Ο «Χώρος 18» σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ΧΡΟΝΟΣ-ΥΛΗ, στην οποία συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες Κώστας Βαρώτσος και Ρένα Παπασπύρου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μαΐου 2012 και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Απριλίου στις 20.30.
Κώστας Βαρώτσος – Ρένα Παπασπύρου
Στην εικαστική πορεία του Κώστα Βαρώτσου, οι έννοιες του χρόνου και του χώρου αποτελούν μία αδιαίρετη ενότητα όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με την ύλη των έργων του, που τελικά κατευθύνει τον θεατή στην ουσία του χρόνου και του χώρου.
Επενδύοντας στη διαφάνεια και τη διαστρωμάτωση των υλικών του (ρητίνες, πλαστικά, πλεξιγκλάς, γυαλί), ο Βαρώτσος αποκαλύπτει την αρχιτεκτονική της σύνθεσής του και εισάγει στο έργο την έννοια της διαστρωμάτωσης του ίδιου του χρόνου μέσα στο χώρο που το περιβάλλει στρέφοντας την προσοχή σε διαδοχικές «καταστάσεις» της ύλης, μετατρέπει το χρόνο σε χώρο και φέρει ανάμεσά τους ισορροπία.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η αναζήτηση κάθε έργου βρίσκεται στην αποτύπωση της ενεργειακής αξίας του, στην εγγραφή της μεταβαλλόμενης έντασης της εικόνας, έτσι όπως αυτή καθορίζεται από τις εναλλαγές στη διαφάνεια και την αδιαφάνεια των υλικών, και την αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον στο οποίο διαμορφώνεται και βιώνεται το έργο στο χρόνο. Μέσα από αυτή τη διεργασία, το ενδιαφέρον στο έργο του Βαρώτσου μετατοπίζεται από τη δυναμική εντύπωσή του στο χώρο στην εσωτερική του δύναμη, στην ικανότητά του να προβάλλει τις μεταμορφώσεις της ύλης και να συμπυκνώνει την ίδια τη ρευστότητα της ζωής.
Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Πεσκάρα, ενώ το διάστημα 1990-91 βρέθηκε στη Νέα Υόρκη με υποτροφία Fulbright. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία και έχει παρουσιάσει έργα του σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημιουργήσει in situ γλυπτά και εγκαταστάσεις σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ελβετία, την Αίγυπτο και τις Η.Π.Α. Έργα του περιλαμβάνονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Το κείμενο της έκθεσης σχετικά με το έργο του Κώστα Βαρώτσου γράφει η Χάρις Κανελλοπούλου, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων.
Μέσα από έναν αδιάκοπο πειραματισμό με τα υλικά, τον χώρο και την εικόνα, η Ρένα Παπασπύρου μετατρέπει την ύλη σε βίωμα, σε γραφή και σε συνειρμό. Στο πολυδιάστατο έργο της υλικά και στοιχεία του αστικού τοπίου (τοίχοι, ξύλα, άσφαλτος, λαμαρίνες κ.λπ.) αντιπαραβάλλονται και ανασυντίθενται ενώ η διάκριση και οι σχέσεις του χώρου και του χρόνου αλλά και της ίδιας της ζωγραφικής συνυπάρχουν και ταυτόχρονα αναιρούνται.
Σημείο αφετηρίας των νέων έργων που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αποτελούν οι τοίχοι των παλιών γραφείων της πολεοδομίας στο κέντρο της Αθήνας πάνω στους οποίους οι υπάλληλοι σημείωναν με στυλό ονόματα και αριθμούς τηλεφώνων εν είδει ευρετηρίου. Η καλλιτέχνις αποτοιχίζει κομμάτια του τοίχου και ξεκινά μια νέα διαδικασία δικής της γραφής τηλεφώνων τα οποία άλλοτε φωτοτυπεί και επεξεργάζεται, άλλοτε διατηρεί πρωτότυπα κι άλλοτε προβαίνει σε επιτόπιες παρεμβάσεις στον εκθεσιακό χώρο δημιουργώντας διαφορικές συνθέσεις.
Στην κύρια εγκατάσταση της έκθεσης, τα στοιχεία που προέρχονται από την αποκόλληση στον χώρο της πολεοδομίας παρουσιάζονται και από τις δύο πλευρές τους. Η αθέατη πίσω όψη συνιστά τελικά ένα νέο, μη αναμενόμενο, έντονο σχηματισμό σημείων και υλών, ένα διαφορετικό πεδίο εικόνων.
Η Ρένα Παπασπύρου γεννήθηκε το 1938. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts στο Παρίσι. Έχει πραγματοποιήσει 21 ατομικές εκθέσεις και έχει παρουσιάσει το έργο της σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Από το 1993 έως το 2005 διετέλεσε καθηγήτρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Διευθύντρια του Γ΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής) ενώ από το 2006 είναι ομότιμη καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ. Έργα της περιλαμβάνονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Το κείμενο της έκθεσης σχετικά με το έργο της Ρένας Παπασπύρου γράφει η Ξένια Καλπακτσόγλου, επιμελήτρια και συνδιευθύντρια της Biennale της Αθήνας.