Εικονογράφηση με τον Σβετλίν Βασίλεφ: Ένα εργαστήριο από τον Ιανό

Ο Σβετλίν Βασίλεφ είναι βραβευμένος εικονογράφος και διδάσκει στο «Εργαστήριο Εικονογράφησης» του Ιανού, το οποίο ξεκινά αυτή την άνοιξη.

Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων και εικονογράφησης της Άνοιξης ξεκίνησαν.

Τα σεμινάρια φέρουν τη σφραγίδα του ΙΑΝΟΥ και των καταξιωμένων συγγραφέων και επαγγελματιών οι οποίοι διδάσκουν σε αυτά. Σχεδιάστηκαν με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο, την αγάπη για τη διά βίου εκπαίδευση και στοχεύουν τόσο στη συγγραφική πρόοδο και στην επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, όσο και στην ενημέρωση και την καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το λογοτεχνικό κείμενο και το βιβλίο γενικότερα.

Η αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, δίνοντας τη μέγιστη σημασία στην προστασία της υγείας των συμμετεχόντων στα σεμινάριά της, καθώς και των διδασκόντων σε αυτά, όπως και το φθινόπωρο που μας πέρασε θα πραγματοποιήσει τα μαθήματα των διά ζώσης σεμιναρίων μέσω αντι-covid τμημάτων, όπου η διδασκαλία θα γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω της πλατφόρμας zoom, τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες.

Συνεπώς τα σεμινάρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν ζωντανά (μέσω zoom) εκτός των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι από όλη την Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό.

Η παρουσίαση των σεμιναρίων της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τη Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, στις 18:00 και της Θεσσαλονίκης την Τρίτη, 2 Μαρτίου, στις 18:00, και θα προβάλλονται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου.

Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων ο Σβετλίν Βασίλεφ διδάσκει στο «Εργαστήριο Εικονογράφησης». Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης, 17:30-20:30 για δέκα (10) διαδοχικές Δευτέρες, αρχής γενομένης από την Δευτέρα, 5 Απριλίου.

Περιγραφή μαθήματος

Το σεμινάριο αυτό είναι εισαγωγή σε ένα «μαγικό» και «παραμυθένιο» τόπο, στον οποίο η φαντασία ενός συγγραφέα συναντάται με την αντίστοιχη ενός εικονογράφου, αποκτά μία άλλη υπόσταση, με αποτέλεσμα τη γέννηση μιας νέας μορφής βιβλίου – το εικονογραφημένο.

Είναι πράγματι φαινόμενο, αν παρακολουθήσει κάνεις, πόσες διαφορετικές εκδοχές μπορεί κι αποκτά το ίδιο κείμενο, όταν έχει την τύχη να ασχοληθούν μαζί του ικανοί εικονογράφοι. Ανάλογα με την ευαισθησία και την καλλιτεχνική ματιά του καθενός τους, ξεδιπλώνονται άλλες πτυχές του κειμένου, προσεγγίζονται κι αναδεικνύονται άλλα σημεία, προσαρτούνται οπτικές γωνίες και φτάνουν σε πολύ διαφορετικά κι ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Ξεπερνούν τους φραγμούς του αναμενομένου κι αποδεικνύουν ότι για την φαντασία δεν υπάρχουν όρια.

Στις συναντήσεις του σεμιναρίου αποκτούνται γνώσεις για όλα τα στάδια δημιουργίας μιας εικονογράφησης, από το πρώτο «διάβασμα» του κειμένου έως την «τελευταία πινελιά» του έργου.

Σύλληψη εικαστικής ιδέας, διαμόρφωση χαρακτήρων, έρευνα, σελιδοποίηση, επιλογή υλικών, σύνθεση και ολοκλήρωση του έργου, είναι τα θέματα (στάδια) στα οποία θα εκπαιδευτούν οι παρευρισκόμενοι. Τα σεμινάρια αφορούν άτομα με διαφορετική προετοιμασία και εικαστική παιδεία.

Κατά τη διάρκεια τους δεν ακολουθείται σχολική εκπαίδευση με κοινό στόχο, αλλά εστιάζουμε στην προσωπική εξέλιξη του κάθε μαθητευόμενου ξεχωριστά.

Οι αρχάριοι θα εισχωρήσουν στο κόσμο της εικονογράφησης, μαθαίνοντας όλα τα στάδια και λεπτομέρειες για την δημιουργία μιας (επαγγελματικής) εικονογράφησης. Θα μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και ανάλογα με την προσπάθεια που θα καταβάλλουν, να ανεβάσουν το επίπεδο τους προς το απαραίτητο για επαγγελματική καριέρα.

Μαθητευόμενοι με εικαστική παιδεία θα μπορούν να εξειδικεύσουν τις ικανότητες τους στα ζητούμενα του επαγγέλματος, ψάχνοντας τον προσωπικό τρόπο και δική τους «φωνή» σε αυτό το χώρο.

Άτομα με ήδη επαγγελματική εμπειρία θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την πολυετή σταδιοδρομία (28 χρόνια) του διδάσκοντα στο χώρο για ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση των γνώσεων τους, ξεκαθαρίζοντας και τις τελευταίες λεπτομέρειες της εικονογράφησης, και την δημιουργία της.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ
Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)
Ημέρα μαθημάτων: Πέμπτη
Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]

Λίγα λόγια για τον Σβετλίν Βασίλεφ

Ο Σβετλίν Βασίλεβ γεννήθηκε το 1971 στο Ρούσε της Βουλγαρίας και από το 1997 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Σπούδασε στη Μέση Σχολή Καλών Τεχνών «Τσ. Λαβρένοφ» στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) – Βουλγαρία και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών «Ν. Πάβλοβιτς» στη Σόφια με ειδικότητα στη ζωγραφική.

Έχει εικονογραφήσει τα εξής βιβλία: Το σημάδι των τεσσάρων, Ο επιθεωρητής έρχεται, Αντιγόνη, Οιδίποδας τύραννος, Πίτερ Παν, Ελληνική μυθολογία, τρεις τόμοι, Ο Νίκος και ο λύκος, Οι περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν, Η μετακόμιση, Μόμπι Ντικ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Δον Κιχώτης, Ένας τάρανδος μελένιος, Ταξίδι στο φεγγάρι, Βατραχοποντικοπόλεμος, Ράκης ο σαλιγκαράκης, Ο Πατούχας, Ο Πανταρώτας, και μαζί με την Άντα: Διγενής Ακρίτας, Η Τοσοδούλα, Το λαγούμι, Ο κουτσοφλέβαρος, Το μόνο ταξίδι της ζωής του, Ο Τρομάρας.
Δον Κιχώτης: Ισπανία (550.000 αντίτυπα), Ν. Αμερική, Γαλλία, Κορέα. Οι περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν: ΗΠΑ, Ν. Αμερική (ισπανική γλώσσα). Μόμπι Ντικ: Κορέα. Τοσοδούλα: Κορέα, Ταϊβάν.

Το 2004 τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο Δον Κιχώτης και το 2010 με το ΕΒΓΕ και το Χρυσό ΕΒΓΕ εικονογράφησης για το βιβλίο Πίτερ Παν.

Ατομικές εκθέσεις (εικονογράφηση): 2007 «Σχολή Κωστέας-Γείτονας»: Ελληνική μυθολογία, 2.
2006 Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Δον Κιχώτης.
2005 Παλαιά Ηλεκτρική – Βόλος: Δον Κιχώτης∙ Θέατρο «Χυτήριο» – Αθήνα: Δον Κιχώτης∙Σχολή «Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου»: Δον Κιχώτης∙ Κολλέγιο Αθηνών (Λάτσιο): Δον Κιχώτης∙ «Σχολή Μωραΐτη»: Δον Κιχώτης.

Ομαδικές εκθέσεις (εικονογράφηση):
Blue Book Group Exhibition 2009-2010 (Ιράν, Ιαπωνία, Ισπανία, Αργεντινή).
12.9.2004-2.10.2005 “Le immagini della fantasia”, Sarmede, Merate, Roma,Monza,Verona, Trevizo, Siena, Lugano (Ιταλία).
2004 ΕΚΕΒΙ «Ξυπόλητες εικόνες» στην έκθεση βιβλίου στην Μπολόνια, Αθήνα.
2004 ΕΚΕΒΙ «Ξυπόλητες εικόνες», Πάτρα.
2003 Αίθουσα «Millennium»: Τα Ελληνικά.
2003 XIX Biennial of illustrations Bratislava (Σλοβακία)

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Svetlin Vassilev λεπτομέρεια)

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ