Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» αποδόθηκε στο κοινό με τη θεματική των εκθεμάτων του μουσείου να αναφέρονται στην πολιτειακή οργάνωση, την οικονομία, την πολιτισμική ταυτότητα και την λατρεία της Εύβοιας.

Στην κοινωνία της Χαλκίδας και της Εύβοιας αποδόθηκε την Κυριακή 23 Μαΐου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα», το οποίο εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, όπως ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, του αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργου Κελαϊδίτη, βουλευτών του νομού, της δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα και του Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομου, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό.

«Το συγκεκριμένο Μουσείο στεγάζεται […] σε ένα βιομηχανικό κτήριο, το οποίο σώθηκε, καθώς του απεδόθη η χρήση του Μουσείου. Είναι πολύ σημαντικό ότι το κτίριο αυτό βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και δηλώνει στον επισκέπτη την αξία και την ιστορική διάρκεια αυτής της πόλης, αυτού του τόπου», δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κ. Μενδώνη, που μίλησε για τα μουσεία και τη σημασία τους «ως κιβωτούς προστασίας μοναδικών έργων τέχνης, ως θύλακες μνήμης και ιστορίας, ως κέντρα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, ως τόπους ψυχαγωγίας και καλλιέργειας, αλλά και δημιουργίας “εμπειριών”, ως μοχλούς ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες».

«Στην “Οικονομία των εμπειριών”», συνέχισε η κ. Μενδώνη, «τα Μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι μορφές σύγχρονης τέχνης που μπορούν να φιλοξενούνται στους τόπους αυτούς, προσφέρουν εκείνες τις εμπειρίες που εμπλουτίζουν και διαφοροποιούν την καθημερινότητα των πολιτών. Συγχρόνως όμως εμπλουτίζουν και το τουριστικό προϊόν της χώρας και του τόπου. Στο υπουργείο Πολιτισμού σήμερα υιοθετούμε ολιστικές και περιεκτικές στρατηγικές διαχείρισης των πολιτιστικών πόρων, ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και οικονομίες κλίμακας. Προχωρούμε σε άνοιγμα των παραδοσιακών στεγανών και δυναμική σύνθεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το σύγχρονο πολιτισμό, καθώς και σε συνδυαστική και συμπληρωματική λειτουργία με τους διαφόρους κλάδους του τουρισμού, όπως της γαστρονομίας. Υιοθετούμε πολιτικές για την διάχυση και ισόρροπη κατεύθυνση και κατανομή των επισκεπτών και την άρση των σημαντικών ενδοπεριφερειακών και διαπεριφερειακών ανισοτήτων, που οδηγούν στον υπερκορεσμό συγκεκριμένων υπερ-προβεβλημένων προορισμών και την απόλυτη ένδεια άλλων», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός.

Το μουσείο στεγάζεται σε βιομηχανικό κτίριο που είναι κηρυγμένο μνημείo και αποτελεί μάρτυρα της βιομηχανικής δραστηριότητας των αρχών του 20ού αιώνα. Στη θεματική έκθεση του νέου μουσείου αναπτύσσονται διαχρονικά ζητήματα πολιτειακής οργάνωσης, οικονομίας, πολιτισμικών ταυτοτήτων και λατρείας και παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τον νομό Ευβοίας και τη Σκύρο. Η έκθεση εμπλουτίζεται με διαδραστικό χάρτη περιήγησης σε θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Εύβοια και τη Σκύρο, ντοκιμαντέρ και πολυμεσικές εφαρμογές μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η διάδραση με τον επισκέπτη. Το Μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Όπως πληροφορεί η ίδια ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι, ανέπτυξε τη θεματική των εκθεμάτων του μουσείου, τα οποία αναφέρονται στην πολιτειακή οργάνωση, την οικονομία, την πολιτισμική ταυτότητα και την λατρεία της Εύβοιας. Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, «εγκαινιάζοντας τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας “Αρέθουσα” πραγματώνεται ένας στόχος δεκαετιών. Να συγκεντρωθούν τα πιο ξεχωριστά δείγματα της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Εύβοιας και της Σκύρου σε ένα εμβληματικό σημείο, στην είσοδο της πόλης της Χαλκίδας. Παράλληλα, τοποθετούμε ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι στο νοητό ψηφιδωτό του πολιτιστικού χάρτη όλης της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και της Πατρίδας μας. Μοιραζόμαστε τη χαρά και προσμένουμε την επιστροφή στην κανονικότητα, για να ξαναβρεθούμε εδώ με τα παιδιά μας, με φίλους και τους επισκέπτες μας, προκειμένου να γνωρίσουν όλοι την ιστορία του τόπου μας, αλλά και να θαυμάσουν αυτό το νέο στολίδι της Στερεάς Ελλάδας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ