Ο φωτογράφος Γιώργος Χρυσοχοΐδης μας ταξιδεύει στο μακρινό Νεπάλ, μια χώρα-σταυροδρόμι φυλών, πολιτισμών αλλά και …
των δύο μεγάλων θρησκειών της Ανατολής, του Ινδουϊσμού και του Βουδισμού. Σε αυτή τη μυστηριώδη χώρα, όπου οι ναοί είναι όσοι και τα σπίτια και οι θεοί όσοι και οι κάτοικοι, εκεί που η θρησκεία είναι τρόπος ζωής, ο φακός του καλλιτέχνη αποτυπώνει σκηνές καθημερινής ζωής.
Μέσα από τις εικόνες του ο θεατής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους ανθρώπους αυτής της χώρας στην ουσία τους, αγγίζοντας το συναίσθημα της στιγμής. Στόχος του καλλιτέχνη είναι η φωτογραφία να μιλάει στην ψυχή του κάθε ανθρώπου, επενδύοντας στην επικοινωνία που μπορεί να υπάρξει με κλειστό στόμα, ώστε να κατανοήσει ο θεατής “την καρδιά” αυτού του λαού, που πίσω από τη διαφορετικότητά του, κρύβει ένα κομμάτι της ψυχής του καθενός μας. Η έκθεση αυτή δίνει παράλληλα την ευκαιρία μιας σημαντικής πολιτισμικής ανταλλαγής πληροφοριών, σχετικά με τα ήθη και τα έθιμα του Νεπάλ, της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας αλλά και της ιστορίας του και της αρχιτεκτονικής του.
Ταξιδιώτης που μαθαίνει πως τα μεγαλύτερα ταξίδια ξεκινούν από την εσωτερική περιπλάνηση για να αντικατοπτριστούν σε ένα φωτογραφικό φιλμ, θεωρεί πως ολοκλήρωσε ένα όνειρο ζωής με το ταξίδι του αυτό και πως η έκθεση αυτή, η οποία παρουσιάζεται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλίας και Πολιτισμού Νεπάλ-Ελλάδας και Ελλάδας-Νεπάλ, αποτελεί την επισφράγιση της φιλίας και της συνέχισης της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Λίγα λόγια για την έναρξη της πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας-Νεπάλ
Η πρώτη επαφή ξεκίνησε την περασμένη χρονιά, όταν τον Δεκέμβριο του 2011, ο Γιώργος Χρυσοχοΐδης, επίσημος προσκεκλημένος του Ελληνικού Προξενείου στο Νεπάλ, παρουσίασε στην πρωτεύουσα Κατμαντού, την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πορτρέτα Αιγαίου», εγκαινιάζοντας τη συνεργασία και φιλία των δύο χωρών σε πολιτισμικό επίπεδο. Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία, Ελλάδα και Νεπάλ, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν πολιτισμικά.
Η έκθεση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στον ιερό ινδουϊστικο ναό Kasthamandap (Ξύλινο Σπίτι), που έδωσε στο Κατμαντού το όνομά του, ο οποίος άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του για να φιλοξενήσει ένα καλλιτεχνικό γεγονός.
Περισσότεροι από χίλιοι επισκέπτες, Νεπαλέζοι αλλά και ταξιδιώτες, στο διάστημα των τεσσάρων ημερών που διήρκησε η έκθεση, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, με τα ελληνικά ήθη και έθιμα και τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ τη διοργάνωσή της ανέλαβαν από κοινού oι Σύνδεσμοι Φιλίας και Πολιτισμού Νεπάλ-Ελλάδας και Ελλάδας-Νεπάλ, σε συνεργασία με τα Προξενεία του Νεπάλ (στην Ελλάδα) και της Ελλάδας.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα γίνουν στον Πολυχώρο BLACK DUCK GALLERY, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ., -ημέρα που συμπίπτει με μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές του Νεπάλ, την ινδουϊστική γιορτή Maha Navami- οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν άφθονες γεύσεις παραδοσιακής Νεπαλέζικης Κουζίνας, με συνοδεία τοπικών ποτών, υπό τους ήχους παραδοσιακής, και όχι μόνο, νεπαλέζικης μουσικής.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.