Ecofilms 2010: Η Ρόδος στο κέντρο του κινηματογραφικού ενδιαφέροντος

Ελάχιστες μέρες απομένουν από το καλοκαιρινό κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς για το νησί της Ρόδου. Το Ecofilms 2010, από τις 22 μέχρι τις 27 Ιουνίου, …

Ελάχιστες μέρες απομένουν από το καλοκαιρινό κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς για το νησί της Ρόδου. Το Ecofilms 2010, από τις 22 μέχρι τις 27 Ιουνίου, γιορτάζει φέτος

10 χρόνια από την πρώτη διοργάνωσή του. Ο θερινός κινηματογράφος «Ρόδον» όπως και το Δημοτικό Θέατρο αναμένεται να γίνουν σημεία συνάντησης για πέντε ολόκληρες ημέρες, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού. Σκηνοθέτες και συντελεστές των διαγωνιζόμενων ταινιών, έχουν ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία τους στο φεστιβάλ, ενώ οι προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Το Φεστιβάλ
Το Ecofilms είναι θεσμός που αγκάλιασε τόσο η τοπική κοινωνία της Ρόδου όσο και η μεγάλη παγκόσμια καλλιτεχνική οικογένεια. Αποτελεί ένα από τα πιο καταξιωμένα θεματικά Φεστιβάλ στον κόσμο και είναι ιδρυτικό μέλος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Κινηματογραφικών Φεστιβάλ για το Περιβάλλον, EFFN, στο Δ.Σ. του οποίου μετέχει.

Το πρόγραμμα
Με 112 ταινίες από 35 χώρες, η φετινή διοργάνωση προσφέρει ένα πλούσιο σινεφιλικό πρόγραμμα, ενώ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν 20 έργα σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα και άλλες 12 σε παγκόσμια πρώτη προβολή.
Οι θεατές θα παρακολουθήσουν ταινίες με καταγγελτική διάθεση αλλά κυρίως ψύχραιμη ματιά και βαθιά γνώση.

Τα θέματά τους αφορούν σε ένα πολύ ευρύ πεδίο προβληματισμών γύρω από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Η αστικοποίηση που καταστρέφει διάφορες γωνιές του κόσμου, αλλοιώνοντας και αλλοτριώνοντας τοπικούς πολιτισμούς, η μόλυνση της γης από κατάλοιπα πετρελαίου και των ακτών από χημικά, η υπερβολική χρήση του πλαστικού, τα ενεργειακά προβλήματα, η εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων, η επίδραση των ηλεκτρονικών συσκευών στην κοινωνία, η παιδική δουλεία, η διατάραξη της βιοποικιλότητας, η υπερθέρμανση του πλανήτη και πολλά άλλα είναι τα καίρια αλλά και διαχρονικά θέματα που αγγίζει το φετινό Ecofilms.

Διαγωνιστικό τμήμα
Οι διαγωνιζόμενες ταινίες έχουν φτάσει αισίως τις 92 και προέρχονται από 34 χώρες.
Η ταινία «Μπανάνες!» αποκαλύπτει το συγκλονιστικό σκάνδαλο της εταιρείας Dole που δηλητηρίασε τους υπαλλήλους της, ενώ τα «Όνειρα των Σκουπιδιών» διηγούνται την ιστορία τριών παιδιών που καθημερινά ζουν στο μεγαλύτερο σκουπιδότοπο του πλανήτη.

 «Οι Μαχητές του Ουράνιου Τόξου» ταξιδεύουν τους θεατές στο ιστορικό παρελθόν των ιδρυτών της Greenpeace και οι «Τουρίστες του Διαστήματος» πάνε διακοπές στο διάστημα και δίνουν στο διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας τη δυνατότητα να υπάρχει ακόμη.

 «Οι Μαχητές των Σπόρων»γιορτάζουν το άνοιγμα της πρώτης τράπεζας σπόρων του κόσμου στη Νορβηγία, η ταινία «Τέσσερα φτερά και μια προσευχή» μιλάει για τη συναρπαστική πεταλούδα μονάρχη που έχει την ικανότητα να χαρτογραφεί την πορεία της και το «Το Πιάνο στο Δάσος» με τις μαγικές μελωδίες και τα σχέδια manga κέρδισε την αγάπη των μαθητών στο φετινό Ecokids.

Ινδικός Κινηματογράφος
Φέτος, υπάρχει μία σημαντική ενότητα αφιερωμένη στον ανεξάρτητο κινηματογράφο της Ινδίας. Το Ecofilms φέρνει στη Ρόδο ταινίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την Οικολογία της Ινδίας καθώς και το φεστιβάλ πολιτικών ταινιών «Επιμονή και Αντίσταση», που πραγματοποιείται από ανεξάρτητους Ινδούς κινηματογραφιστές (ετήσια φεστιβάλ πραγματοποιούνται στο Νέο Δελχί).

Ξεχωρίζει η ταινία μικρού μήκους «Υπόγεια κόλαση»  (Sanjeev Sivan & Umesh Aggarwal) που αναφέρεται στις πυρκαγιές των ανθρακωρυχείων, μια από τις βασικότερες αιτίες υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μία δημιουργία που έχει τιμηθεί με το ανώτατο βραβείο κινηματογράφου της Ινδίας.

Σύγχρονη Αρχιτεκτονική
Μία ενότητα αφιερωμένη σε ταινίες που καταγράφουν σημαντικές πρωτοβουλίες αρχιτεκτόνων πολεοδόμων και καλλιτεχνών για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου με νέες, καινοτόμες λύσεις.

Με σημαντικές πρωτοβουλίες σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ασία, το φεστιβάλ της Ρόδου παρουσιάζει την πιο σύγχρονη σκέψη και διεισδυτική ματιά, που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή σχετικά με τις προβληματικές διαχείρισης του δημόσιου χώρου.

Στη συγκεκριμένη ενότητα περιλαμβάνεται η ταινία που βιογραφεί έναν από τους κορυφαίους Ασιάτες αρχιτέκτονες με τίτλο «Τόμος Μηδέν: Το έργο του Τσαρλς Κορέα» (σκηνοθεσία: Arun Khopkar), ενώ παρουσιάζεται το πρότζεκτ «Grand Paris» που αφορά στον επανασχεδιασμό του Παρισίου από δέκα κορυφαίους αρχιτέκτονες. Πρόκειται για την ταινία «Το Μεγαλειώδες Παρίσι-Ο Πρόεδρος και ο Αρχιτέκτονας» (σκηνοθεσία: Bregtje van der Haak), με πρωταγωνιστή τον Νικολά Σαρκοζί!

Ταινίες Έναρξης
Η αυλαία του φεστιβάλ θ’ ανοίξει με το επίκαιρο animation μικρού μήκους «Ζήτω η Κρίση!» (Vive la Crise!) του Ρουμάνου Αλεξέι Γκουμπένκο (Alexei Gubenco) ενώ θα ακολουθήσει η πολυβραβευμένη ταινία «Μάτια Ορθάνοιχτα: Εξερευνώντας την σημερινή Νότια Αμερική» ((Eyes Wide Open: Exploring today\’s south America) του Γκονζάλο Αριχόν (Gonzalo Arijon) η οποία καταγράφει τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη Λατινική Αμερική και δείχνει πώς νέοι λαοί απαιτούν και μάχονται δημοκρατικά για να έχουν αυτό που εμείς θεωρούμε δεδομένο.

Ταινίες Λήξης
Αμέσως μετά την απονομή των βραβείων που πραγματοποιείται το Σάββατο στις 26 Ιουνίου, παρουσιάζονται τα δέκα καλύτερα ντοκιμαντέρ του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ερασιτεχνικού Ντοκιμαντέρ του περιοδικού National Geographic. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ecofilms, το Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας (ΚΕΕΛ), την Ακαδημία Αθηνών και την Εταιρεία Αρχιπέλαγος.

Πανόραμα (ταινίες εκτός διαγωνιστικού)
Το τμήμα «Πανόραμα» φιλοξενεί 20 ταινίες από 9 χώρες.
Συνεχίζεται η συνεργασία του φεστιβάλ με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, oι δραστηριότητες του οποίου ενισχύονται από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου.
Μία συνεργασία, που φέρνει στο Ecofilms 2010 τη βραβευμένη ελληνική κωμωδία «Biloba» της Σοφίας Παπαχρήστου. Μία τρυφερή ιστορία που διαδραματίζεται στο νησί της Τήνου, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πιατά.

Τα βραβεία
Οι ταινίες διαγωνίζονται για το γνωστό «Χρυσό Ελάφι» που τόσα χρόνια αποτελεί σύμβολο του Ecofilms. Δύο βραβεία που δίνονται από την κριτική επιτροπή για κάθε κατηγορία διάρκειας (μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους), δύο βραβεία κοινού, ενώ από πέρυσι καθιερώθηκαν τα βραβεία της ομάδας Ecofilms που ψηφίζονται από το επιτελείο του φεστιβάλ και αντιστοιχούν σε ένα για κάθε κατηγορία.
Να υπενθυμίσουμε πως τα βραβεία δεν είναι χρηματικά.

Η κριτική επιτροπή
Στις κριτικές επιτροπές φιλοξεούνται προσωπικότητες που αφήνουν το στίγμα τους στο χώρο του κινηματογράφου, αλλά και στον τομέα της ενασχόλησής τους. Ανθρώπους με σπουδαίο έργο στις πλάτες τους, που έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι το σινεμά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο στέλνοντας τα μηνύματα του στην άλλη άκρη του πλανήτη. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους γνωρίσει από κοντά κατά τη διάρκεια των ανοιχτών συζητήσεων που θα γίνονται τις πρωινές ώρες μπροστά από τον κινηματογράφο «Ρόδον».
 
Μεγάλου Μήκους

Αγγελική Αντωνίου (Σκηνοθέτις, Ελλάδα)
Zει ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο, οι δημιουργίες της έχουν αποσπάσει βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ ενώ η ταινία της «Eduart» κατάφερε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Nic Balthazar/Νικ Μπαλτάζαρ (Σκηνοθέτης, Βέλγιο)
Δημοσιογράφος, παρουσιαστής, συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο πολυτάλαντος ακτιβιστής Νικ Μπαλτάζαρ «ευθύνεται» για την υποψηφιότητα Όσκαρ που έδωσε στο Βέλγιο με την ταινία «Ben-X». Θα παρουσιάσει στη Ρόδο το πρότζεκτ «Χορέψτε για το Κλίμα» (λεπτομέρειες στις  παράλληλες εκδηλώσεις)

George Ovashvili/Τζόρτζ Οβασβίλι (Σκηνοθέτης, Γεωργία)
Σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος. Η ταινία του «The other bank» συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και  απέσπασε πολλά βραβεία ( καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη, καλύτερου σεναρίου, κ.α.)

Μεσαίου Μήκους
Δημήτρης Ινδαρές (Σκηνοθέτης, Ελλάδα)
Ο σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης ταινίας «Γαμήλια Νάρκη»,έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη στο πλευρό των Παντελή Βούλγαρη, Νίκο Περάκη, Φρίντα Λιάππα, Διαγόρα Χρονόπουλο, ενώ έχει σκηνοθετήσει video clip και περισσότερες από 120 διαφημιστικές ταινίες.

Χρήστος Ζούρας (Oικονομολόγος, Γ.Γ. Οργάνωση ΓΗ)
Ο Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. και διευθυντής της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Γη, αποστολή της οποίας είναι η προώθηση της συλλογικής νοημοσύνης μέσω της εκπαίδευσης. Αντιπρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος» και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ποιότητας Ζωής της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οδυσσέας Σγουρός (Αρχιτέκτονας, Ελλάδα)
Ως αρχιτέκτονας, έχει μελετήσει και επιβλέψει 280 ιδιωτικά κτίρια ενώ έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής και εικαστικών τεχνών. Συμμετέχει σε συμβούλια και επιτροπές της Τ.Α., είναι μέλος πρωτοβάθμιας ΕΠΑΕ, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων του νομού Λασιθίου και πρόεδρος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού του Αγίου Νικολάου.

Μικρού Μήκους

Αναστασία Ζέππου (Εκπαιδευτικός, Ελλάδα)
Ζει και εργάζεται στη Ρόδο ως εκπαιδευτικός. Βιβλιοπαρουσιάσεις, δοκίμια, προσωπογραφίες, κείμενα επίκαιρα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε θεολογικά και λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρόδου «Θέασις».

Hasse Wester/Χάσε Γουέστερ (Σκηνοθέτης, Σουηδία)
Εργάζεται για περισσότερα από δέκα χρόνια στην Κρατική Σουηδική Τηλεόραση ως μοντέρ, ενώ έχει δημιουργήσει ρεπορτάζ και παιδικά ντοκιμαντέρ. Η ταινία του «The
Golden Beach» απέσπασε το πρώτο βραβείο στο περσινό Ecofilms.

Marco Gaudenzi/Μάρκο Γκαουντένζι (Αρχιτέκτονας, Ιταλία)
Έχει σχεδιάσει πάνω από 150 κτίρια ιδιωτικά και δημόσια, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής στην εταιρεία Tonelli και έχει σχεδιάσει  από κοινού με τον Isao Hosoe, τη «Fluida», ένα πτυσσόμενο ποδήλατο.Έχει βραβευτεί σε πολλές εκθέσεις και διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής κα ιdesign. Αυτή τη περίοδο υλοποιεί το νέο λιμάνι του Pesaro.
 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Χορέψτε για το Κλίμα  | Dance for the Climate
Τι συνέβη όταν 12.000 άνθρωποι χόρεψαν την ίδια χορογραφία στον ρυθμό των U2 για να φωνάξουν ότι το κλίμα αλλάζει; O πατέρας του παγκόσμιου χορού «cinemanifestation», Νικ Μπαλτάζαρ θα βρίσκεται στη Ρόδο για να εξηγήσει πώς οι ταινίες του «The Big Ask» και «The Big Ask Again-Dance for the Climate» οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο να χορέψουν ώστε να στείλουν το προειδοποιητικό τους μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Περισσότερα: http://www.dancefortheclimate.org/ & http://www.thebigask.eu/ – Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 18:00’, Αίθουσα Κάμειρος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Παύλος Κάγιος παρουσιάζει το βιβλίο του «Και με κλειστά μάτια θα βλέπω»
Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Παύλος Κάγιος παρουσιάζει το τέταρτο μυθιστόρημά του. Προλογίζει η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη και διαβάζει η ηθοποιός Βασιλική Γεωργικοπούλου. Θα προβληθούν ιστορικά αποσπάσματα από ταινίες σχετικές με το βιβλίο, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Μάνου Ευστρατιάδη.
Την Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 19.30’, στο Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου (Αντιπλοιάρχου Λάσκου 11Α)

Η ζωγράφος Μαίρη Μεταξά μας ξεναγεί στην έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «voice of the fish», στο Ενυδρείο της Ρόδου. Από την Τετάρτη 23 Ιουνίου και ώρα 20:30’

Παρόλο που ο Άγγελος Σπάρταλης συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Ecofilms με την ταινία «Η Τρομερή Καταιγίδα-Άνθρωπος», αυτή τη φορά μας προσκαλεί με την ιδιότητα του ζωγράφου στην έκθεση με τίτλο «Από τη Γη στη Σελήνη», που εγκαινιάζεται το Σάββατο 26 Ιουνίου στις 19:00, στην γκαλερί «Kozas» (Αμμοχώστου 13).

Περισσότερα: http://www.spartalis.gr/cfiles/indexGR.htm 

Γνωρίστε τους Σκηνοθέτες | Meet the Directors
Όταν ο θερινός κινηματογράφος μετατρέπεται σε Αρχαία Αγορά, το λόγο παίρνουν οι σκηνοθέτες του Ecofilms: πρόκειται για τις καθημερινές ανοιχτές συζητήσεις που πραγματοποιούνται στον πλακόστρωτο δρόμο, μπροστά από το «Ρόδον», όπου κοινό και σκηνοθέτες συναντιούνται προκειμένου να γνωριστούν, να μιλήσουν για τις ταινίες που δημιούργησαν, είδαν ή ξεχώρισαν αλλά και να προτείνουν λύσεις για έναν διαφορετικό κόσμο.
Από Τετάρτη 23 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή 27 Ιουνίου, καθημερινά στις 12:30 μαζί με τους σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες προβλήθηκαν την προηγούμενη ημέρα.

Ecofilms Festival: Πέντε ημέρες κινηματογραφικού πυρετού, αφιερωμένες στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, με την πιο θετική διάθεση, σ’ ένα φεστιβάλ που ευνοεί τον γόνιμο διάλογο μεταξύ δημιουργού και θεατή. Με το σινεμά, το πιο ισχυρό αντίδοτο στην κρίση, αυτή την κρίσιμη στιγμή…

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ