Η Gallery Genesis παρουσιάζει από την Τρίτη 23 Ιουνίου 2015 την έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Πετρή με τίτλο “Ελεύθερος χρόνος, χρόνος ελεύθερος”.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης

Ο χρόνος ο παρών και ο χρόνος ο παρελθών

είναι ίσως παρόντες στον μελλούμενο χρόνο

T. S. Eliot

«Ο Γιάννης Πετρής ήταν από τους πρώτους μαθητές μου, όταν ανέλαβα την ευθύνη του Β. εργαστηρίου της ΑΣΚΤ. Από τότε θυμάμαι τις σπουδές του στο εργαστήριο, που τις χαρακτήριζε σοβαρότητα και ποιότητα.

Πριν από λίγες μέρες μου ζήτησε, αν μπορούσα να δω την τωρινή δουλειά του. Φυσικά άλλαξε πολύ, όμως η τωρινή του δουλειά που είδα είναι πολύ καλλίτερη από τα σπουδαστικά έργα  που  θυμόμουν. Επόμενο ήτανε, δεν πρόκειται για  εργασία σπουδαστή, είναι έργο καλλιτέχνη που φτάνει την ωριμότητα του.

Αντίθετα με τις τωρινές  συνήθειες των περισσότερων καλλιτεχνών οι διαστάσεις των έργων του Πετρή είναι μικρές, δείχνουν την αποδοχή μιας σεμνότητας και μιας ουσίας που πρέπει να τη σώσει.  Και αυτό είναι ό,τι πιο τίμιο μπορεί να υπάρχει. Γιατί όπως πάντα ακόμη και στους δύσκολους καιρούς  που ζούμε κυριαρχούνε οι μόδες.

Τι είναι λοιπόν αυτή η ζωγραφική των μικρών διαστάσεων;

Μέσα σε ένα αστικό τοπίο υπάρχουν μικρές συνήθως παρέες  ανθρώπων όμως έχεις την αίσθηση ότι δεν υπάρχει τίποτα πραγματικό. Μια ποιητική ζωγραφική που αναιρεί τον ρεαλισμό, μια περίεργη ανατροπή, μια μεταφυσική διάσταση που συνεχίζει κάποια στοιχεία θα έλεγες που βγαίνουν από έργα του Magritte, όμως είναι δικά του, μια τεχνική πολύ προσεγμένη όμως και πολύ απλή, πολύ απλή όμως με πολύ αίσθηση και φινέτσα.

Για να μην αφήσω όμως ασάφειες, πρέπει να πω ότι ο Magritte εικονίζει το παράλογο της γλώσσας δηλαδή το σουρεαλισμό που υπάρχει στον τρόπο που μιλάμε, παράδειγμα λέμε τη μεταφορά «πέτρωσε» και ο Magritte  ζωγραφίζει πέτρινα και τα παράθυρα και τα δέντρα. Στα έργα του ο Πετρής αναιρεί την έννοια του ρεαλισμού, αν και ξεκινά από φωτογραφίες του, που τις θεωρούμε ντοκουμέντο. Κυριαρχεί όμως η ποίηση και η μεταφυσική διάσταση και είναι ωραία.

Μια  ζωγραφική τίμια και ουσιαστική.»

Χρόνης Μπότσογλου – Ζωγράφος

«Δουλεύοντας σε μικρές δόσεις.»

Μικρές τετράγωνες, ορθογώνιες διαστάσεις

Φύση – δέντρα – φιγούρες  – φως και σκιά

χρώματα του σούρουπου  σκοτεινά

φώτα θερμά με blue electric σκορπισμένο.

Μία δράση που παίρνει μέρος

μία αποτύπωση ανθρώπινη

σαν ‘γραμμή’ στο χρόνο χωρίς λεπτομέρειες

επίπεδη και συμπυκνωμένη

ή αλλιώς και μια υπόγεια νόηση των ‘πραμάτων’

σαν κάτι κρυφό που υπάρχει

και αυτό σαν κύρια ιδέα στη σκηνή

σαν έννοια της εικόνας

σαν ζωτικό κίνητρο και πυρήνας του έργου.

* Σημειώσεις πάνω στην αρχική ιδέα των έργων.

Γιάννης Πετρής

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Πετρής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας (1990-1997) ζωγραφική με δάσκαλο το Χρόνη Μπότσογλου και σκηνογραφία με δάσκαλο το Γιώργο Ζιάκα όπου και αποφοίτησε με Άριστα. Το 1995 φοίτησε, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Σεβίλλης.

Συνεργάστηκε ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος (1995-1999) σε διάφορους θεατρικούς οργανισμούς και θέατρα με σκηνοθέτες όπως οι Γιάννης Ρήγας, Γιάννης Αναστασάκης, Γιάννης Κακλέας,  Έρση Βασιλικιώτη, καθώς και οι Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης και Μαντώ Αρβανίτη σε ταινίες μικρού μήκους για το φεστιβάλ της Δράμας (1998 και 2002). Επίσης συνεργάστηκε ως ζωγράφος με το Γιώργο Ζιάκα ( στο «Φούρνο» 1994 και στο «Θεσσαλικό Θέατρο» 1995), με το Νίκο Μαστοράκη ( στο « Θέατρο Μπ. Αρβανίτη» 1996), με το Νίκο Περάκη σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2002 έλαβε έπαινο από το ίδρυμα «Γιάννης Σπυρόπουλος» και το 2014 ήταν ο ζωγράφος του μήνα Ιουλίου στην εφημερίδα «Αυγή».

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2015   “Ελεύθερος χρόνος, χρόνος ελεύθερος” Gallery Genesis, Κολωνάκι, Αθήνα

2010   Project Space, Six d.o.g.s., Aθήνα

2009   «Timete Deum II», Bartesera, Αθήνα

1995   «Coches en movimiento», Pabellon de Uruguae, Σεβίλλη

   

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2015  «12 Νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες ΙΧ», Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, «Μελίνα»

2011  «45 Bands 50×70 vol.2», HUB, Αθήνα

2011  «Ερμουπόλια», Αίθουσα Τέχνης Ερμούπολη, Σύρος

          «Μίλα μην φοβάσαι» για την ενίσχυση της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., Αθήνα

2010   «Art Az», Τεχνόπολις, Αθήνα

          Εικαστικές Αναζητήσεις, Αθήνα

2008   «Σύγχρονες Εικόνες», Μέγαρο Γκύζη, Σαντορίνη

          «ART’M’ART», Kunsthaus, Βιέννη

1998   «Απόφοιτοι της Α.Σ.Κ.Τ.», Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα

1996   «Heineken Art», Eθνικό Ωδείο Αθηνών