Ébène: Το πολυβραβευμένο Κουαρτέτο σε μια πολυαναμενόμενη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το διάσημο γαλλικό σχήμα μουσικής δωματίου Ébène έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με έργα Haydn, Bartόk και Schubert!

Το περίφημο Κουαρτέτο Ébène από τη Γαλλία, που έκανε αίσθηση το 2004 στον Διεθνή Διαγωνισμό ARD το 2004 κερδίζοντας το πρώτο βραβείο, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ. για να προσφέρει στο κοινό ερμηνείες γεμάτες ζωντάνια και δεξιοτεχνικές εκτελέσεις αντιπροσωπευτικών συνθέσεων για κουαρτέτο εγχόρδων του Joseph Haydn [Γιόζεφ Χάυντν], του Béla Bartόk [Μπέλα Μπάρτοκ] και του Franz Schubert [Φραντς Σούμπερτ]. Διάσημο για την άνεση με την οποία τα μέλη του προσεγγίζουν ένα ευρύτατο φάσμα ρεπερτορίου ‒από τον κλασικισμό έως τον τζαζ αυτοσχεδιασμό‒, το Κουαρτέτο Ébène απαρτίζεται από τους τέσσερις εξαίρετους σολίστ: τους βιολονίστες Pierre Colombet [Πιερ Κολομπέ] και Gabriel Le Magadure [Γκαμπριέλ Λε Μαγκαντύρ], τη βιολίστα Marie Chilemme [Μαρί Σιλέμ] και τον τσελίστα Raphaël Merlin [Ραφαέλ Μερλέν]. Στη συναυλία του στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος εμφανίζεται με διαφοροποιημένη σύνθεση, καθώς τον Raphaël Merlin αντικαθιστά εκτάκτως ο Yuya Okamoto [Γιούγια Οκαμότο].

Το Κουαρτέτο Ébène, …

… με το μότο «Έχουμε ανάγκη το κοινό, αυτό είναι η έμπνευσή μας», υλοποίησε, από τον Μάιο του 2019 έως και τον Ιανουάριο του 2020, το πρότζεκτ Beethoven Around the World, παρουσιάζοντας και ηχογραφώντας τον πλήρη κύκλο των κουαρτέτων για έγχορδα του μεγάλου γερμανού μουσουργού. Με αυτό το πολύ πετυχημένο πρότζεκτ, το Κουαρτέτο επέλεξε να γιορτάσει την εικοσάχρονη παρουσία του στη διεθνή μουσική σκηνή∙ το πλαισίωσε, δε, με παρουσιάσεις σε σημαντικές ευρωπαϊκές αίθουσες, όπως της Φιλαρμονικής του Παρισιού, την Άλτε Όπερ της Φρανκφούρτης κ.ά. Επιπλέον, προσκλήθηκε να δώσει συναυλίες στο Κάρνεγκι Χολ, το Φεστιβάλ Βερμπιέ και το Κοντσέρτχαους της Βιέννης.

Τα μέλη του Κουαρτέτου Ébène έχουν μελετήσει δίπλα στο περίφημο Quatuor Ysaÿe στο Παρίσι, καθώς και με τους Gábor Takács, Eberhard Feltz και György Kurtág. Μετά τη νίκη τους στον μουσικό διαγωνισμό ARD 2004, οπότε άρχισαν να γίνονται γνωστοί στη διεθνή σκηνή, κέρδισαν βραβεία και διακρίσεις και σε άλλους διαγωνισμούς: βραβείο «Μπελμόντε» του Ιδρύματος Forberg-Schneider (2005), βραβείο του Ιδρύματος Borletti-Buitoni (2007) και Μουσικό Βραβείο της πόλης της Φρανκφούρτης (2019, πρώτο τιμώμενο σύνολο).

Εκτός από το κλασικό ρεπερτόριο, ερμηνεύουν εξίσου καλά πολλά μουσικά είδη («Να, λοιπόν, ένα κουαρτέτο εγχόρδων που εύκολα μπορεί να μεταμορφωθεί σε τζαζ μπάντα» New York Times, 2009). Αυτή η «χαμαιλεοντική» ικανότητα αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Κουαρτέτου Ébène, και αποτυπώνεται δισκογραφικά σε τρία άλμπουμ: Fiction (2010), Brazil (2014) και Eternal Stories (2017). Η ελευθερία με την οποία προσεγγίζουν τα μουσικά στιλ τούς οδηγεί σε ερμηνείες γεμάτες ένταση και δυναμική πολυπλοκότητα, που ενθουσιάζουν κοινό και κριτικούς.

Οι ηχογραφήσεις τους σε έργα Μπάρτοκ, Μπετόβεν, Ντεμπυσσύ, Χάυντν, Φωρέ και Μέντελσον έχουν λάβει πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ άλλων από τα περιοδικά Gramophone και BBC Music Magazine, καθώς και το MIDEM Classic Award. Το 2015 και το 2016 επικεντρώθηκαν στο λιντ, συμμετείχαν στο άλμπουμ Green με τον Φιλίπ Ζαρουσκύ, ενώ συνεργάστηκαν με τον Ματτίας Γκαίρνε και τον Γκωτιέ Καπυσόν ηχογραφώντας το Κουιντέτο για έγχορδα, έργο 163 καθώς και λιντ του Σούμπερτ (διασκευές για κουαρτέτο εγχόρδων, βαρύτονο και κοντραμπάσο από τον Raphaël Merlin). Με τον Αντουάν Ταμεστί έχουν ηχογραφήσει τα Κουιντέτα για έγχορδα KV 515 και KV 516 του Μότσαρτ.

Χαρισματικές ερμηνείες, ανανεωτική ματιά στο κλασικό ρεπερτόριο και προσήλωση στη σύγχρονη δημιουργία. Τα μέλη του Κουαρτέτου κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το νεανικό κοινό και παράλληλα μεταδίδουν τις γνώσεις τους σε μάστερκλας στο Ωδείο του Παρισιού και αλλού. Τον Ιανουάριο του 2021, ύστερα από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Μονάχου, ίδρυσαν την Ακαδημία Quatuor Ébène, την τάξη κουαρτέτου εγχόρδων του Πανεπιστημίου. Από το φθινόπωρο του 2020, ο Raphaël Merlin διδάσκει μουσική δωματίου στο Μόναχο.

Την περασμένη καλλιτεχνική περίοδο το Κουαρτέτο έγινε σύνολο in-residence της Radio France (Quatuor en residence à Radio France) και με τρεις συναυλίες ανά εποχή τα μέλη του ξεδίπλωσαν όλο το φάσμα της δεξιοτεχνίας τους∙ με το Κουαρτέτο Belcea, με το οποίο συνδέονται φιλικά, παρουσίασαν κοινό πρόγραμμα (έργα για οκτέτο) στο Κοντσέρτχαους της Βιέννης∙ το φθινόπωρο του 2022, ως σχήμα in-residence του Φεστιβάλ Μπετόβεν της Βόννης, έδωσαν τέσσερις συναυλίες. Τέλος, παρουσίασαν τριμερή κύκλο συναυλιών στο Konzertdirektion Hörtnagel του Μονάχου.

Άλλες σημαντικές εμφανίσεις τους: Τόνχαλλε της Ζυρίχης, Αίθουσα της Φιλαρμονικής του Έλβα (Elbphilharmonie) στο Αμβούργο, Αίθουσες της Φιλαρμονικής του Βερολίνου και της Φιλαρμονικής του Λουξεμβούργου, Ουίγκμορ Χολ, Μπιενάλε Κουαρτέτων Εγχόρδων στη Βαρκελώνη.

Όσον αφορά τα όργανα των μελών του Ébène, ο Pierre Colombet παίζει με δύο βιολιά: ένα Antonio Stradivari του 1717 («Piatti»), ευγενική χορηγία ιδιώτη μέσω της Beares International Violin Society και ένα Matteo Goffriller του 1736, ευγενική παραχώρηση της Gabriele Forberg-Schneider, μαζί με δοξάρι Charles Tourte (Παρίσι, 19ος αιώνας).

Με δύο βιολιά παίζει και ο Gabriel Le Magadure: ένα Guarnerius del Gesù, ευγενική παραχώρηση της Beares International Violin Society, και ένα Guarneri του 1740 περίπου, δάνειο της Gabriele Forberg-Schneider, μαζί με δοξάρι Dominique Pecatte (περ. 1845).

Η Marie Chilemme παίζει με δύο βιόλες: μια Stradivari του 1734 («Gibson»), που της παραχωρήθηκε γενναιόδωρα από το Ίδρυμα Stradivari Habisreutinger, και μια Marcellus Hollmayr, Füssen (1625), ευγενική παραχώρηση της Gabriele Forberg-Schneider.

Τέλος, ο Raphaël Merlin παίζει με τσέλο Carlo Tononi, Βενετία (περ.1720), δάνειο της Beares International Violin Society, και με τσέλο Andrea Guarneri (1666 -1680) από την Κρεμόνα, επίσης δάνειο της Garbiele Forberg-Schneider.

Διαβάστε επίσης:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Το πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Τα highlights της καλλιτεχνικής περιόδου 2023-2024

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ