Σας ενημερώνουμε για τις καλοκαιρινές παραγωγές και τα ειδικά πακέτα προσφορών του Εθνικού Θεάτρου!

Έρχεται ο Ιούλιος και το Εθνικό Θέατρο πάει Επίδαυρο και περιοδεία με τρεις μεγάλες παραγωγές. «Αντιγόνη» του Σοφοκλή η πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος & τον ΘΟΚ, «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή, η μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το θέατρο ΒΑΧΤΑΗΓΟΒ της Μόσχας και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε μια νέα πρόταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Ειδικά πακέτα προσφορών για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει την ενέργεια που ξεκίνησε πιλοτικά το περσινό καλοκαίρι,  τα ειδικά πακέτα προσφορών που αφορούν στις τρεις καλοκαιρινές του παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (15 και 16 Ιουλίου), «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή (29 και 30 Ιουλίου) και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (5 και 6 Αυγούστου).

Προσφέρονται 1000 εισιτήρια ανά ημέρα στην τιμή των 16€ για το άνω διάζωμα και 500 εισιτήρια ανά ημέρα στην τιμή των 26€ στο κάτω διάζωμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προς και από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Στα πούλμαν θα υπάρχουν θεατρολόγοι οι οποίοι θα κάνουν παρουσίαση και ανάλυση των έργων στο κοινό.

Η διάθεση των εισιτηρίων θα πραγματοποιείται από 14 Ιουνίου έως 30 Ιουλίου, στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου στο κτίριο Τσίλλερ, από Τρίτη έως Σάββατο 9:00 – 16:30.

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή
Η πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου
Πρεμιέρα 7 Ιουλίου στους Δελφούς, Θέατρο Φρύνιχος.

Η πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού

Για πρώτη φορά τα τρία κρατικά θέατρα μαζί…

Ο Στάθης Λιβαθινός επέλεξε το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή με τη σκέψη να συνδυάσει την παρουσίασή του με την συνύπαρξη στη σκηνή τριών γενιών ηθοποιών. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 15 & 16 Ιουλίου

Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 441 π.Χ και γράφτηκε από τον Σοφοκλή σαν αντίδραση για την εξορία του Θεμιστοκλή, του νικητή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Στο έργο αυτό, ένα από τα αρτιότερα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας φτάνει στην κορύφωσή της, με τους δύο ήρωες να επαληθεύουν την τραγική τους υπόσταση, κρατώντας, μέχρι τέλους, τη θέση στην οποία τους έφερε η μοίρα.

Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις της Επιδαύρου πραγματοποιείται από το Ελληνικό Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου 39).

«ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του Αριστοφάνη
Πρεμιέρα 5 & 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η τρίτη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε μια νέα πρόταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντά για πρώτη φορά το μεγάλο κωμικό ποιητή, με ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε καινούρια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη.

Η Λυσιστράτη διδάχθηκε το 411 π.Χ., ενάμιση περίπου χρόνο μετά την καταστροφική ήττα που υπέστη η Αθήνα και η σύμμαχοί της κατά την εκστρατεία της Σικελίας. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ο Αριστοφάνης απευθύνει μια ύστατη -εν μέρει φαρσική, εν μέρει τραγική- έκκληση για ειρήνη, γράφοντας το πιο αντιπολεμικό του έργο και ταυτόχρονα παραδίδει στην παγκόσμια λογοτεχνία ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα γυναικείας επαναστατικότητας.

«ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του Σοφοκλή
Πρεμιέρα 29 & 30 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Μια μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το θέατρο ΒΑΧΤΑΗΓΟΒ της Μόσχας  

Το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο  της επιδίωξής του για συνεργασίες  τόσο με Ελληνικούς όσο και διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς,  συνεργάζεται για πρώτη φορά  με το φημισμένο θέατρο  Βαχτάνγκοφ  παρουσιάζοντας τον Οιδίποδα τύραννο του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας.

Πρόκειται για μία σπουδαία συμπαραγωγή με Ρώσους και ΄Ελληνες ηθοποιούς και τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο.

Τη μετάφραση χορικών από τα αρχαία στα νέα ελληνικά θα κάνει η Ελσα Ανδριανού, ενώ την πρωτότυπη μουσική θα γράψει ο Θοδωρής Αμπαζής.

Η παράσταση θα κάνει μικρή περιοδεία σε περιφερειακά αρχαία θέατρα, ενώ θα παρουσιαστεί και στη Μόσχα.

Ο Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή, το εμβληματικότερο, ίσως, δράμα της αρχαίας γραμματείας, ανήκει στο Θηβαϊκό κύκλο. Σύμφωνα με τις πηγές διδάχθηκε  για πρώτη φορά το 428 π.Χ. , εν μέσω του Πελοποννησιακού πολέμου και του λοιμού που είχε αποδεκατίσει το λαό της Αθήνας. Στο επίκεντρο της προβληματικής του έργου τίθεται το άτομο σε σχέση με την προσωπική του ελευθερία, την εξουσία, την κοινωνία και τη θεϊκή βούληση.