Ecstasy: Ομαδική έκθεση στην γκαλερί 3Portes

Η γκαλερί 3portes παρουσιάζει την έκθεση “Ecstasy”, με έργα τεσσάρων γυναικών εικαστικών, τις Eva Borner, Sophie Fardella, Χριστίνα Παπαϊωάννου και Σοφία Τούμπουρα.

Για την 3η έκθεσή της, η γκαλερί 3portes έχει τη χαρά να συγκεντρώσει 4 καλλιτέχνιδες για να εξερευνήσουν το φαινόμενο της έκστασης. Η έκθεση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι έως τις 31 Αυγούστου και επιμελείται ο καλλιτέχνης Τάσος Καλιακάτσος.

Η έκσταση, ένα φαινόμενο που από τη φύση του είναι φευγαλέο και υπόκειται σε απίθανη συχνότητα και ένταση, προσκαλείται στους προβληματισμούς των καλλιτεχνών που εκθέτουν με τις δικές τους μοναδικές αισθητηριακές προσεγγίσεις. Καθώς γίνεται αισθητικό αντικείμενο, η επιρροή της διατρέχει κάθε έργο και γίνεται βασικό συστατικό της καλλιτεχνικής εμπειρίας. Ποιητική και ευαίσθητη, αυτή η έκθεση αναδεικνύει διαφορετικές, άτυπες σχέσεις με τον κόσμο, που γεννιούνται από την εξάντληση του πραγματικού τόπου και την έντονη επιθυμία να ταξιδέψουμε προς χώρους με ελεύθερα, θολά και αχνά όρια.

Και τι είναι αυτό που μας γοητεύει τόσο πολύ σε αυτή την ανθρώπινη εμπειρία; Η μέθη, η έκσταση, η μακαριότητα, η κατοχή και η τόλμη. Αυτή η κατάσταση στην οποία το άτομο βρίσκεται σαν να μεταφέρεται έξω από τον εαυτό του και τον αισθητό κόσμο, πάντα γοήτευε την τέχνη. Ο Αντρέ Μπρετόν, ιδρυτής του σουρεαλιστικού κινήματος, δεν έπαψε ποτέ να εξυμνεί αυτό το φαινόμενο, όπου ο κόσμος του φανταστικού και του πραγματικού συναντιούνται για να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης.

«Πιστεύω στη μελλοντική επίλυση αυτών των δύο φαινομενικά αντιφατικών καταστάσεων του ονείρου και της πραγματικότητας σε ένα είδος απόλυτης πραγματικότητας της υπερρεαλιστικότητας, ας πούμε» – André Breton

Eva Borner

Η Eva Borner γεννήθηκε στην Ελβετία, απόφοιτος της Σχολής Τέχνης και Σχεδιασμού της Βασιλείας, βρίσκεται στην καρδιά της ελβετικής σκηνής για πάνω από δεκαπέντε χρόνια. “Το φωτομοντάζ παίζει σημαντικό ρόλο στο έργο της. Η ζωγραφική ποιότητα των εικόνων ενισχύεται από το χειροποίητο χαρτί στο οποίο εκτυπώνονται. Σε αυτούς τους “φωτογραφικούς πίνακες”, η καλλιτέχνης κατασκευάζει ονειρικούς κόσμους στους οποίους αναμειγνύονται ο εσωτερικός και ο εξωτερικός χώρος. Στα Flugräume, που παρουσιάζει σε αυτή την έκθεση, τα πουλιά διασχίζουν εσωτερικούς χώρους σε πτήση ή κάθονται ανέμελα στην πλάτη μιας καρέκλας. Οι καταρρέοντες τοίχοι μεταμορφώνονται σε ανοιχτούς ουρανούς, τα ξύλινα πατώματα μετατρέπονται σε νερό και αρκετές βαλίτσες στέκονται περιμένοντας. Τίποτα δεν φαίνεται σταθερό. Οι εικόνες αυτές προκαλούν φαντασιώσεις πτήσης και καταφυγής, καθώς και μια αμφίσημη αίσθηση της ελευθερίας ή της επιθυμίας της. Οι φωτογραφίες των εσωτερικών χώρων τραβήχτηκαν σε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ανήκε σε μια εβραϊκή οικογένεια πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί σε αυτή τη σειρά, ωστόσο, δεν διαμορφώθηκε μόνο από αυτή τη γνώση, αλλά αντανακλά επίσης την απομόνωση που βιώνεται κατά τον πρώτο εγκλεισμό της πανδημίας το 2020, όταν έγιναν αυτοί οι φωτογραφικοί πίνακες.

Sophie Fardella

Η Sophie Fardella είναι γαλλίδα καλλιτέχνης με καταγωγή από την Καραϊβική. Τα έργα της διακρίνονται για την υβριδική τεχνική τους, που αποτελείται από πολιτιστικά σύμβολα και οικεία αντικείμενα με στοιχεία εφήμερα και αιώνια, οργανικά και γραφικά. Για την έκθεση “Extase”, δημιουργεί μια “in situ” εγκατάσταση που συνδυάζει τον κόσμο των ονείρων και του φανταστικού. Με τον τίτλο “la beauté sera Convulsive” (έκφραση που επινόησε ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας André Breton), η εγκατάσταση αποτίει φόρο τιμής στο υπερρεαλιστικό σύμπαν, δημιουργώντας έναν ποιητικό χώρο χωρίς όρια και σύνορα που προσκαλεί τον καθένα να δημιουργήσει τη δική του ιστορία.

Χριστίνα Παπαϊωάννου

Η Χριστίνα Παπαϊωάννου, γεννημένη στην Θεσσαλονίκη, απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου ζει και εργάζεται. Η δημιουργία των έργων της ξεκινά με μια αμφίδρομη περιήγηση τόσο στον εικονικό όσο και στον φυσικό κόσμο, ως συλλέκτης εικόνων και πληροφορίας. Οι ετερόκλητες εικόνες όπως pixels, φυτικά μοτίβα, ζώα, αρχαιοελληνικοί κίονες, κτλ, επεξεργάζονται ψηφιακά ως ready mades για τη δημιουργία υβριδικών αναπαραστάσεων. Η επεξεργασία των εικόνων είναι προσομοιοτική και στην συνέχεια αποδίδονται χειρονακτικά στη ζωγραφική επιφάνεια. Από αφηρημένα τοπία έως σκηνές που θυμίζουν βιντεοπαιχνίδια, αναδύεται μια ιδιότυπη εικονοποιεία, η οποία “παίζει” με τα όρια μεταξύ οικείου και αναπάντεχου. Αυτά τα υβριδικά σενάρια, αρθρώνονται σε μία μη κρυπτογραφημένη γλώσσα που καλεί τον θεατή να την συντάξει και να την ερμηνεύσει από την αρχή, σαν ένα ψυχολογικό τεστ.

Σοφία Τούμπουρα

Η Σοφία Τούμπουρα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, Θεσ/νικη και Κρήτη. Ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, ηχητική/μουσική σύνθεση και κινηματογράφος, υλοποιούνται με παραδοσιακά υλικά, σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και συγκλίνουν σε μια κοινή ουσία με κυρίαχο θέμα την προσπάθεια επίλυσης της συγκρουσιακής σχέσης αστικού πολιτισμού και φύσης. Παιχνίδι αντιθέσεων και συμφιλιώσεων κρατά την σύνθεση σε μία δυναμική τεταμένη ισορροπία. Ανακαλύπτωντάς την αρμονία μέσα στη διαρκή κίνηση, στη πολυσυλλεκτικότητα και στις αναπάντεχες διαδράσεις, ανάλογα με τη στιγμή και την οπτική γωνία. Η σύνθεση δομείται τόσο σε αισθητηριακή όσο και σε εννοιολογική βάση. Το πνεύμα και η ύλη δεν ορίζονται μέσα από την αντίθεσή τους, αλλά αποτελούνται τελικά από την ίδια ουσία.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: © Eva Borner, Fenster1SitzendeTaube

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ