Ελένη Αποστολοπούλου: Φτιάχνουμε συνθήκες που μας χωράνε

Η Ελένη Αποστολοπούλου, υπεύθυνη προγραμματισμού του «Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη» γράφει στο CultureNow για την ιδιαίτερη αυτή διοργάνωση.

Το Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη είναι ένα πολυθεματικό πολιτιστικό φεστιβάλ. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετικούς χώρους (κλειστές αίθουσες, κεντρικές πλατείες, κοντά στους πρόποδες του βουνού Σάος) και χωριά της Σαμοθράκης (Καμαριώτισσα, Θέρμα, κ.α.). Από το 2022, όταν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά, επαγγελματίες -κατεξοχήν νέοι- του θέατρου, του κινηματογράφου, της μουσικής αλλά και γενικά των τεχνών καταφθάνουν στο νησί και συμμετέχουν στα εργαστήρια, τις προβολές και τα θεατρικά και μουσικά δρώμενα που πραγματοποιούνται. Ταυτόχρονα οι καλλιτέχνες έρχονται σε επαφή με την παράδοση του τόπου αλλά και το ντόπιο πληθυσμό (που και εκείνος συμμετέχει εθελοντικά στη διοργάνωση του φεστιβάλ).

Λίγα λόγια για το πως διαμορφώνουμε την επιλογή των συνεργατών και το περιεχόμενο του φεστιβάλ. Καταρχήν, το φεστιβάλ ξεκίνησε από επιθυμία να δημιουργήσουμε πολιτιστικές δράσεις για το νησί. Η Σαμοθράκη, ως προς το φυσικό περιβάλλον και την ανθρωπογεωγραφία είναι ένα νησί μοναδικό. Το κυριότερο όμως είναι πως η Σαμοθράκη είναι ένα μεθοριακό νησί και ως τέτοιο είναι εκ των πράγματων απομονωμένο από την υπόλοιπη χώρα. Με αποτέλεσμα οι πολιτιστικές δράσεις να σπανίζουν. Για μας λοιπόν, ήταν σημαντικό να φτιάξουμε ένα φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο* που υποδέχεται οποιονδήποτε θέλει να παρακολουθήσει τις δράσεις.

Η δεύτερη ιδέα που διαμόρφωσε την ταυτότητα του Φεστιβάλ, ήταν πως θέλαμε να συνεργαστούμε με καλλιτέχνες της γενιάς μας. Θεωρούμε πως η πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής δίνει ένα στενό περιθώριο σε νέους ανθρώπους να εργαστούν στον καλλιτεχνικό τομέα, συχνά χωρίς την παραμικρή επιχορήγηση ή υποστήριξη από το υπουργείο πολιτισμού ή κάποιον ιδιωτικό φορέα. Σε αυτό το πλαίσιο, για μας έχει μεγάλη σημασία να επινοήσουμε εμείς οι ίδιες συνθήκες και τρόπους αλληλοϋποστήριξης. Να φτιάξουμε δηλαδή, στο βαθμό που μας αναλογεί, καλλιτεχνικές, αισθητικές και εργασιακές συνθήκες που μας χωράνε. Από αυτή την σκέψη απορρέει η επιλογή ενός προγραμματισμού που παραχωρεί την προτεραιότητα στις δουλείες νέων δημιουργών, χωρίς αυτό βέβαια να συνεπάγεται τον αποκλεισμό κανενός.  

Τέλος, για μας προϋπόθεση ενός πολιτιστικού φεστιβάλ είναι η ύπαρξη πολιτιστικού πλουραλισμού. Γι’ αυτό και στοχεύουμε προς μια φεστιβαλική συνθήκη ικανή να φιλοξενήσει καλλιτέχνες από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Φέτος, με πρωτοβουλία της Βένιας Σταματιάδη (υπεύθυνη προγραμματισμού) έχουμε την τύχη να συνεργαστούμε με άλλα δυο ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Oerol Terschelling Festival (Ολλανδία), Αντί-Σκηνο Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ (Κύπρος), και τη θεατρική ομάδα Artfrakcija (Σερβία).

Αυτή είναι η τρίτη χρονιά του φεστιβάλ, και είμαστε χαρούμενες γιατί από την αρχή δεχτήκαμε ένα αλληλέγγυο καλωσόρισμα, από παλιούς και νέους φίλους της τοπικής κοινότητας. Και όπως κάθε χρόνο προσμένουμε στο φεστιβάλ, με αντίστοιχη χαρά, τον ιδιαίτερο τύπο επισκεπτών που προσελκύει το νησί: κατασκηνωτές, ορειβάτες, νέους, φοιτητές, κάτοικους από την κοντινή Αλεξανδρούπολη και άλλα μέρη της Ελλάδας.  

*Εκτός της φετινής συναυλίας του Λάκη Παπαδοπούλου (με τα Ψηλά  Ρεβέρ) όλες οι δράσεις είναι με δωρεάν είσοδο.

Διαβάστε επίσης: 

Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη 2024: Η τέχνη στους πρόποδες του Σάος!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ