Οι γυναίκες θα σώσουν το δάσος και τα ζώα από τη φωτιά. Και μετά θα περπατήσουν μαζί τους. Οι γυναίκες θα βρούμε το νερό ξανά. Είμαστε ρευστές, όπως το νερό. Κυλάμε όπως τα ποτάμια, πετάμε όπως τα πουλιά.
Το συμβάν-έκθεση-εργαστήριο «Γυναικεία Υπόθεση. Πλανόδιες γυναίκες που κατοικούν με άγνωστα ζώα και κάνουν φτερά.» στρέφεται γύρω από τις θηλυκότητες, την ανάδειξη της διαφορετικότητας των γυναικών, τον φεμινισμό και την οικολογία στην τέχνη. Θέτει μαζί το ανθρώπινο και το μη ανθρώπινο, τη συμβίωση με τα ζώα, αλλά και πλάσματα του φανταστικού και του ονείρου.
Το συμβάν- έκθεση- εργαστήριο εμπνέεται από το δοκίμιο της Hélène Cixous «Το γέλιο της Μέδουσας» και αποτελείται από θηλυκά έργα σωματικά ζωγραφισμένα με ακουαρέλα της Ελένης Τζιρτζιλάκη και άλλα υλικά στο χώρο, και από τις επιτελέσεις- διαλέξεις που καθημερινά θα συμβαίνουν από αγαπημένες της, που έχουν προσκληθεί στον χώρο.
Η Hélène Cixous στο δοκίμιό της μεταμορφώνει την τρομακτική και τερατώδη Μέδουσα σε μια χαμογελαστή και ανατρεπτική φιγούρα. Η μέδουσα της Cixous είναι ικανή να υπονομεύσει την πατριαρχική κουλτούρα, αντλώντας μέσα από τις δυνατότητες του θηλυκού, ειδικά της γραφής μέσα από το σώμα. Το συγκεκριμένο δοκίμιο αναφέρεται κυρίως στη γραφή, αλλά ό,τι ισχύει για τη γραφή, ισχύει και για την ζωγραφική, και γενικότερα για την τέχνη, που στη γυναίκα είναι επιθυμία, είναι το σώμα της που ακούγεται, είναι τα φτερά, που θα την κάνουν να πετάξει μέσω του σώματός της.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η ζωγραφική της προσεγγίζεται ως διαλογισμός, ως γραφή, ως σωματική έκφραση, και συχνά συμπεριλαμβάνει λέξεις, μικρά ποιήματα. Ζωγραφίζει ματωμένες γυναίκες, που είναι τρωτές, ευάλωτες, και ζώα, έντομα, πουλιά που συχνά είναι αλλόκοτα. Οι γυναίκες φεύγουν, ζουν με άλλα πλάσματα σ’ ένα κόσμο ονείρου, κόσμο του ασυνειδήτου. Μέσα από τη ζωγραφική μεταμορφώνονται σε ζώα, σε πουλιά.
Όπως λέει η Ελένη ΤΖιρτζιλάκη: «Για να ζωγραφίσω, βρίσκομαι σ’ ένα άλλο σύμπαν, όπου το σώμα μου γίνεται ελαφρύ αλλά και εύθραυστο, έχω μαζί μου μόνο τα πουλιά και τα ζώα. Σπάνια υπάρχουν άλλα σώματα, και τότε είναι θηλυκότητες μεταμορφωμένες σε ξωτικά ή νεράιδες. Η ζωγραφική είναι μια γραφή παράλογη που ξεκινάει από το σώμα. Είναι μικρές ανάσες. Σαν να προσπαθείς να ανασάνεις σ’ ένα κατεστραμμένο κόσμο, και να μεταφέρεσαι σ’ έναν κόσμο ονείρου. Είναι ζωγραφική με ακουαρέλα, γιατί ως υλικό έχει διαφάνεια και μπορεί να εκφράσει μια ονειρική συνθήκη.»
Στον εκθεσιακό χώρο τοποθετούνται έργα ζωγραφικά και ένα παλιό τραπεζομάντηλο κεντημένο με λέξεις και φτερά. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, προσκαλούνται καθημερινά γυναίκες εικαστικοί, αρχιτεκτόνισσες, και άλλες θηλυκότητες με σκοπό να δημιουργήσουν -αναγνώσουν -παρέμβουν στον χώρο. Με σημείο αναφοράς το κείμενο της Cixous κάνουν το σώμα τους να εμφανιστεί, να ακουστεί. Πειραματίζονται στο χώρο με τα μέσα που επιθυμούν, όπως με τη γραφή, τη ζωγραφική, την performance, την ποίηση, την εγκατάσταση, και την performance lecture.
Στο πλαίσιο της έκθεσης και των συμβάντων, ο χώρος του Circuits and Currents θα δημιουργηθεί με αίσθηση φροντίδας. Σκοπός είναι να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για μια κίνηση μεταμόρφωσης στον καλλιτεχνικό χώρο για τις γυναίκες, στις κοινωνικές και πολιτισμικές καταστάσεις, για να υπάρξει αλληλεπίδραση και φροντίδα, για να μπορέσουμε να δούμε, να ακούσουμε, με το σώμα μας, το σώμα σας, τα σώματά μας.
Προσκεκλημένες: Πέγκυ Ζάλη, Μαίρη Ζυγούρη, Ντόρα Θεοδωροπούλου, Ελίνα Θεοδωροπούλου, Μαρία Θεοδώρου, Γιώτα Ιωαννίδου, Ξένια Καλπακτσόγλου, Ανθή Κοσμά, Ρούλα Κουβαρά, Ασπασία Κουζούπη, Δανάη Μανωλέσου, Μπία Παπαδοπούλου, Βάνα Τεντοκάλη, Αννα Τσουλούφη.
Πρόγραμμα παρεμβάσεων:
Τρίτη, 20 Ιουνίου: Ρούλα Κουβαρά, Δανάη Μανωλέσου: «Δεν σταματάω απλώς, εξακολουθώ να προχωρώ»
Τετάρτη, 21 Ιουνίου: Ανάγνωση κειμένων Cixous
Πέμπτη, 22 Ιουνίου: Ξένια Καλπακτσόγλου, Echo Chamber, 2023
(Συμμετέχουσες: Εύα Ανερράψη, Πάσκουα Βοργιά, Σελάνα Βροντή, Άντζελα Δημητρακάκη, Πέγκυ Ζάλη, Ξένια Καλπακτσόγλου, Δανάη Κρίκη, Μαρία Λάλου, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Zeyno Pekünlü)
Παρασκευή, 23 Ιουνίου: Πέγκυ Ζάλη, Γιώτα Ιωαννίδου: Ψελλίζοντας την εαυτή, τραυλίζοντας τις άλλες.
Σάββατο, 24 Ιουνίου: Ανθή Κοσμά: Υδάτινα ημερολόγια – ανάγνωση
Κυριακή, 25 Ιουνίου: vino rosso, Αnna Βiangini
Δευτέρα, 26 Ιουνίου: Άννα Τσουλούφη: Η θεία ΒΜΧΜΡ… Η συνέχεια της αφήγησης
Τρίτη, 27 Ιουνίου: Μπία Παπαδοπούλου: Από το σκοτάδι στο φως. Ο Αλέκος Κοντόπουλος η Υδρία Caputi και η Μαρία Καραβέλα.
Τετάρτη, 28 Ιουνίου: Μαρία Θεοδώρου: Η σκέψη είναι μια φεμινιστική συνάθροιση
Πέμπτη, 29 Iουνίου: Μαίρη Ζυγούρη: Στρίμωγμα
Παρασκευή, 30 Ιουνίου: Βάνα Τεντοκάλη, Ντόρα Θεοδωροπούλου, Ελίνα Θεοδωροπούλου: +Υπάρξη (Συνύπαρξη), Ασπασία Κουζούπη: Ύφαινε Μήτιδα
Photo credit: Ελένη Τζιρτζιλάκη