Η Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας» συμπράττει με τη Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Αττικής “Choremus” σε ένα πρόγραμμα-φόρο τιμής στους Μικρασιάτες συντελεστές της ιστορικής Αθηναϊκής Μανδολινάτας, με τίτλο «Εις λεύκωμα Σμυρναίας», με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 20.00, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Μέσα από την έρευνα στο αρχείο της Ορχήστρας, πρόσφατα αναδύθηκε ένα ξεχωριστό τεκμήριο: ένα δημοσίευμα-ανταπόκριση από την συναυλία της ορχήστρας και της χορωδίας της το 1926, λίγα μόλις χρόνια μετά από την Μικρασιατική καταστροφή, στο παιδικό νοσοκομείο Βούλας, στην οποία ερμήνευσαν μεταξύ άλλων το τραγούδι του Τιμόθεου Ξανθόπουλου «Ανάμνησις της Σμύρνης», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους.

Με στόχο να μεταφέρει εικόνες «απ’ το παραθύρι» εκείνης της εποχής, η Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας», συμπράττοντας με την χορωδία “Choremus”, παρουσιάζει ορχηστρικά και χορωδιακά έργα των Γ. Κωνσταντινίδη, Τ. Ξανθόπουλου, Σπ. Σαμάρα, Δ. Λαυράγκα, Ν. Λάβδα και σε πρώτη εκτέλεση το έργο του Γιώργου Κυριακάκη «Στα σύρματα», ανάθεση της Αθηναϊκής Μαντολινάτας στον διακεκριμένο συνθέτη, βασισμένο στην αστική μικρασιατική μουσική παράδοση σε δυναμικό διάλογο με τις σύγχρονες μουσικές τάσεις.

Το μουσικό μέρος διανθίζεται με κείμενα της εποχής που επέλεξαν και αφηγούνται οι ηθοποιοί Βίβιαν Κοντομάρη και Δημήτρης Καραβιώτης.

Συντελεστές

Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας»
Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Αττικής “Choremus”

Μουσική διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Γουμενάκης
Αφήγηση-Επιλογή κειμένων: Βίβιαν Κοντομάρη, Δημήτρης Καραβιώτης
Μεταγραφές-ενορχηστρώσεις: Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας»

Η Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας» έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Κιθάρας Λουτρακίου – ALL THAT GUITAR, στο Φεστιβάλ Πειραιά και Αργοσαρωνικού “ΣΥΜΦΩΝΙΑ” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Φεστιβάλ “Αντανάκλασις” στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρου Μυκόνου, στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, στις Γιορτές Ρόκκας, ενώ εμφανιζόταν τακτικά ως ορχήστρα in residence στην αίθουσα του Φ.Σ ”Παρνασσός”. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο Βουλευτικό Μέγαρο Ναυπλίου, στο Θέατρο Απόλλων Σύρου, στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου κ.ά. Έχει συμμετάσχει επίσης στους κύκλους πολιτιστικών εκδηλώσεων των Δήμων Αθηναίων, Κηφισιάς και Περιστερίου.

To 2013, σε συνεργασία με την Ιταλική Orchestra di mandolini e chitarre “Citta di Brescia”, υπό τη διεύθυνση του Ιταλού μαέστρου και συνθέτη Claudio Mandonico, ηχογράφησε το διπλό cd με τίτλο “Ελληνική Ραψωδία”, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του παγκοσμίου φήμης μαντολινίστα Ugo Orlandi και του μαντολινίστα Γιώργου Γουμενάκη, το οποίο κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2016 ως ένα αφιέρωμα-φόρος τιμής στην “Αθηναϊκή Μανδολινάτα” και το μαέστρο της Ν. Λάβδα. Το CD περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών εμπνευσμένα από ελληνικά θέματα. Η μαντολινάτα δημιουργήθηκε με στόχο τόσο τη διάδοση της ιστορικής κληρονομιάς των πρωτότυπων έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών για μαντολίνο και ορχήστρα νυκτών εγχόρδων, όσο και την ενθάρρυνση και προβολή της σύγχρονης δημιουργίας. Διοργανώνει σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης σολίστ μαντολίνου και καθηγητή Ugo Orlandi σεμινάρια μαντολίνου, δίνοντας κίνητρο για μια συστηματική και ολοκληρωμένη σπουδή, ενώ στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της δραστηριότητας, διοργανώνει επισκέψεις σε ωδεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια στην Αττική και την περιφέρεια παρουσιάζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φέρτε μου 1 μαντολίνο», μια μουσικοπαιδαγωγική πρωτοβουλία για τη γνωριμία παιδιών 8 έως 12 ετών με το μαντολίνο, την οικογένεια των νυκτών εγχόρδων και την ιστορία τους.

Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Αττικής “Choremus”

Η Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής “Choremus” ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016. Σκοπός της χορωδίας είναι η συστηματική καλλιέργεια της φωνής των μελών της, ο εμπλουτισμός του ρεπερτορίου της και η συμμετοχή της στα μουσικά δρώμενα της πατρίδας μας. Ήδη μετράει πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή της 6o Φεστιβάλ Νικαιώτικου Χορωδιακού Τραγουδιού (Ιούνιος 2022) καθώς και στο Λουτράκι (Σεπτέμβριος 2021) στην πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του συμφωνικού έργου “η Μάχη της Περαχώρας” μαζί με τη φιλαρμονική Λουτρακίου. Τη χορωδία διευθύνει η Φαίδρα Γιαννέλου.

Φαίδρα Γιαννέλου, μουσική διεύθυνση

Η μαέστρος Φαίδρα Γιαννέλου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Προπτυχιακού αλλά και του Μεταπτυχιακού προγράμματος στην κατεύθυνση “Διεύθυνση Ορχήστρας” του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με υπεύθυνο καθηγητή τον Μίλτο Λογιάδη. Τον Ιανουάριο του 2012 ανακηρύχθηκε Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες στην Αμερική, και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Έχει επίσης διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ., την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πάτρας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ηρακλείου Κρήτης καθώς και το σύνολο σύγχρονης μουσικής Kyklos Ensemble. Τον Αύγουστο του 2017 συνεργάστηκε με την Sistema Europe Youth Orchestra, διευθύνοντάς την στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ για τη χρονιά 2017-2018 υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του El Sistema Greece. Ακόμη, δραστηριοποιείται ως μαέστρος στη Χορωδία Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και τη Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Αττικής “Choremus”.