Η εικαστικός Ελένη Γιούργου αποφοίτησε από το τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, του εργαστηρίου του Κυριάκου Μορταράκου.

Η ιστορικός Τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη, στον κατάλογο της έκθεσης «Τοπία Άτοπα» γράφει:

«Τα άτοπα και άχρονα τοπία της Ελένης Γιούργου, η οποία επαναπροσδιορίζει στη ζωγραφική της τοπία της υπαίθρου. Κατακερματισμένες εντυπώσεις, στιγμιαίες και αποσπασματικές εικόνες ενοποιούνται στο έργο της και μετατρέπονται σε σαγηνευτικές τοπιογραφίες. Εκμεταλλεύεται τη γραφικότητα φανταστικών τόπων και τους αποδίδει με την αφηγηματική δύναμη της γραφής της. Δεν εικονογραφεί υπαρκτά τοπία, δεν ωραιοποιεί, ούτε χειρίζεται φωτογραφικά τις απεικονίσεις της· άλλωστε, όπως η ίδια δηλώνει: «το έργο έχει τη δική του ζωή και δεν χρειάζεται πιστότητα».

Εξοικειωμένη πολλά χρόνια με τη θέαση του αστικού τοπίου ως «άνθρωπος της πόλης», ανακαλύπτει ξανά, μετά από χρόνια, την αίγλη της εξοχικής φύσης και εικονογραφεί τοπία πνευματικής ευφορίας, απέριττα και ελκυστικά, με έντονη την αμφισημία μεταξύ ρεαλιστικού και μη. Χρησιμοποιεί μεμονωμένα στοιχεία, σχήματα και αποχρώσεις του φυσικού περιβάλλοντος και συγκροτεί δομημένες συνθέσεις πλημμυρισμένες στο χρώμα, που διασπώνται από λευκές ανεικονικές επιφάνειες και αποκτούν έτσι έναν εξωπραγματικό χαρακτήρα: «Σκοπός μου δεν είναι η αναπαράσταση της πραγματικότητας, η μεταφορά της φύσης στον καμβά. Θα ήθελα να ενεργοποιείται η όραση, να δημιουργούνται νοητές διεργασίες. Ρυθμικές οριζόντιες, διαγώνιες γραμμές δημιουργούν μια ατμόσφαιρα, έναν ρυθμό, μια υφολογική διατύπωση, μια παράσταση με συμπληρωματικές αντιθέσεις, με το χρώμα κύριο μέσο έκφρασης, με τη ζωή που αυτό εμπεριέχει, σε πειραματισμούς μιας εκφραστικής ανησυχίας», σημειώνει η εικαστικός.

Η σύγχρονη αισθητική προσέγγιση των αναπαραστάσεών της με τα επαναληπτικά λευκά διάκενα να επεμβαίνουν δραστικά στις εικόνες της εντυπωσιάζει και προκαλεί τον θεατή σε μια νέα ανάγνωση του τοπίου. Όλα είναι διαχρονικά και άτοπα στα απεικάσματά της με επιλεκτική παραστατικότητα και ελάχιστα προσδιοριστικά στοιχεία. Ο χώρος στα έργα της Γιούργου έχει ρυθμό με εύρυθμες χρωματικές εναλλαγές, αρμονίες όγκων, μικρά ή μεγάλα κενά και ήπιες μορφικές ή τονικές εντάσεις. Η διαχείριση της ζωγραφικής της επιφάνειας και η επιλογή όλων των επιμέρους στοιχείων γίνεται με εξαιρετική επιμέλεια και η χρήση του χρώματος και του φωτός είναι ιδιαίτερα φροντισμένη ώστε να αποδοθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα έργα της εκτός από πλαστικότητα έχουν και μια θεατρικότητα και αποτελούν μια οπτική εμπειρία και ταυτόχρονα μύηση στα μυστικά της τοπιογραφίας.»

Ελένη Γιούργου – Βιογραφικό:

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.

Το 2011 εισήχθη στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη.

Παρακολούθησε την κατεύθυνση ζωγραφικής στο 2ο εργαστήριο της Σχολής, με δασκάλους τους κ. Στυλιανό Κουπέγκο, Κυριάκο Μορταράκο, Δημήτριο Ζουρούδη και μαθήματα χαρακτικής με τους κ. Ξενή Σαχίνη και Μανώλη Γιανναδάκη.

Τα ίδια μαθήματα διδάχθηκε στις Σχολές Καλών Τεχνών University of the Arts, Faculty of Fine Arts στο Βελιγράδι και Academy of Fine Arts and Desigh στην Μπρατισλάβα το 2014, με τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και Erasmus αντίστοιχα.

Αποφοίτησε το 2016.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις