Εγκαίνια για την 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες της για να υποδεχτεί το φιλαναγνωστικό κοινό!

Με πλήθος κόσμου, αναφορές στο ρόλο και το μέλλον του βιβλίου, στον επετειακό χαρακτήρα της έκθεσης και το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συμμετοχών, τον ενισχυμένο επαγγελματικό της προσανατολισμό, αλλά και την τιμώμενη Σάρτζα, την πνευματική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Ο  Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ ως εκπρόσωπος των Ελλήνων Εκδοτών ανέφερε: «Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τον κόσμο του βιβλίου. Δίνει την ευκαιρία στους εκδότες να παρουσιάσουν την παραγωγή τους, δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να συναντήσουν το κοινό τους, φέρνει σε επαφή την ελληνική με την ξένη εκδοτική παραγωγή». Αναφορικά με την ίδρυση του νέου φορέα, του ΕΛΙΒΙΠ επισήμανε: «Η κύρια αποστολή ενός τέτοιου φορέα πρέπει να είναι να συντονίσει τα αρμόδια υπουργεία, να χαράξει στρατηγική, να δώσει κίνητρα και να επινοήσει τρόπους για να κάνει το βιβλίο και την ανάγνωση υπόθεση ελκυστική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σύσσωμοι οι φορείς των εκδοτών βιβλίου πάλεψαν για την επανίδρυση αυτού του φορέα μετά την αδικαιολόγητη κατάργηση του ΕΚΕΒΙ το 2012». Ο κ. Μπαρμπουνάκης ζήτησε επίσης από την Πολιτεία να ακούει τους εκδότες, να προχωρήσει σε μέτρα ευνοϊκά, να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των εκδοτών στο φορέα  και  τόνισε τη σημασία του να είναι όλοι ενωμένοι.

Ο Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης έκανε μία σύντομη αναδρομή στο έργο του ΕΙΠ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του και ευχαρίστησε τους «συνοδοιπόρους του που  όλοι μαζί εκπλήρωσαν στο ακέραιο το πατριωτικό τους καθήκον, δηλαδή να παραδώσουν καλύτερο και ακμαιότερο αυτό που παρέλαβαν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την 20ή επετειακή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης επισήμανε: «Στη φετινή αισιόδοξη, καλαίσθητη, φωτεινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που ετοιμάστηκε από μία αξιέπαινη ομάδα έργου υπό τον συντονισμό της Νόπης Χατζηγεωργίου, φιλοξενούμε περισσότερους από 850 εκθέτες, περισσότερους από 1500 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ομιλητές και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες, περισσότερες από 500 εκδηλώσεις σε 14 αίθουσες ενός χώρου 16.000 τετραγωνικών μέτρων. Στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είμαστε υπερήφανοι για τη διοργάνωση της 20ής επετειακής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζοντάς της έναν εξαιρετικό δυναμισμό και ανοίγοντας – για το καλό της βιβλιοπαραγωγής και της φιλαναγνωσίας – νέους φιλόδοξους δρόμους, με την πολύτιμη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Helexpo, των εκδοτών, των συγγραφέων και ομιλητών και την αγαστή συνεργασία των δυναμικών πολιτιστικών φορέων της πόλης». Ο κ. Κούκης έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έργου του ΕΙΠ τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της 5ης φάσης του μεταφραστικού προγράμματος GreekLit και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την επόμενη 6η φάση, αλλά και στην ολοκλήρωση, σε λίγες μέρες, της πλήρους αναβάθμισης της βάσης Βιβλιονετ και τόνισε ότι συμφωνεί με τον εκπρόσωπο των εκδοτών για την ανάγκη ενότητας, κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται από τη συμμετοχή των 850 εκδοτών εκθετών στην ΔΕΒΘ.

Η Ανττιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (ΙΡΑ), Gvantsa Jobava, στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «20 χρόνια βιβλίων και ιδεών εδώ στη Θεσσαλονίκη. Τι υπέροχο ορόσημο. Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία για να μοιραστώ τι είναι ένας ζωτικής σημασίας εκδοτικός τομέας, τι τον κάνει τόσο εκπληκτικό και γιατί θα ήθελα να σας ενθαρρύνω όλους να εργαστείτε μαζί για 20 ακόμη χρόνια βιβλίων και ιδεών. Τα βιβλία είναι ένας ζωτικός τρόπος ανταλλαγής ιδεών εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Μερικά βιβλία προέβαλαν ιδέες τόσο επαναστατικές που απαγορεύτηκαν και οι συγγραφείς φυλακίστηκαν. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα. Η IPA ιδρύθηκε το 1896 με βάση τους πυλώνες της προώθησης των πνευματικών δικαιωμάτων και της προστασίας της ελευθερίας της δημοσίευσης. Τα πνευματικά δικαιώματα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού που κάνουμε ως εκδότες. Διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των συγγραφέων και των εικονογράφων να μπορούν να δημοσιεύουν έργα, να τους βοηθούμε να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες και να φέρνουν ξένους συγγραφείς σε νέους αναγνώστες σε νέα μέρη». Κλείνοντας η κα Jobava προέτρεψε την Πολιτεία να ακούσει τους εκδότες και επισήμανε την ανάγκη, παρότι υπάρχουν πολλά σωματεία, να είναι ενωμένα.

H Πρόεδρος της Sharjah Book Authority, Α.E. Sheikha Bodour Al Qasimi στον χαιρετισμό της τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ, εκπροσωπώντας το Εμιράτο της Σάρτζα, το κέντρο του Αραβικού πολιτισμού και των βιβλίων. Το Εμιράτο μας μοιράζεται την ίδια αγάπη για τα βιβλία, την κουλτούρα και την ιστορία μαζί με την Ελλάδα. Βρισκόμαστε εδώ, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και δεν εκπροσωπούμε τα Έθνη μας αλλά προστατεύουμε την ανθρώπινη κοινή ιστορία».

Η ίδια προσέθεσε: «Εμείς, ως κληρονόμοι της αρχαίας κληρονομιάς αγκαλιάζουμε την γνώση που μας έδωσαν και η Ελλάδα και ο Αραβικός κόσμος. Είναι αρχαίοι πολιτισμοί που επηρεάζουν επί αιώνες τον κόσμο και είμαστε γέφυρες που μεταφράζουν και ανταλλάσουν το έργο της μιας χώρας με την άλλη. Οι απόγονοί μας μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις θα συνεχίσουν να διατηρούν αυτήν την πολύτιμη κληρονομιά  και να δημιουργούν γέφυρες φιλίας και γνώσης, όπως έκαναν αιώνες πριν. Στην Σάρτζα πιστεύουμε στην αποστολή των προγόνων μας και έχουμε ξεκινήσει ένα μακρύ  ταξίδι που καθοδηγείται από το πνεύμα τους. Θέλουμε να προωθήσουμε τα βιβλία, είναι μέρος της αποστολής μας. Και να ενισχύσουμε την αγάπη για τη μάθηση και να δώσουμε την δυνατότητα στα άτομα να συμμετέχουν στην κοινωνία και να αναπτυχθούν προσωπικά. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ένα δυναμικό οικοσύστημα που γιορτάζει τον γραπτό λόγο και ενισχύει τον πολιτισμικό διάλογο με τον υπόλοιπο κόσμο. Ας σκεφτούμε κάτι συναρπαστικό. Η απόσταση μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Σάρτζα είναι 4.659 χιλιόμετρα. Ενώ αυτή η απόσταση μπορεί να μοιάζει πολύ μεγάλη υπάρχει μία όμορφη αλήθεια να σκεφτούμε. Γνωρίζετε ότι μπορείτε να ταξιδέψετε αυτήν την μεγάλη απόσταση μόλις σε δύο λεπτά; Θέλετε να μάθετε πώς; Δεν είναι μέσα από μία χρονομηχανή ή με μαγικά μέσα, αλλά μέσα από την απλή πράξη της ανάγνωσης. Μια σελίδα την ημέρα. Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ένα ενήλικας να διαβάσει μία σελίδα την ημέρα είναι δύο λεπτά. Αν λοιπόν διαβάζουμε ο ένας για τον πολιτισμό του άλλου, κάθε μέρα από μία σελίδα τότε θα δημιουργήσουμε αυτήν τη γέφυρα φιλίας και πολιτισμού». 

Η ΔΕΒΘ θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριό της είναι: Πέμπτη 16 Μαΐου 15:00-21:00, Παρασκευή 17 Μαΐου και Σάββατο 18 Μαΐου 10:00-22:00 και Κυριακή 19 Μαΐου 10:00-21:00.

Διαβάστε επίσης:

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γίνεται 20!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ