόμο. Ένα αυτοκίνητο την πλευρίζει. «Πάμε βόλτα;» Μπαίνει μέσα. Είναι όμορφη, γεμάτη υποσχέσεις.  Τέρμα της διαδρομής ο σκυβαλότοπος. Εκεί χάθηκε. Χρειάστηκαν βδομάδες ερευνών, τόνοι αναθυμιάσεων και αρκετοί εκσκαφείς.

Τελικά βρέθηκε. Εις τα εξ ων συνετέθη. Ακόμη, το παραμύθι λέει ότι ο Ρωμαίος δεν αυτοκτόνησε! Έγκυρες πληροφορίες τον φέρουν να έχει κάνει εγχείρηση ιστορικής απαλλαγής (τελευταία μόδα, στον τομέα του βιοτεχνολογικού μύθου, με την υιοθέτηση της οποίας το πρόσωπο δεν γνωρίζει από που ήρθε) και πρόσφατα διορίστηκε μάνατζερ σε γνωστή εταιρία top-models.

Μελετητές αναφέρουν ότι ονομάζεται πλέον Κύριος (το Κ κεφαλαίο) Ρωμαίος και αυτή η αλλαγή δεν φαίνεται να είναι άσχετη με το ότι πλέον δεν μπορεί να ερωτευτεί…»

Το έργο παρουσιάστηκε το 2007 από το Θέατρο Versus στη Λεμεσό και στη Λευκωσία.


Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης
Σκηνικά- κοστούμια: Μέλπω Νεοκλέους
Μουσική επιμέλεια: Μαρίνος Ανωγυριάτης
Κίνηση: Αριάννα Οικονόμου

Παίζουν: Μαρία Φιλίππου, Χάρης Ευριπίδου, Νούλα Θεοφυλάκτου

Είσοδος ελεύθερη (Απαραίτητο το Δελτίο Εισόδου, πληροφορίες: 210 3418579, Δευτ – Παρ 11:00 – 14:00)

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010, στις 21:00

\”DNA\” του Γιώργου Νεοφύτου,
Σκηνοθεσία Δέσποινα Μπεμπεδέλη
 

Το «DNA» είναι ένα συνταρακτικό έργο που προσεγγίζει το θέμα των αγνοουμένων του 1974 με μια άλλη ματιά, με μια σκληρή αλλά ρεαλιστική τοποθέτηση του συγγραφέα πάνω στο θέμα, μετά την ανακάλυψη του DNA. «Τραγικά επίκαιρο, που υπενθυμίζει διαρκώς σε όλους μας, ότι οι πληγές που άνοιξαν το πραξικόπημα και η εισβολή, σ’ εκείνους που περιμένουν τον γυρισμό των αγαπημένων τους, δε θα κλείσουν ποτέ.»

Με τη μέθοδο του DNA αναγνωρίζονται και τα νήπια του τότε – ενήλικες τώρα – και γονείς πια οι ίδιοι, συναντούν επιτέλους τον πατέρα. Μια γυναίκα που τότε ήταν 30 χρονών και ο γιος της βρέφος περιμένουν τον αγνοούμενο πατέρα. Τριανταπέντε χρόνια αναμονής, υπομονής, ελπίδας, αμφιβολίας, πόνου, σύγκρουσης αισθήματος και λογικής, αμέτρητων “γιατί” που παραμένουν ακόμη αναπάντητα.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Σκηνικά – Κοστούμια: Χάρης Καυκαρίδης
Μουσικές επιλογές: Ανδρέας Μακρής
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Λάζογλου

Ερμηνεύουν:

Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Βασίλης Μιχαήλ, Μαρία Χριστοδούλου

Είσοδος ελεύθερη (Απαραίτητο το Δελτίο Εισόδου, πληροφορίες: 210 3418579, Δευτ – Παρ 11:0 – 14:00).

H εβδομάδαΚυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών
του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ