Έκθεση με ζωγραφικά έργα του Νίκου Χουλιαρά στην γκαλερί Ευριπίδης

X cm

Μια ξεχωριστή προσέγγιση της Ζωγραφικής του Νίκου Χουλιαρά, μέσα από μια σειρά έργων, που έχει επιλέξει ο αδερφός του, Γλύπτης και Ομ.Καθηγητής της ΑΣΚΤ, Γιώργος Χουλιαράς, παρουσιάζει η Evripides Art Gallery στην έκθεση «Νίκος Χουλιαράς. Οι ζωγραφιές της επόμενης μέρας – Ξαναβλέποντας την ζωγραφική του»”.

Πρόκειται, για την πρώτη έκθεση με ζωγραφικά έργα του Νίκου Χουλιαρά, τριάμισι χρόνια από τον θάνατό του, το 2015, μέσα από την οποία ξαναζωντανεύει η Ζωγραφική ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς, που διακρίθηκε ως ζωγράφος, ποιητής, πεζογράφος, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής.

Η μνήμη διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη Ζωγραφική του Νίκου Χουλιαρά, καθώς ήταν η πηγή, που τον τροφοδοτούσε καθ΄όλη τη διάρκεια της εικαστικής του πορείας. Τα έργα του αφηγούνται μικρές ιστορίες, αναμνήσεις, που συχνά συνδέονται με τον μακρινό κόσμο των ονείρων και μια μεταφυσική προσέγγιση της πραγματικότητας.

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Χουλιαράς στο εισαγωγικό του σημείωμα που προλογίζει τον δίγλωσσο κατάλογο της έκθεσης: «…Ο Νίκος Χουλιαράς έχτισε σιγά σιγά μια καινούργια ανθρωπογεωγραφία, κάνοντας να δούμε πράγματα και καταστάσεις με έναν καινούργιο απρόβλεπτο τρόπο. Από μυστικούς δρόμους συναντά τους παιδικούς του ήρωες, που τους παντρεύει με τους συγχρόνους του, δημιουργώντας μια νέα αστική μυθολογία και ένα απόλυτα προσωπικό ζωγραφικό κόσμο, όπου μας καλεί με καθαρή συνείδηση να συμμετάσχουμε».

«Τριάμισι χρόνια από την αναχώρηση του Νίκου.
Αμετάκλητη η αίσθηση της απουσίας.
Επιθυμία μου, ψηλαφώντας το έργο του, να νιώσω και πάλι κοντά του.
Να τον ξαναδώ μέσα από τη Ζωγραφική του».
Γιώργος Χουλιαράς

Νίκος Χουλιαράς

Ο Νίκος Χουλιαράς γεννήθηκε στα Γιάννενα τον Οκτώβριο του 1940. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Γλυπτική και Σκηνογραφία, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1967. Κατά την περίοδο 1965-1971 ασχολήθηκε και με τη Μουσική. Γνωστός τραγουδοποιός του «Νέου Κύματος» της δεκαετίας του ’60. Έγραψε τη Μουσική και τους στίχους από πολλά γνωστά τραγούδια, καθώς και για πρώτη φορά παρουσίασε διασκευασμένους Ηπειρώτικους σκοπούς. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, γράφοντας πεζά, ποιήματα, καθώς και κείμενα για τα εικαστικά.

Το 1969 τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο Παρθένη για τη Ζωγραφική του. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, στην Biennale της Αλεξάνδρειας το 1969, στην έκθεση «Αθήνα, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 1985 και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Dallas, ΗΠΑ, το 1990 και στην παγκόσμια έκθεση EXPO ’92 στη Σεβίλλη. Έγραψε δεκατρία λογοτεχνικά βιβλία, τα πιο πολλά από τις εκδόσεις «ΝΕΦΕΛΗ». Έχουν μεταφραστεί διηγήματά του και ποιήματα στα Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Σουηδικά και Γερμανικά. Ανάμεσά τους δύο εκδόσεις που βραβεύτηκαν στη Διεθνή Έκθεση της Λειψίας ως τα καλύτερα σχεδιασμένα βιβλία στον κόσμο. Πρόκειται για τα βιβλία «Ζωγραφική-Κείμενα» (1978) και «Το χιόνι που ήξερα» (1983). Διηγήματά του, έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, ενώ το μυθιστόρημα ο «ΛΟΥΣΙΑΣ» έγινε τηλεοπτική σειρά και μεταδόθηκε από την ΕΤ-1 το 1989. Έχουν, επίσης, εκδοθεί επτά βιβλία για τη Ζωγραφική του.

Πραγματοποίησε, δεκαεννιά ατομικές εκθέσεις Ζωγραφικής, τις πιο πολλές στη Γκαλερί «ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ». Το 2011 έγινε μεγάλη αναδρομική έκθεση της Ζωγραφικής του (επιμέλεια Λ. Πλέσσα) στο Μουσείο Μπενάκη, καθώς και έκθεση σχεδίων του το 2018 στο κτίριο Χατζηκυριάκου Γκίκα.

Ο Νίκος Χουλιαράς πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2015.


x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ