Εκδόσεις Κέδρος: Τάσος Γουδέλης: Η παρουσία

Η παρουσία είναι το νέο διήγημα του Τάσου Γουδέλη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος …
Ο Τάσος Γουδέλης, έπειτα …

Η παρουσία είναι το νέο διήγημα του Τάσου Γουδέλη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος …

Ο Τάσος Γουδέλης, έπειτα από το «διάλειμμα» ενός μυθιστορήματος (Οικογενειακές ιστορίες), επανέρχεται στο χώρο της δηλωμένης του προτίμησης, αυτόν του διηγήματος. Η μικρή φόρμα, όπως την αντιλαμβάνεται ο Τάσος Γουδέλης, οφείλει να είναι «εναρμονισμένη με την ενδιάθετη γραφή, την ελευθερία και την εσωτερικότητα».

Τα περισσότερα από τα κείμενα του βιβλίου υπηρετούνται από μία «μετααφηγηματική, ταυτοτική γραφή, μπροστά στον καθρέφτη του υποσυνειδήτου», από «έναν πλάγιο λόγο χωρίς παρεκκλίσεις… χωρίς εξωτερική εξέλιξη ορατή», η οποία παρακολουθεί την «άχρονη ροή της συνείδησης». Όπως έχει παρατηρήσει ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, απέναντι στο υποκείμενο δεν υπάρχει ποτέ «μια εξωτερική πραγματικότητα αυτοτελής, αναγνωρίσιμη, περιγράψιμη αλλά θέα πρισματική, αμετάφραστη σε γραμμική λογική, είτε σε σταθερή εικόνα δισδιάστατη, τρισδιάστατη… Όχι εικόνα, αλλά κατάσταση, εσωτερική από φευγαλέα ή διαφεύγοντα γεγονότα, ερεθίσματα – ακόμα και σωματικά, αισθητηριακά. Σε έναν τέτοιο αβέβαιο χωρόχρονο, φαίνονται να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται οι καταστάσεις σαν από μια αντεστραμμένη κάμερα (ιδεατή) που βλέπει προς τον καμεραμάν. Είναι μια αντίφαση-ανατροπή, κινηματογραφική οπτική/λογική…».

Εκτός από τα «αφηρημένα» διηγήματα συναντάμε διάφορες «μιμήσεις ύφους» αφηγηματικού χαρακτήρα, ηθελημένες ταχυλογίες που παρουσιάζονται ως προπλάσματα διηγημάτων, μία δημιουργική μετάφραση/ανάπλαση ενός παλαιού, ξένου κειμένου, διακειμενικές και ψευδοδοκιμιακές χειρονομίες. Συνολικά η γραφή του Τάσου Γουδέλη επιζητεί να υπηρετήσει έναν ποιητικό μινιμαλισμό.

Ο Τάσος Γουδέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1982 συνεργάζεται με τον ποιητή Κώστα Μαυρουδή στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού Το Δέντρο.
Έχει γράψει βιβλία για τον κινηματογράφο. Άρθρα του για τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Το Δέντρο, σε διάφορα άλλα έντυπα, ελληνικά και ξένα, καθώς και στις ειδικές εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Διηγήματά του έχουν μεταφρασθεί στα αγγλικά και στα ισπανικά και έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις.

Έχει διδάξει σενάριο στο Πάντειο πανεπιστήμιο και ιστορία κινηματογράφου σε ανώτερες και ιδιωτικές σχολές. Από το 1997 έως το 2007 δίδαξε ιστορία κινηματογράφου στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους. Από το 1996 έως το 1998 ήταν παραγωγός, μαζί με το σκηνοθέτη Δημήτρη Σταύρακα, εκπομπής για τον κινηματογράφο στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Από τη δεκαετία του ’90 κάνει επιλογή λογοτεχνικών κειμένων στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ Εποχές και συγγραφείς, που σκηνοθετεί ο Τάσος Ψαρράς.

Από το 1998 έως το 2009 συνεργάσθηκε με το ένθετο ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, κυρίως στην παρουσίαση ξένης λογοτεχνίας.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ