Ζωγραφικές συνθέσεις, ψηφιακές εκτυπώσεις και ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι «εικονοποίησης» της μνήμης και της απώλειάς της, σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφίες, κολάζ σε μια φανταστική αίθουσα μουσείου ιστορίας πρωταρχικών εννοιών και συμπεριφορών του ανθρώπου, συγκροτούν τα βασικά στοιχεία της έκθεσης «Είναι όλα ψέμα / Μουσείο Αυτοεκτίμησης» με έργα δύο σύγχρονων εικαστικών δημιουργών, της Νατάσσας Πουλαντζά και του Γιώργου Τσεριώνη.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ, από τις 10 Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου 2014, σε επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη, ιστορικού της τέχνης στο ΚΜΣΤ.
Η έκθεση – Οι ενότητες – Τα έργα – Οι καλλιτέχνες
Η πρόταση «Είναι όλα ψέμα» της Νατάσσας Πουλαντζά περιλαμβάνει δύο ενότητες έργων. Στην πρώτη («Ανεπίκαιρες συναντήσεις»), ζωγραφίζει εκ νέου, έργα γνωστών καλλιτεχνών επάνω στα οποία εκτυπώνει ψηφιακά πορτρέτα από σημαντικές προσωπικότητες, κυρίως του 19ου και 20ού αιώνα. Η νέα ζωγραφική επιφάνεια λειτουργεί ως ένας χώρος προσωπικών σημειώσεων, ενώ η συνύπαρξη είναι τυχαία, χωρίς να υπάρχει η πρόθεση δημιουργίας συγκεκριμένης αφήγησης ή εννοιολογικής σύνδεσης. Η δεύτερη ενότητα «… missing piece…» προέρχεται απ’ ευθείας από την πρώτη και αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από μοναδικές ψηφιακές εκτυπώσεις σε χαρτί. Το τμήμα του ζωγραφικού έργου που επικαλύφθηκε-χάθηκε κάτω από την ψηφιακή εκτύπωση της πρώτης ενότητας, αναδύεται εδώ, σε ένα νέο αυτόνομο έργο.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ταυτόχρονα, η καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα πρωτότυπο έργο – ψηφιακή εφαρμογή, με τίτλο «Game of Fortune». 1500 επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «παίξουν» με τη ψηφιακή εφαρμογή σε ένα All-in-One Desktop της Dell Greece και να αποκτήσουν δωρεάν ένα μοναδικό ψηφιακό έργο από την ενότητα «… missing piece…», υπογεγραμμένο από τη δημιουργό
Ο Γιώργος Τσεριώνης παρουσιάζει την ενότητα «Μουσείο Αυτοεκτίμησης», η οποία περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφίες, κολάζ . Ο εικαστικός δημιουργεί μια φανταστική αίθουσα μουσείου ιστορίας πρωταρχικών εννοιών και συμπεριφορών του ανθρώπου. Σε ένα εικαστικό περιβάλλον που «συμπεριλαμβάνει» στιγμές-ίχνη της πολιτισμικής και πολιτικής εξέλιξης, συνενώνονται «ευρήματα» αρχαιολογικών ανασκαφών και στοιχεία από το πεδίο της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Τα έργα επιθυμούν να αφηγηθούν μια ιστορία, μια ιστορία προσωπικών και συλλογικών βιωμάτων, μια ιστορία που θέτει κοσμοθεωρητικές και φιλοσοφικές έννοιες και άπτεται σύγχρονων πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προβληματισμών. Μέσα από την ανάλυση και τη σύνθεση, ο Γιώργος Τσεριώνης επικεντρώνεται σε έννοιες όπως το παρελθόν, η μνήμη, ο χρόνος, η επικοινωνία, οι επιλογές, ο προβληματισμός και η στάση του σύγχρονου ανθρώπου.
Η Νατάσσα Πουλαντζά γεννήθηκε στο Αννόβερο της Γερμανίας, ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. το 1992 και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (1992–1996), στην Ακαδημία του Μονάχου στον τομέα της Ζωγραφικής από όπου αποφοίτησε με τον τίτλο «Meisterschuele». Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της ομάδας Provo Principles.
Ο Γιώργος Τσεριώνης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Βακαλό (1988-1991) και στον Όμιλο Τέχνης και Φιλοσοφίας (1991-1995). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Provo Principles.
Παράλληλα με την έκθεση, στο Project room του ΚΣΤΘ θα παρουσιάζεται ανά εβδομάδα μία σειρά βίντεο προβολών με τίτλο Time Lapse την οποία προτείνουν ως παράλληλη και συμπληρωματική δράση στην έκθεσή τους ο Γιώργος Τσεριώνης και η Νατάσσα Πουλαντζά. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Αντρέας Βούσουρας, Εύα Μαραθάκη, James Lane, Μηνάς Ν Μηλιαράς, Νίκος Γιαβρόπουλος.