Έφηβοι, θέατρο και κοινωνία: Διημερίδα από το Μικρό Εθνικό

Το Μικρό Εθνικό διοργανώνει διημερίδα με θέμα «Έφηβοι, θέατρο και κοινωνία: πρακτικές, νέες προοπτικές και προκλήσεις», στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο», στο Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά.

Στη διημερίδα «Έφηβοι, θέατρο και κοινωνία: πρακτικές, νέες προοπτικές και προκλήσεις» συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ομιλητές, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν μια σειρά παρουσιάσεων αλλά και masterclasses για εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του θεάτρου. Στόχος του διημέρου είναι η γνωριμία με διάφορες προσεγγίσεις και μεθοδολογίες που αφορούν στο εφηβικό θέατρο, δημιουργώντας έτσι έναν δημιουργικό και γόνιμο διάλογο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της διημερίδας:

ΔΕΥΤΕΡΑ 10/10

16:00-16:15
Καλωσόρισμα από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Μόσχο, και την υπεύθυνη του προγράμματος και του Μικρού Εθνικού, Σοφία Βγενοπούλου.

16:15-17:00 Ομιλία
Chris Cooper: «Making Human Being: Young people, theatre for knowing and for the future»

17:00-17:45 Ομιλία
Peter Hussey: «Engaging young people in good theatre, what our research and experience has proved about the value of the work»

17:45-18:45
Παρουσίαση του προγράμματος και προβολή ντοκυμαντέρ, ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, 2018-2022 από την ομάδα εργασίας του έργου: Σοφία Βγενοπούλου, Βαλάντη Φράγκο, Ελένη Ζαχοπούλου, Ελένη Ζαραφίδου, Ντίνα Σταματοπούλου.

18:45-19:15
Διάλειμμα

19:15-22:30
Πάνελ παρουσιάσεων από καλεσμένους ομιλητές και ομιλήτριες και ανοιχτή συζήτηση. Συντονίζει η Σοφία Βγενοπούλου.
Ελένη Μολέσκη: «Νε@ σε έρημο νησί: Εφηβικές θεατρικές δράσεις με αφορμή τον Γιάννους Κόρτσακ»
Αντιγόνη Γύρα: «Ένας Κινητήρας για τους νέους ανθρώπους. Μια σύντομη παρουσίαση από την “ΕΚ ΠΛΗΞΗ” στα Erasmus+»
Χριστίνα Ζιώνου: «Η επινόηση παραστάσεων θεάτρου-ντοκουμέντο με εφήβους: μια δραματουργία βασισμένη σε ερωτήματα που ενοχλούν»
Kλειώ Φανουράκη: «Παιδαγωγική και Διδακτική του Θεάτρου για την εκπαίδευση και την κοινότητα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ»
Μπέτυ Γιαννούλη: Το πρόγραμμα I-TAP-PD: Διεθνής Συνεργασία Εκπαιδευτικού-Καλλιτέχνη-Επαγγελματική Ανάπτυξη
Μαρία Όλγα Αθηναίου: «Θέατρο και κοινωνικές προκλήσεις ένα παράδειγμα: HUMANITAS –από σκηνής για τα ανθρώπινα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ ατόμων εφηβικής ηλικίας»
Γιώτα Αργυροπούλου: «Youthquake: Ένας σεισμός που χτίζει γέφυρες, φεστιβάλ Αθηνών 2022»

ΤΡΙΤΗ 11/10

10:00- 19:30
Masterclasses για καλλιτέχνες, σπουδαστές και εκπαιδευτικούς
(συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας)

11:00-13:00 Αντιγόνη Γύρα
Κινητική Ανάγνωση: ένα βιωματικό εργαστήριο κίνησης για εκπαιδευτικούς
Η Κινητική Ανάγνωση είναι μια άτυπη χορογραφική μελέτη πάνω στις λέξεις και την κίνηση που κρύβουν. Ένα δημιουργικό παιχνίδι με τις λέξεις, το οποίο επαναπροσδιορίζει ασταμάτητα τους κανόνες του. Στόχος για τους εκπαιδευτικούς να βρουν νέους τρόπους προσέγγισης και σωματοποίησης των κειμένων έτσι ώστε να αποφεύγεται η παντομίμα και να εξελίσσεται η κινητική φαντασία των παιδιών.

10:00-13.00 Peter Hussey (στα αγγλικά)
Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί σε κάποιες από τις μεθόδους που οι «Crooked House» χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύσουν εμψυχωτές/-τριες. Θα γίνει πρακτική σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν κίνηση και βασίζονται στη συνεργασία, με έμφαση στη μάθηση μέσα από τη δράση.

13:00-16:00 Chris Cooper (στα αγγλικά)
«Ξαναφαντάζομαι την πραγματικότητα: Ο εαυτός και η κοινωνία, προσεγγίζοντας το θέατρο για νέους»

14:30-17:30 Γεωργία Μαυραγάνη
«Χρήση του θεάτρου ντοκουμέντο σε παραστάσεις για και με εφήβους»

16:30-19:30 Τζωρτζίνα Κακουδάκη
«Η ουτοπία της ιδανικής πολιτείας. Η περίπτωση των Ορνίθων.
Στο εργαστήριο θα επικεντρωθούμε στη διαχείριση της δραματουργίας μέσα από θεατροπαιδαγωγικές πρακτικές και την πρόταση για ένα μοντέλο συνεργασίας (μέσα από την έρευνα του ευρωπαϊκού προγράμματος I-TAP) για τη δημιουργική συνεργασία καλλιτέχνη-δασκάλου μέσα στη σχολική τάξη.

16:30-19:30 Μαρία Όλγα Αθηναίου
«1955–2022 μια διαδρομή με… λεωφορείο: Διασχίζοντας τον χώρο ανάμεσα σε ένα ιστορικό γεγονός και μια κοινωνική πρόκληση που παραμένει ενεργή»

19:30-22:30
Στούντιο συγγραφής νέου ελληνικού έργου για το εφηβικό θέατρο, 2021-2022
Παρουσίαση σε μορφή θεατρικού αναλογίου αποσπασμάτων των τεσσάρων θεατρικών έργων που εκπονήθηκαν στο στούντιο συγγραφής για το εφηβικό θέατρο την περίοδο 2021-2022
Δυσφορία της Ευαγγελίας Γατσωτή,
Σκηνοθετική επιμέλεια: Κωσταντίνος Μάρκελλος
Ο Ερημίτης της Σοφιάννας Θεοφάνους
Σκηνοθετική επιμέλεια: Παντελής Φλατσούσης
Talentshow του Γιώργου Παναγιωτάκη
Σκηνοθετική επιμέλεια: Τσίχλη Ελεάννα
Αστακοί της Αρτέμιδος Μάνου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Δέσποινα Αναστάσογλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Πατεράκης, Χρήστος Κραγιόπουλος, Ελένη Μολέσκη, Αναστάσης Γεωργούλας, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Άλκης Μαγγόνας, Ασημίνα Αναστασοπούλου, Φανή Ξενουδάκη, Διονυσία Μπαλαμώτη, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Βαλάντης Φράγκος, Ντίνα Σταματοπούλου

Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, συντονίζει η Υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου, Ειρήνη Μουντράκη, παρουσία του Chris Cooper.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ