«Εικόνα και Γραφή. Η ελληνική παρουσία στη Messina από τον μεσαίωνα έως τη νεώτερη εποχή»: έκθεση στη Σικελία

Η έκθεση «Εικόνα και Γραφή. Η ελληνική παρουσία στη Messina από τον μεσαίωνα έως τη νεώτερη εποχή» εγκαινιάζεται στο Palermo της Σικελίας

Η έκθεση «Εικόνα και Γραφή. Η ελληνική παρουσία στη Messina από τον μεσαίωνα έως τη νεώτερη εποχή» εγκαινιάζεται στο Palermo της Σικελίας

την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 στις 18.30.

Η ελληνική παρουσία στη Messina από τον μεσαίωνα έως τη νεώτερη εποχή» (“Immagine e Scrittura. Presenza Greca a Messina dal Medioevo all età moderna”). Η έκθεση μεταφέρεται στο Palermo ύστερα από επιτυχημένη δίμηνη παρουσίαση στο Museo Regionale της Messina (23/3 -26/5/2013).

Η έκθεση αποτελεί προϊόν συνδιοργάνωσης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Σικελικής Βουλής Federico II, με τη συμμετοχή πολλών σικελικών φορέων και την αποφασιστική συμβολή του Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών “Bruno Lavagnini”, καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού (Comunità ellenica dello stretto).

Παρουσιάζονται 41 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες από τη Συλλογή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου οι οποίες ανασύρθηκαν από τα ερείπια του Αγίου Νικολάου των Ελλήνων στη Messina από το πλήρωμα του ελληνικού πολεμικού πλοίου «Σφακτηρία» αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό της 28ης Δεκεμβρίου 1908. Ορισμένες είναι γνωστά έργα φημισμένων ζωγράφων —για παράδειγμα τρεις αποδίδονται στον Μιχαήλ Δαμασκηνό, ενώ μία υπογράφεται από τον Βίκτωρα— ενώ άλλες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, αφού συντηρήθηκαν εκ νέου στα εργαστήρια του Μουσείου με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τις εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου πλαισιώνουν εννέα βυζαντινής επίδρασης εικόνες από ναούς της Messina, σήμερα στη Συλλογή του Museo Regionale “Maria Accascina” της Messina, καθώς και 16 βυζαντινά και βυζαντινής επίδρασης χειρόγραφα από το περίφημο, μη σωζόμενο μοναστήρι του San Salvatore στη Messina, τα οποία σήμερα φυλάσσονται στη Biblioteca Regionale “Giacomo Longo”. Τα εκθέματα καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τα μέσα του 10ου έως τον 19ο αιώνα, καταδεικνύοντας τη διαρκή παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη Σικελία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Messina, όπου υπήρχε ακμάζουσα Ελληνική Κοινότητα.

Η έκθεση συνοδεύεται από πολυτελή κατάλογο στην αγγλική και ιταλική γλώσσα. Ο κατάλογος διατίθεται και στο Πωλητήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Φωτογραφία θέματος:  Σκηνές από τον βίο της Θεοτόκου. Μέσα 17, Χριστιανικό Μουσείο, BXM 11387

Φωτογρ. Véronique Magnes (2012)

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ