Έκθεση από την Αφροδίτη Λίτη και το Μανώλη Χάρο, στο Radisson Blu Park Hotel

Το Radisson Blu Park Hotel θα φιλοξενήσει στους χώρους του, έκθεση με έργα της Αφροδίτης Λίτη και του Μανώλη Χάρου, στα πλαίσια της πρώτης συνεργασίας του ξενοδχοείου με την ιστορικό τέχνης Ελένη Αθανασίου, με αφορμή την έναρξη του αφιερώματος “Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη”.

Το Radisson Blu Park Hotel θα φιλοξενήσει στους χώρους του, έκθεση με έργα της Αφροδίτης Λίτη και του Μανώλη Χάρου, στα πλαίσια της πρώτης συνεργασίας του ξενοδχοείου με την ιστορικό τέχνης Ελένη Αθανασίου, με αφορμή την έναρξη του αφιερώματος “Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη”.

 

Η έκθεση, θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 στις 20.00 και θα διαρκέσει έως και τις 14 Ιουλίου 2013.

 

Το Park Hotel λειτούργησε για πρώτη φορά το 1976 στις παρυφές του Πεδίου του Άρεως κοντά στο κέντρο της πόλης των Αθηνών. Το 2012 μετά την ριζική ανακαίνιση του, που εμπνέεται από το πάρκο, υιοθετεί μια urban nature αισθητική και συνεργάζεται με τη διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα Carlson Rezidor Hotel Group και μετονομάζεται σε Radisson Blu Park Hotel, Athens. Με κεντρικό θέμα τη φύση και την προσωπική εξυπηρέτηση ενός boutique ξενοδοχείου, το Radisson Blu Park θα παρουσιάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το έργο καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό την προβολή της Ελληνικής τέχνης τόσο στο εγχώριο κοινό όσο και στο ξένο που επισκέπτεται την χώρα μας. Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο επιλέχθηκαν οι δύο εικαστικοί των οποίων τα έργα αναπτύσσουν διάλογο μέσα από τη ζωγραφική και την γλυπτική έχοντας πάντα σαν κεντρικό άξονα τη φύση.

 

Η δουλειά της Αφροδίτης Λίτη είναι ιδιότυπη, κινείται στο επίπεδο της μνημειακής γλυπτικής και τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι από μάρμαρο, μέταλλο, σμάλτο, γυαλί και καθρέφτη. Τα θέματά της προερχόμενα από τη φύση, δημιουργούν γλυπτικά περιβάλλοντα και παραπέμπουν σε έναν προσωπικό υπερβατικό χώρο. Βασικός άξονας της δουλειάς της είναι η εις βάθος διερεύνηση των κοινών σημείων ανάμεσα στο ρήμα «αγάλλομαι» και στον όρο «άγαλμα». Αντιλαμβάνεται την τέχνη της όχι σαν μια σειρά εξισώσεων αλλά σαν παραλλαγές υποσχέσεων ευτυχίας. Τα γλυπτά της αναπτύσσουν μορφολογικά και σημειολογικά διάλογο με την ανθρωπολογία, τη λαογραφία και την αρχαία γλυπτική παράδοση, ενώ οι συχνότατες ζωομορφικές και φυτολογικές αναφορές συνθέτουν μια βαθιά αρχιτεκτονημένη οργάνωση του γλυπτικού χώρου με αναφορές τόσο στη σύγχρονη τέχνη όσο και στον Ορφικό και Παλαιοχριστιανικό «Κόσμο».

 

Το έργο του Μανώλη Χάρου χαρακτηρίζεται από μια pop αισθητική, με κύρια χαρακτηριστικά τον αυθορμητισμό, τη δημιουργική υπερβολή, την ανάλαφρη διάθεση, τη χαρά του παιχνιδιού, τις έντονες χρωματικές αντιθέσεις και, εν γένει, την απόρριψη του παραδοσιακού. Οι εικόνες του δεν εμφανίζουν την συμμετρία μιας κλασσικής σύνθεσης. Μπορεί να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου έργου. Τα επεισόδια της αφήγησής του εμπνέονται από το κυρίως θέμα και αξιοποιούν τα μελωδικά και ρυθμικά μοτίβα του έτσι ώστε να μην διασπάται η συνέχεια της ροής του έργου. Η αφαίρεση κυριαρχεί στη ζωγραφική του Μ. Χάρου και λειτουργεί μέσω της πληθώρας, όπως αλλού λειτουργεί μέσω της έλλειψης.

 

Οι σπουδές του στη χαρακτική, στο Παρίσι, και ειδικότερα στη χαλκογραφία και στη λιθογραφία πάνω σε πέτρα, του προσφέρουν τη δυνατότητα να συνδυάσει την έμπνευση παραδοσιακών τεχνικών με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων. Έτσι, από πολύ νωρίς περνά στη δημιουργία ψηφιακών τυπωμάτων στον υπολογιστή, με βάση πάντα τα πρωτότυπα έργα του. Με αυτόν τον τρόπο, επιλέγει και μεταμορφώνει τις εικόνες του, ενώ τα νέα έργα που προκύπτουν είναι ταυτόχρονα πρωτότυπα και μοναδικά. Αναμιγνύει και μεταχειρίζεται διαφορετικές τεχνικές και υλικά μέσα στο ίδιο έργο (ακρυλικά, ακουαρέλα, αλουμίνιο, κολάζ, ξυλογραφία, ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες). Στρέφει τη ματιά του στην ψηφιακή τεχνολογία, στο collage, το video και τη χαρακτική. Δημιουργεί μια νέα εικαστική γλώσσα.

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Αφροδίτη Λίτη σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ως μεταπτυχιακή υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Κατά την διάρκεια των σπουδών της διακρίθηκε με βραβεία και επαίνους καθώς και με υποτροφίες του Ι.Κ.Υ., του Ιταλικού Κράτους και του Ιδρύματος Κασσιμάτη. Εργάστηκε ως μουσειακή γλύπτρια για 22 χρόνια στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο συμβάλλοντας ενεργά στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα τελευταία 13 χρόνια διδάσκει γλυπτική στην ΑΣΚΤ.

 

Ο Μανώλης Χάρος σπούδασε στην École Nationale Supérieure des BeauxArts, στο Παρίσι όπου έκανε και μεταπτυχιακό στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs. Έχει τιμηθεί με το γαλλικό εθνικό βραβείο Prix des Fondations και με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει εργαστεί ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης στο πανεπιστήμιο Princeton ΗΠΑ, από όπου και ξεκίνησε την έρευνά του για τους μύθους του Αισώπου. Θεωρείτε ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της γενιάς του και έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας.

 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ