Η αρχική ιδέα για ένα εξειδικευμένο Φεστιβάλ θέατρου με κέντρο το παιδί, είχε ξεκινάει το 2019, όταν μια ομάδα ευαισθητοποιημένων καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, μουσειολόγων και συμβούλων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, ιδρυτικά μέλη του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Λυρικός Μικρός Πλανήτης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οραματίστηκε τη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού χώρου μέσα στον οποίο η κάθε μορφή τέχνης, παιχνιδιού και επικοινωνίας θα υποστηρίζονταν, δίνοντας ευκαιρία έκφρασης, ανάπτυξης, μάθησης. Στόχος τους η καθιέρωση του σε έναν ετήσιο θεσμό που θα υποστήριζε και θα ενέτεινε την ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και παραγωγής από ανθρώπους της τέχνης και της εκπαίδευσης που δραστηριοποιούνται στον τομέα του θέατρου από και για παιδιά, προωθώντας και υποστηρίζοντας, τόσο καλλιτεχνικά όσο και επιστημονικά και δη, διεπιστημονικά, τη θεατρική τέχνη στις παιδικές και νεανικές ηλικίες. Η πρώτη χρονιά διεξαγωγής του ήταν το 2022. Στο Φεστιβάλ δόθηκε το όνομα «Θεσστιβαλάκι», θέλοντας να υποστηρίξει δυο βασικά ζητούμενα. Το πρώτο, ότι οι πρωταγωνιστές του είναι τα παιδιά και όπως ένα μικρό παιδί αναγραμματίζει λέξεις στα πρώτα του βήματα, έτσι και οι συμμετέχοντες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα επάνω στην σκηνή. Το δεύτερο ζητούμενο έγκειτο στην ταυτότητα της πόλης. Αλλάζοντας το πρώτο γράμμα της λέξης Φεστιβάλ από Φι σε Θι με την μέθοδο του αναγραμματισμού δώσαμε το χαρακτηριστικό στίγμα του Θήτα κερδίζοντας με αυτή την αλλαγή την αρχή του ονόματος της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης που το φιλοξενεί. Το Θεσστιβαλάκι είναι ένα εξωσχολικό φεστιβάλ μη διαγωνιστικού & μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που απευθύνεται τόσο στο παιδικό όσο και στο ενήλικο κοινό. Τελεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπό την Αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και είναι μία συμπαραγωγή του Λυρικού Μικρού Πλανήτη και του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σοφίας Μελιγκοπούλου. Σαν κύριο στόχο έχει, επι της ουσίας, την υπάρξει ενός ετήσιος οργανωμένου κοινού τόπου, ανάδειξης νέων, καινοτόμων και πρωτότυπων ιδεών καλλιτεχνικής έκφρασης ο οποίος θα αφορά τα παιδία και τους ανθρώπους -καλλιτέχνες, θεατροπαιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς- που δημιουργούν σε αυτά τα πλαίσια, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας γύρω από το κομμάτι της θεατρικής κουλτούρας και εκπαίδευσης τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και για τους θεατρολόγους, θεατροπαιδαγωγούς ή ακόμα και τους εκπαιδευτικούς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον άξονα. Η φιλοσοφία και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει δομηθεί πάνω σε δυο άξονες, των παραστάσεων και των δράσεων, που διεξάγονται διαδοχικά σε καθημερινή βάση προσπαθώντας να αναδείξει την ολιστικότητα του θεάτρου.
Σε ότι αφορά τις συμμετοχές ομάδων βασική θέση του φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια , αποτελεί η απόλυτη συμπερίληψη με μοναδικό περιορισμό οι ομάδες να είναι εξωσχολικών φορέων. Σκοπός αυτού η υποστηρίξη και η ανάδειξη την πρωτοβουλία του ίδιου του παιδιού που αναζητά το θέατρο ως ενασχόλησή σε χρόνο πέραν του εκπαιδευτικού συστήματος, και έξω από τον χρόνο του σχολείου.
Σε ότι αφορά τους καλλιτέχνες, τις καλλιτεχνικές ομάδες και όλους όσοι λαμβάνουν μέρος στο κομμάτι των δράσεων, βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής τους, είναι η καλή γνώση του αντικειμένου, η πρωτοτυπία, καθώς και η διαθεματικότητα που μπορεί να διαθέτει η δράση που θα παρουσιάσουν
Φέτος στο 3ο «ΘΕΣΣΤΙΒΑΛΑΚΙ» συμμετέχουν 19 θεατρικές ομάδες 12 από την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, 1 από τα Ιωάννινα, 2 από το Καρπενήσι, 1 από την Μυτιλήνη, 1 από τα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής, 1 από το Κιλκίς και 1 από την Λευκωσία της Κύπρου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ενώ για πρώτη χρονιά θα πραγματοποιηθούν 2 εργαστήρια/workshops με ανοιχτή συμμετοχή αποκλειστικά σε επαγγελματίες του χώρου και κατόπιν κράτησης θέσεως, για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Το πρώτο, μια στρογγυλή τράπεζα- συζήτηση με τίτλο «Η παιδαγωγική αξία της τέχνης του θεάτρου ως μέσο εξάλειψης της παιδικής βίας» που θα θα πραγματοποιηθεί από τον Αλέξιο Λάππα, ψυχίατρο παιδιών, εφήβων και οικογενειών, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχιάτρων της Μεγάλης Βρετανίας, το Σάββατο 15 Ιουνίου, στο θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου κατά τις ώρες 13.00-14.30.
Το δεύτερο την Κυριακή 16 Ιουνίου ένα θεατρο-παιδαγωγικό σεμινάριο με τίτλο «Γνωριμία με το Θεατρικό Παιχνίδι βιωματικό εργαστήρι» και θα πραγματοποιηθεί από την Ανδρομάχη Μοντζολή, Δρα Θεατρολογίας, σκηνοθέτη – σκηνογράφο – ενδυματολόγο, Ειδική σε θέματα Παιδαγωγικής Θεάτρου & Αισθητικής Αγωγής και Καλλιτεχνική Δ/ντρια του Θεάτρου της Ημέρας, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων 4ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου κατά τις ώρες 11.30-14.30. Όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν τόσο για παιδία όσο και για ενήλικες.
Τόσο οι παραστάσεις όσο και οι δράσεις του Φεστιβάλ είναι ανοιχτές στο κοινό και μπορούν να τις παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το παιδικό θέατρο και την καλλιτεχνική έκφραση των νέων. Τα εργαστήρια/workshops είναι ανοιχτά σε επαγγελματίες του χώρου και κατόπιν δήλωσής συμμετοχής με περιορισμένο αριθμό θέσεων. Το Θεσστιβαλάκι θα πραγματοποιηθεί τόσο στο Πάρκο και Ανοιχτό Θέατρο της Νέας Ελβετίας, όσο και στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης από την Τετάρτη 12 έως και την Κυριακή 16 Ιουνίου.
Διαβάστε επίσης:
Το πρόγραμμα για το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων Θεσστιβαλάκι