Εκδόσεις Πεδίο: Τα νέα βιβλία που έρχονται το φθινόπωρο

Οι εκδόσεις Πεδίο παρουσιάζουν μία επιλογή τίτλων από το εκδοτικό πρόγραμμα τους κατά την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017.

Αναλυτικά οι νέες εκδόσεις που έρχονται:

«Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», Andre Guillu

Έργο αναφοράς γύρω από τη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού και ένα από τα πρώτα βιβλία που παρουσιάζουν τις πραγματικές όψεις του πολιτισμού του Βυζαντίου, τόσο παρεξηγημένου στη Δύση και επί μακρόν στη σκιά της αρχαιότητας, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής φυσιογνωμίας. Με αυτό το έργο ο διακεκριμένος Γάλλος βυζαντινολόγος και φίλος της Ελλάδας, Αντρέ Γκιγιού (1923-2013), αποκατέστησε τη θολή εικόνα του Βυζαντίου, αποδίδοντας με πληρότητα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις διαστάσεις του στον χώρο και τον χρόνο. Έχοντας εκδοθεί για πρώτη φορά στα γαλλικά το 1974, και στη χώρα μας το 1996 από τα «Ελληνικά Γράμματα», το βιβλίο αυτό θεωρείται πλέον κλασικό.

«ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ», Nataly Kelly, Jost Zetzsche

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Τζιάφα, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Ένα ελκυστικό βιβλίο για τη γλώσσα και τη διερμηνεία της που μπορεί να λύσει προβλήματα ή αντίθετα να διαλύσει ζωές, δικαιώνοντας τη ρήση της Γαλλίδας φιλοσόφου Ελέν Σιξού: «Λένε ότι ζωή και θάνατος υποτάσσονται στην εξουσία της γλώσσας». Με λόγο γλαφυρό και ύφος μυθιστορηματικό, και μέσα από πραγματικές ιστορίες – παραδείγματα, όπως ο παγκόσμιος κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών (π.χ. του SARS το 2003) ή η μεταφορά έργων του Σαίξπηρ σε απίθανες γλώσσες, αναδεικνύεται η μέγιστη συμβολή της μετάφρασης (συχνά αυτόματης στο διαδίκτυο) στην αποτροπή καταστροφών και στην προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν υπάρχουν γλωσσικά εμπόδια είναι πιο πιθανά τα ιατρικά λάθη, αλλά και χωρίς διερμηνέα δεν μπορεί να απονεμηθεί δικαιοσύνη, όπως στην περίπτωση ενός βιαστή από την Λιβερία στις ΗΠΑ, ο οποίος μιλούσε τη γλώσσα Βάι. Η μετάφραση μπορεί επίσης να επαναφέρει στη ζωή μια «νεκρή» γλώσσα.

«Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ», Sturmer Stefan & Snyder Mark

Επιμέλεια: Αφροδίτη Μπάκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Ψυχολογίας

Οι άνθρωποι είναι καλοί ή κακοί; Είναι εκ φύσεως ανιδιοτελείς ή εγωιστές; Είναι ικανοί για αγνό αλτρουισμό ή τα κίνητρά τους είναι πάντα εγωιστικά; Πρόκειται για θεμελιώδη ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη φύση, που έχουν προκαλέσει έντονες φιλοσοφικές συζητήσεις επί αιώνες. Στις μέρες μας, η μελέτη της φιλοκοινωνικής συμπεριφοράς – συμπεριλαμβανομένων του εθελοντισμού, του αλτρουισμού, της παροχής βοήθειας και κοινωνικής αλληλεγγύης – είναι περισσότερο επιβεβλημένη. Τα κείμενα του συλλογικού αυτού τόμου υποστηρίζουν ότι αν κατανοήσουμε καλύτερα τους καθοριστικούς παράγοντες των φιλοκοινωνικών δράσεων (πότε και γιατί συμβαίνουν και δεν συμβαίνουν), τότε θα είμαστε ιδανικά σε θέση να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν ένα μεγάλο εύρος ωφέλιμων συμπεριφορών, ζωτικών για την ευημερία των ατόμων και των κοινωνιών συνολικά.

Μετά το έργο «Εισαγωγή στην Πολιτισμική Ανθρωπολογία», θα κυκλοφορήσουν σε επικαιροποιημένες επανεκδόσεις άλλα τρία βιβλία της K. Νάντιας Σερεμετάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας πολιτισμικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

«Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΣΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΑ ΑΚΡΑ-ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ, ΘΑΝΑΤΟΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ»

«Πρότυπο σύγχρονης εθνογραφίας» στο χώρο της ανθρωπολογίας, όπως έχει χαρακτηριστεί από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, το βιβλίο μιλά για την πολιτισμική περιφέρεια της Μέσα Μάνης («θραύσμα της σύγχρονης εποχής»), με επίκεντρο την ποιητική δυναμική των γυναικών της, μέσα από την τελετουργία του θανάτου, τον αυτοσχεδιασμό στα μοιρολόγια, τη φροντίδα και την καλλιέργεια της ελιάς, όλα όσα ανήκουν σε έναν πολιτισμό αισθήσεων και μνήμης. Αποτέλεσμα μακρόχρονης εθνογραφικής έρευνας, το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1991 στη Νέα Υόρκη και τιμήθηκε με τη διάκριση Victor Turner στην Εθνογραφική Γραφή.

«ΠΑΛΙΝΟΣΤΗΣΗ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ: ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΩΣ ΥΛΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»

Βασισμένο σε επιτόπια έρευνα και χρησιμοποιώντας πολιτισμικές και γλωσσικές πρακτικές της αγροτικής και αστικής Ελλάδας, το βιβλίο αναδεικνύει την ανθρωπολογία των αισθήσεων ως καίριο πρόβλημα της εθνογραφικής μεθοδολογίας. Οι έννοιες του σώματος στη σύγχρονη εποχή, της κοινωνικής μνήμης και της παγκοσμιοποίησής της, μαζί με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η σχέση της ανθρωπολογίας των αισθήσεων με την αρχαιολογική πρακτική, βρίσκονται στον προβληματισμό της συγγραφέως, η οποία μοιράζεται με άλλους συγγραφείς το ενδιαφέρον της για την ανθρωπολογία της καθημερινής ζωής, ως χωνευτήρι για τη διαμόρφωση της σύγχρονης εμπειρίας. Πρωτοεκδόθηκε στα αγγλικά το 1994.

«ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Το σκεπτικό του έργου εμφανίστηκε αρχικά το 1989 στο πλαίσιο διεπιστημονικού συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο εκεί εδρεύον Ωνάσειο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Με προσεγγίσεις από την ανθρωπολογία, την κοινωνική ιστορία, τη λογοτεχνική κριτική, το θέατρο, την ποίηση και τη λογοτεχνία, ήταν το πρώτο συνέδριο στις ΗΠΑ σχετικά με την αναπαράσταση των γυναικών τόσο στην αρχαία όσο και στη σύγχρονη Ελλάδα. Το βιβλίο, εμπλουτισμένο και τροποποιημένο λόγω του ριζικά διαφορετικού σημερινού κοινωνικού πλαισίου, αποσκοπεί να δείξει ότι τα θέματα γυναίκα, φύλο και κουλτούρα φέρουν μια τεράστια παρεμβατική δύναμη.

Επίσης θα κυκλοφορήσουν:

«Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΣ», Alessandro D΄ Avenia

Η ευτυχία είναι τέχνη, όχι επιστήμη. Το βιβλίο δεν περιέχει απλές συμβουλές, γιατί η ζωή δεν ήταν ποτέ απλή, όπως και για τον Τζάκομο Λεοπάρντι, τον κορυφαίο Ιταλό ποιητή και φιλόσοφο του 19ου αιώνα, ο οποίος πίστευε ότι κέντρο του κόσμου δεν είναι ο άνθρωπος, αλλά η ζωή.

Δομημένο σε μορφή αλληλογραφίας με τον Λεοπάρντι και χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το ποιητικό και δοκιμιακό έργο του, ο συγγραφέας αναπτύσσει έναν συναρπαστικό διάλογο με τον ποιητή γύρω από την ύπαρξη, τη ζωή, την ελπίδα, τη δυστυχία και την ευτυχία, τη φιλία, τον έρωτα, την αγάπη, την ομορφιά, το βιβλίο (και το διάβασμα) «που μπορεί να σώσει τη ζωή, κυρίως την εύθραυστη…». Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τμήματα- κεφάλαια που σηματοδοτούν τα βήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, τα οποία ονομάζει: Εφηβεία ή η τέχνη της ελπίδας, Ωριμότητα ή η τέχνη του θανάτου, Ίαση ή η τέχνη της ευθραυστότητας, και Θάνατος ή η τέχνη της αναγέννησης.

«ΘΕΤΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ», Rebecca Eanes

Aνατροφή παιδιών. Τίποτα δεν είναι τόσο υπέροχο και συγχρόνως τρομακτικό, συναρπαστικό και συγχρόνως απαιτητικό όσο η ανατροφή ενός παιδιού. Χωρίς να είναι ένα βιβλίο κανόνων, παρέχει συμβουλές αξιοποιώντας αυτά που οι νευροεπιστήμονες και οι ψυχολόγοι έχουν καθορίσει ως αποτελεσματικά για την ανατροφή συναισθηματικά υγιών και υπεύθυνων παιδιών. Η συγγραφέας, βασιζόμενη στη σύγχρονη προσέγγιση της θετικής ψυχολογίας, προτείνει διορατικές και πρακτικές λύσεις για τον τερματισμό των οικογενειακών συγκρούσεων και την οικοδόμηση δεσμών αγάπης.

«Η ΔΥΝΑΜΗ» και «Η ΜΑΓΕΙΑ», της Rhonda Byrne

Οι εκδόσεις «Πεδίο» έχουν εξασφαλίσει τα δικαιώματα για την ελληνική γλώσσα όλων των βιβλίων της Ρόντα Μπερν. Μετά τα βιβλία «Το Μυστικό» και «Πώς το Μυστικό Άλλαξε τη Ζωή μου», που κυκλοφόρησαν πριν από λίγους μήνες και δείχνουν πώς οι άνθρωποι μπορούν να έχουν, να γίνουν ή να κάνουν όλα όσα επιθυμούν χάρη στον παγκόσμιο νόμο της έλξης, σειρά έχουν δύο ακόμη βιβλία της πολυδιαβασμένης συγγραφέως:

Στο βιβλίο «Η Δύναμη», που βασίζεται στην πεποίθηση ότι «γεννηθήκαμε για να ζήσουμε μια υπέροχη ζωή», το «μυστικό» εντοπίζεται στην υπέρτατη δύναμη που κρύβεται μέσα μας και στο σύμπαν. Η ζωή, λέει η συγγραφέας, είναι πολύ πιο εύκολη από όσο νομίζετε, και καθώς αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε τον τρόπο που λειτουργεί και τη Δύναμη που έχετε μέσα σας, θα βιώσετε τη μαγεία της στο έπακρο.

«Η Μαγεία» μάς αποκαλύπτει τη δύναμη της ευγνωμοσύνης που ήταν κρυμμένη μέσα σε ένα ιερό κείμενο δύο χιλιάδων ετών. Πώς αυτή η γνώση μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινότητά μας, μεταμορφώνοντας πλήρως κάθε πτυχή της ζωής μας σε χαρά;

ΣΕΙΡΑ: «ΜΗ ΒΑΣΑΝΙΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ», Richard Carlson

Δύο νέοι τίτλοι της δημοφιλούς σειράς βιβλίων, τα οποία προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους να αντιμετωπίζουμε τη ζωή, αντί να δίνουμε στα πράγματα μεγαλύτερη βαρύτητα απ΄ όση πραγματικά έχουν και να εστιάζουμε την προσοχή μας στις αρνητικές πλευρές των καταστάσεων. Οι στρατηγικές που περιγράφουν μας δείχνουν πώς να βαδίσουμε σε ένα ήρεμο μονοπάτι, το οποίο κάνει τη ζωή μας πιο απλή και την επικοινωνία μας με τους άλλους πιο αρμονική.

«Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στις σχέσεις και στην αγάπη»

Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής μας καταναλώνεται στα μικροπράγματα της καθημερινότητας. Στόχος είναι να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με ευρύτερη ματιά και μεγαλύτερη άνεση τις εντάσεις στη σχέση μας με τον σύντροφό μας. Με ποιο τρόπο θα γίνουμε πιο αισιόδοξοι, τρυφεροί, συμφιλιωτικοί, καλοσυνάτοι, γενναιόδωροι, ευγνώμονες, υπομονετικοί, δεκτικοί; Και πώς θα μάθουμε να παίρνουμε τον εαυτό μας λιγότερο στα σοβαρά;

«Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στο σπίτι και στην οικογένεια»

Συχνά η «δυναμική της οικογένειας» φαίνεται να «παραπαίει» εξαιτίας ποικίλων προβλημάτων. Μήπως όμως πολλά από αυτά είναι «μικροπράγματα;» Το βιβλίο προτείνει στους αναγνώστες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν τις συνηθισμένες πηγές έντασης στο σπίτι και στην οικογένεια, και να μπορούν να μη χάνονται στη δίνη των ασήμαντων πραγμάτων της καθημερινότητας, ανακαλύπτοντας ξανά τη χαρά της οικογενειακής ζωής. Γιατί το να είναι κανείς μέλος μιας οικογένειας αποτελεί προνόμιο.

«ΑΔΡΑΞΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΣΟΥ. Μικρές σοφίες της καθημερινότητας» («DAILY STOIC»), Ryan Holiday (προσωρινός τίτλος)

«Από τους καλύτερους στοχαστές της γενιάς του», σύμφωνα με τον συγγραφέα Στίβεν Πρέσσφιλντ, ο Ryan Holiday, μετά το βιβλίο του «Το εγώ είναι ο εχθρός» (Πεδίο, 2017), μας προτείνει έναν καθημερινό οδηγό για να κατανοήσουμε καλύτερα και να εντάξουμε στην καθημερινή ζωή μας τις αρχές και τα διδάγματα της στωικής φιλοσοφίας. Το βιβλίο διευρύνει τις γνώσεις μας και μας προσφέρει εργαλεία και ιδέες για μια πιο ανθεκτική και ευτυχισμένη ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίες μορφές της Ιστορίας, από τον Τζορτζ Ουάσιγκτον μέχρι τον Φρειδερίκο τον Μέγα και τον Ραλφ Ουάλντο Έμερσον, μαζί με σημερινές διασημότητες, αγκάλιασαν τη σοφία των αρχαίων στωικών φιλοσόφων. Διότι η πλέον πολύτιμη σοφία είναι να ζούμε μια καλύτερη ζωή, και όχι μια άσκηση στην τάξη.

«Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ», Jo Marchant

Το βιβλίο ξεκινά με μια απλή ερώτηση: Μπορεί το μυαλό να θεραπεύσει το ασθενές σώμα; Η ιδέα των «θεραπευτικών σκέψεων», που μέχρι πρότινος απασχολούσε μόνο τους γκουρού πνευματικούς θεραπευτές της Ανατολής, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στον χώρο της Δυτικής Επιστήμης. Ο συγγραφέας διερευνά τις δυνατότητες του νου να επηρεάσει τη σωματική υγεία. Παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι οι υποκειμενικές σκέψεις, τα συναισθήματα και οι πεποιθήσεις μπορούν να έχουν θετικά οφέλη στην υγεία – από τη μείωση των συμπτωμάτων μιας νόσου μέχρι τον περιορισμό του κινδύνου να αρρωστήσουμε. Εξετάζοντας, τόσο τις υποσχόμενες όσο και τις απίθανες θεωρίες της ικανότητας του νου να θεραπεύσει το σώμα, και φωτίζοντας μια συναρπαστική προσέγγιση της ιατρικής, το βιβλίο προβάλλει ένα ευρύ φάσμα ιδεών, από την ύπνωση ως τον διαλογισμό και από το placebo-ψευδοφάρμακο μέχρι τη διάσωση μέσω της ψευδοεπιστήμης.

ΣΕΙΡΑ: «ΝΙΚΗΣΕ…»

«Νίκησε το e–κόλλημα – 21 ημέρες για να αλλάξεις τη ζωή σου»
«Νίκησε τον φόβο – 21 ημέρες για να αλλάξεις τη ζωή σου»

Δύο νέοι τίτλοι που συμπληρώνουν τη δημοφιλή σειρά βιβλίων «Νίκησε…». Οι συγγραφείς, ειδικοί στο πεδίο τους, προτείνουν τρόπους για τη βελτίωση της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου και της επικοινωνίας του με τους άλλους και το περιβάλλον του. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει τα «Νίκησε το στρες – Σε 21 ημέρες για να αλλάξεις τη ζωή σου» και «Νίκησε τη γκρίνια – Σε 21 ημέρες για να αλλάξεις τη ζωή σου».

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ