H εμβληματική έκθεση των δύο κορυφαίων Ελληνίδων ζωγράφων, σε μιά συνάντηση 113 χρόνια μετά την κοινή τους έκθεση στον Παρνασσό παρουσιάζεται στην ΣΤΟArt Κοραή.
Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Βένια Παστάκα, «και οι δύο ζωγράφοι το 1906 έχαιραν ήδη καλής φήμης στην αθηναϊκή κοινωνία. Από τη μια πλευρά η Σοφία Λασκαρίδου, χαρακτηριζόταν ως επιτυχημένη ζωγράφος ιμπρεσιονίστ με σπουδές σε Αθήνα, Παρίσι και Μόναχο, ενώ τύγχανε του θαυμασμού των συναδέλφων της ως η γυναίκα που πέτυχε με δική της παρέμβαση την ισότιμη φοίτηση των γυναικών στη Σχολή Καλών Τεχνών.
Από την άλλη, η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, έχοντας σπουδάσει στο Μόναχο δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους – όπως οι Νικόλαος Γύζης και Γεώργιος Ιακωβίδης – είχε ήδη σημαντικό αγοραστικό κοινό στην Κωνσταντινούπολη και είχε κάνει αίσθηση με την ζωγραφική της συμμετέχοντας σε εκθέσεις στην Αθήνα από το 1897».
Αν και προμετωπίδα της παρούσας έκθεσης είναι η αυθεντική αφίσα του «Παρνασσού», στόχος δεν είναι φυσικά η πιστή αναβίωση της έκθεσης, αλλά του κλίματος της έκθεσης του 1906 και η ανάδειξη της σημασίας του έργου των δύο ζωγράφων στο ελληνικό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στην έκθεση παρουσιάζονται 48 έργα της Σοφίας Λασκαρίδου και 35 της Θάλειας ΦλωράΚαραβία απ’ όλη την περίοδο της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας. Τα έργα χωρίζονται σε προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, νεκρές φύσεις, σπουδές γυμνού, συμβολιστικές και ηθογραφικές σκηνές. Εκτός από το «Μπιζάνι» της Θάλειας Φλωρά–Καραβία που ανήκει στη συλλογή της Εθνικής Ασφαλιστικής, όλα τα υπόλοιπα έργα της έκθεσης προέρχονται από απογόνους των δύο ζωγράφων και από συλλέκτες, ενώ ορισμένα εξ αυτών παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Σοφία Λασκαρίδου, Πορταριά Πηλίου