Η έκθεση περιλαμβάνει ένα νέο σώμα έργων που αποτελείται από δέκα καμβάδες, οι οποίοι συγχέουν τα όρια μεταξύ γλυπτικής και ζωγραφικής και ενεργοποιούν το χώρο γύρω τους με απρόσμενους τρόπους. Ο Λόλης παρουσιάζει το μάρμαρο, σμιλεμένο με αβρότητα στo μέγεθος ενός συμβατικού καμβά και τοποθετημένο τόσο στους τοίχους όσο και στο δάπεδο της γκαλερί, σε μια προσπάθεια να εξερευνήσει τους περιορισμούς της παραδοσιακής γλυπτικής προκαλώντας παράλληλα τις συμβατικές θεωρήσεις για το τί μπορεί να θεωρηθεί ζωγραφική.
Tο έργο του διευρύνει την έννοια της ζωγραφικής πέρα από το κάδρο ή την επιφάνεια του καμβά. Αμφισβητώντας την παραδοσιακή γλυπτική όπως έχει εδραιωθεί, στατική και πυκνή, ο Λόλης διαπερνά το μάρμαρο δημιουργώντας ένα κενό που αποκαλύπτει κρυφές πτυχές του υλικού και εμπλουτίζει την εμπειρία του χώρου. Σαν να δημιουργεί έναν φανταστικό διάλογο μεταξύ του Henry Moore και της σειράς έργων Tagli (Cut) του Lucio Fontana, η ρωγμή στον καμβά του Λόλη επεκτείνει την επιφάνεια προς τα έξω κάνοντας παράλληλα ένα άνοιγμα στο χώρο.
Αυτά τα τρυπήματα και σκισίματα προσφέρουν την ευκαιρία στα αλλιώς κρυφά σημεία του έργου να αναδυθούν στην επιφάνεια και να γίνουν φορείς μηνυμάτων. Για τον καλλιτέχνη, αυτό το κενό λειτουργεί σαν μεταφορά των ξεθωριασμένων αναμνήσεων, των θαμπών νοητικών εικόνων από πρόσωπα που δεν βρίσκονται πια στη ζωή του.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ωστόσο, για να ερμηνεύσει το σύνολο των έργων ο θεατής χρειάζεται να επιστρατεύσει την προσωπική του προοπτική για τα διάφορα στοιχεία τους, προκειμένου να φτάσει στην απόλυτη εκφραστική τους δυνατότητα.
Με τα σκισίματα ο Λόλης ανοίγει τους καμβάδες του σε χιλιάδες ερμηνευτικές πιθανότητες, προσκαλώντας τον θεατή να ολοκληρώσει μια άσκηση πάνω σε θέματα προοπτικής, την οποία ξεκίνησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Ο Ανδρέας Λόλης (γεν. 1970) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και (2002) της Carrara Academy of Fine Arts (2005). Έχει διδάξει στο Salzburg International Summer Academy of Fine Arts (2016-2018).
Ανδρέας Λόλης
Ο Ανδρέας Λόλης (γεν. 1970) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και (2002) της Carrara Academy of Fine Arts (2005). Έχει διδάξει στο Salzburg International Summer Academy of Fine Arts (2016-2018). Έχει συνεργαστεί για projects και εκθέσεις με τους ακόλουθους curators: Ralph Rugoff (Διευθυντής της Hayward Gallery, Λονδίνο), Nicolas Bourriaud (Διευθυντής του École Nationale Supérieure des Beaux- Arts, Παρίσι), Shamim Momin (Διευθύντρια και Επιμελητήρια του LAND, Los Angeles, συν επιμελητής της Whitney Biennale του 2004 και 2008), Claire Lilly (Διευθύντρια του Yorkshire Sculpture Park), Tom Eccles (Εκτελεστικός Διευθυντής του Center for Curatorial Studies του Bard College), Ξένια Καλπατσόγλου (επιμελήτρια και συν ιδρύτρια της Athens Biennial), Κατερίνα Κοσκινά (Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 2008-2018). Επιλεγμένες εκθέσεις περιλαμβάνουν: “Πίσω από το Θέατρο” σε παραγωγή της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Αισχύλεια και επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, “May you live in interesting times”, 58th Venice Biennial σε επιμέλεια Ralf Rugoff; “Prosaic Origins”, μέρος του NEON CITY PROJECT 2018, σε επιμέλεια Νάγιας Γιακουμάκη; Antidoron The EMST Collection, Friedericianum, Kassel, documenta 14, σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά; The Garden Sees, σε επιμέλεια Άννας Καφέτση, Athens Concert Hall; Thessaloniki Biennial 2017 σε επιμέλεια Συγαρώς Τσιάρα; The Body, the Soul, The Place, Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας, 7th Bejing Biennial of Contemporary Art; 13th Biennale της Λυών “La Vie Moderne” σε επιμέλεια Ralph Rugoff; Yoko Ono Lumiere De L’Aube” στο Musée d’Art Contemporain, Λυών, “Hell As Pavillion” σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου στο Palais de Tokyo στο Παρίσι και “Monodrome” στην 3η Athens Biennial (σε επιμέλεια Nicolas Bourriaud, Ξένιας Καλπάκτσογλου και Poka Yio).