Το Μουσείο Ηρακλειδών καλεί τους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος στο εικαστικό εργαστήριο Ενηλίκων «Η Γεωμετρία: …

Φιλοσοφική-Καλλιτεχνική Προσέγγιση»

Διδάσκων: Γιάννης Ζιώγας
Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012, ώρα 11:00-16:00,
Το εργαστήρι θα αναπτυχθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και στο Μουσείο Ηρακλειδών

Περισσότερες πληροφορίες

Το Εικαστικό Εργαστήρι με θέμα: “Η Γεωμετρία: Φιλοσοφική/Καλλιτεχνική Προσέγγιση” διερευνά τη σχέση της γεωμετρίας με τον εικαστικό χώρο με βάση τις προσεγγίσεις της Προσωκρατικής Φιλοσοφίας. Το Εργαστήρι θα αναπτυχθεί στο Μουσείο Ηρακλειδών και στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.
Ημερομηνία: Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012
Ώρα και τόπος συνάντησης:  Ώρα 10:45 στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού
Διάρκεια: 11:00 – 16:00 (με ωριαίο διάλειμμα)
Κόστος συμμετοχής: 45 €. Συμπεριλαμβάνονται τα υλικά του εργαστηρίου και το
μεσημεριανό σνακ.
Κρατήσεις θέσεων: Μέσω τραπεζικής κατάθεσης
τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ. 201), κιν.: 6947 277 697

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Ώρα 11:00 – 13:00 (δύο ώρες)
Επίσκεψη στο χώρο του Κεραμεικού, ξενάγηση, συζήτηση για τις δομικές αρχές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας
(διδάσκων Γιάννης Ζιώγας)
Παρουσιάζεται ο αρχαιολογικός χώρος ως ένα σταυροδρόμι στην είσοδο της Αθήνας όπου συναντώνται το Πολίτευμα, η Θρησκεία και η Φιλοσοφία. Δίνεται έμφαση στον τρισδιάστατο τρόπο ανάπτυξης της σκέψης αυτής στον αρχαίο κόσμο. Δίνεται έμφαση στις επιτύμβιες στήλες του Κεραμεικού, πρωτότυπα αλλά και αντίγραφα των οποίων υπάρχουν στον χώρο  και αναπτύσσεται ο τρόπος που σχηματίζεται η εικόνα σε αυτές (αρμονικές χαράξεις, γεωμετρία του χώρου, τρόπος διευθέτησης των μορφών). Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται μια βιωματική γνώση της αρχαίας ελληνικής σκέψης.

Ώρα 13:00 – 14:00 (μία ώρα)

Μουσείο Ηρακλειδών – Διάλειμμα

Θα προσφερθεί σνακ και καφές στο Μουσείο Ηρακλειδών


ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

14:00 – 16:00 (δύο ώρες)
Διάλεξη/Εργαστήριο στο Μουσείο Ηρακλειδών
(διδάσκων Γιάννης Ζιώγας)
Στο δίωρο θα αναπτυχθεί η σχέση τέχνης και μαθηματικών στο πλαίσιο των ιδεών που αναπτύχθηκαν στην επίσκεψη στον Κεραμικό.

Πρώτη ώρα (θεωρία)

Ανάλυση της στήλης της Ηγησούς όπου θα αναπτυχθεί συνολικά το πλαίσιο των ιδεών και της τεχνικής με την οποία σχηματίζονται τα επιτύμβια ανάγλυφα και πώς αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε την αρχαιοελληνική κατανόηση του χώρου και τη γεωμετρική της κατασκευή.

Δεύτερη ώρα (εργαστήριο)

Καθένας από τους συμμετέχοντες θα εργαστεί πάνω στην μελέτη ενός αναγλύφου και θα σχηματίσει από αυτό μια προσωπική γεωμετρική, ζωγραφική επιφάνεια.

Γιάννης Ζιώγας
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Σπούδασε Μαθηματικά (Πανεπιστήμιο Αθηνών). Κατέχει το Master of Fine Arts από το School of Visual Arts (1991, Νέα Υόρκη), ενώ είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2001 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κωστόπουλου παρέμεινε στη Νέα Υόρκη όπου παρακολούθησε το International and Curatorial Program. Διδάσκει ζωγραφική στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας από το 1998 και από το 2006 και στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, στο οποίο είναι επίκουρος καθηγητής. Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον ελληνικό και διεθνή τύπο (New York Times, Artnews, Sculpture, Giornalle dell?Αrte, BBC World κλπ.). Έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης καθώς και τα βιβλία: “Ο βυζαντινός Μάλεβιτς”, “Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα”, “Όψεις Λογοκρισίας” (συλλογικός τόμος).