Το Γαλλικό Ινστιστούτο παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού προγράμματος Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία 2014, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο 2014, σε Ελλάδα και Γαλλία, σε συνεργασία με τριάντα ελληνικούς φορείς στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
To πρόγραμμα Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014 είναι μια ξεκάθαρη δήλωση ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας σ’ αυτό το ιδιαίτερο διάστημα της ιστορίας της: ένα διάστημα σημαντικών μεταβολών αλλά και ένα διάστημα αλληλεγγύης για εμάς τους Γάλλους που βρισκόμαστε στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση αυτή έχει την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας και την πολύτιμη υποστήριξη, αφενός μεν του Institut français (Γαλλία), που στοχεύει στην προώθηση του γαλλικού πολιτισμού στην Ελλάδα, αφετέρου δε του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με σκοπό τη προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στη Γαλλία.
Το πρόγραμμα αυτό χαίρει της αιγίδας και των δυο Υπουργείων Εξωτερικών και εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα εξαίρετο πρόγραμμα, σε όλο του το εύρος, που αναμφίβολα δεν υπάρχει όμοιό του στην ιστορία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, με δύο κύρια χαρακτηριστικά:
– αποτελεί το αποκορύφωμα του τριετούς σχεδιασμού που ξεκίνησε το 2012 και βασίζεται σε συνεργασίες τις οποίες επιθυμήσαμε να θεμελιώσουμε
– πρόκειται για ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για τους και με τους έλληνες φίλους μας: δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη των τριάντα πολιτιστικών και πανεπιστημιακών συνεργατών μας.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Οι εκδηλώσεις όπως παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου
Βιβλίο και συζητήσεις ιδεών
Η φιλοσοφία στο επίκεντρο, με δυο σημαντικές εκδηλώσεις:
– 4 εκδηλώσεις το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου με υψηλούς προσκεκλημένους: πολύ γνωστούς – όπως ο Alain Badiou, ο οποίος θα μιλήσει για τον Πλάτωνα και ο Jacques Rancière – ή λιγότερο γνωστούς στην Ελλάδα, αλλά που θα γίνουν περισσότερο γνωστοί στο μέλλον, όπως οι Frédéric Worms, David Rabouin (ένας από τους μαθητές του Badiou), καθώς επίσης και ο Claude Romano (Paris IV Sorbonne, ένας από τους μεγαλύτερους αντιπροσώπους της γαλλικής φαινομενολογικής παράδοσης).
Οι δύο τελευταίοι θα συναντηθούν για να συζητήσουν για το Συμβάν (l’Evénement), σημαντικότατο σημείο αναφοράς στη γαλλική φιλοσοφία. Ένα «συμβάν» που διοργανώνεται εξάλλου από το περιοδικό αληtheia.
– Στις 2 Μαϊου, θα οργανώσουμε τη Νύχτα της Φιλοσοφίας, γύρω από το κεντρικό θέμα του λόγου. Πρόκειται για μια πρεμιέρα στην Ελλάδα, έπειτα από τις επιτυχημένες διοργανώσεις στο Παρίσι, το Λονδίνο και σύντομα στο Βερολίνο.
Ο λόγος ως ανθρώπινη πράξη, ως σημαίνουσα πράξη σε όλα τα επίπεδα, ως πολιτική πράξη, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα θα έχει το λόγο στην ελληνική προεδρεία.
Η κεντρική ιδέα είναι να προτείνουμε μια σειρά σύντομων ομιλιών 15 γάλλων και 15 ελλήνων ομιλητών, στρογγυλές τράπεζες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μέσα στη γιορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στις συναντήσεις και τον αναβρασμό των ιδεών.
– Στην ουσία του λόγου, την ποίηση, ενός από τους άξονες της δράσης του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2012 παρουσιάστηκε η Ανθολογία Les Poètes de la Méditerranée, και ότι το 2013 εκδόσαμε με τις Εκδόσεις Άγρα μια ανθολογία 30 σύγχρονων γάλλων ποιητών: αυτός είναι ο λόγος που θελήσαμε να κάνουμε στροφή ως φόρο τιμής στην ελληνική ποίηση, παρουσιάζοντας την από δύο οπτικές:
– η πρόσφατη ανθολογία της Biennale du Val-de-Marne, Ce que signifient les Ithaques στις 17 Ιανουαρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο
– το βιβλίο Poètes grecs du 21e siècle, το οποίο υποστηρίζουμε οικονομικά, χάρη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του Michel Volkovitch, σημαντικότατη μορφή της ελληνικής μετάφρασης στη Γαλλία σήμερα.
Στην ελληνική λογοτεχνία, της οποίας τη διάδοση στη Γαλλία επιθυμούμε ιδιαίτερα, καθότι πιστεύουμε ότι η ανταλλαγή και η αμοιβαιότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της ιδέας του πολιτισμού, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Maison des écrivains et traducteurs de Saint-Nazaire, επιλέγοντας 10 έλληνες συγγραφείς της νέας γενιάς, της “γενιάς Χ” (γεννημένοι από το 1961 έως το 1981), και θα μιλήσουμε μ’ αυτή την ευκαιρία για τις προκλήσεις της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.
Γαλλική λογοτεχνία, επίσης με 4 διαφορετικές και σημαντικές φωνές: Adrien Goetz, Philippe Le Guillou, Andrei Makine et Jean Rouaud. Ένα πρόγραμμα που θα διοργανώσουμε με την Ελληνογαλλική Σχολή “Ευγένιος Ντελακρουά”.
Νεανική λογοτεχνία – για την παγκόσμια μέρα νεανικού βιβλίου – με τον Olivier Tallec, τα κόμικς για το πρόγραμμα Comicdon, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και παρουσία της νεαρής Pénélope Bagieu, ήδη γνωστής για τα κόμικς της.
Ένας ακόμη δημιουργός κόμικς, ο Stéphane Heuet, θα είναι παρών χάρη στο αφιέρωμα που η AMOPA συνηθίζει να δίνει σε εμβληματικές φυσιογνωμίες της γαλλικής λογοτεχνίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι ο Proust, αλλά επίσης, τον Ιούνιο, ο Αlexandre Dumas, παρουσία σημαντικών ειδικών πανεπιστημιακών.
Μεγάλα συνέδρια οργανώνονται σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς και επιστημονικούς συνεργάτες, τα οποία εμβαθύνουν, για τους ειδικούς των τομέων αυτών, στην ελληνογαλλική πνευματική σχέση
– Επαναλαμβάνουμε τον κύκλο διαλέξεων του Collège de France, του διακεκριμένου εκπαιδευτικού και ερευνητικού ιδρύματος, με προσκεκλημένους πέντε διακεκριμένες προσωπικότητες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η έναρξη του κύκλου θα γίνει από τον διευθυντή του Collège de France Serge Haroche, βραβείο Nobel φυσικής το 2012.
– Η επιστημονική καινοτομία στην υπηρεσία οικολογίας και η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στις προκλήσεις του μέλλοντος του πλανήτη μας θα βρίσκονται και φέτος στο επίκεντρο του προγράμματός μας.
Πριν από την Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 2015, το ελληνογαλλικό φεστιβάλ “Γεωσυναντήσεις” θα είναι φέτος αφιερωμένο στην παρατήρηση της γης.
Για την ώρα θα αναφέρω μόνο δύο γαλλοκαναδούς αστροφυσικούς παγκοσμίου φήμης, τον Hubert Reeves και τον κλιματολόγο Jean Jouzel, αντιπρόεδρο της διακυβερνητικής ομάδας ειδικών πάνω στην εξέλιξη του κλίματος, ο οποίος θα κάνει διάλογο με τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, πρόεδρο του Μαριολοπούλιου-Καναγκινείου Ιδρύματος για τις περιβαλλοντικές επιστήμες, κεντρικό συνεργάτη αυτού του φεστιβάλ.
– ένα αφιέρωμα στον κοινωνιολόγο Louis-Vincent Thomas, ο οποίος αφιερώθηκε στις σχέσεις μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και της εξουσίας
Τα υπόλοιπα συνέδρια θα επικεντρωθούν διαδοχικά στα εξής θέματα:
– « Σημαντικοί μεταφραστές του ελληνογαλλικού χώρου (19ος και 20ος αιώνας)», χάρη στο École française d’Athènes και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
– “ Η Γαλλοφωνία στην Ελλάδα: παρόν, παρελθόν και μέλλον», μια πρωτοβουλία του Παντείου Πανεπιστημίου
– “Περί μορφής και ελληνικής κληρονομιάς”, μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Paris-Sorbonne
– “Σύγκρουση, εχθρότης και Δίκαιο”, από την Ελληνική Εταιρεία Δικαιοφιλοσοφικής και Δικαιοϊστορικής Ερεύνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
– «Τέχνες και φύλο», στο πλαίσιο ενός προγράμματος CNRS
Θα οργανώσουμε μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας ένα εξειδικευμένο σεμινάριο με θέμα “οι διεθνείς σχέσεις και η θαλάσσια πολιτική στη Μεσόγειο”, μια από τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η οποία αποτέλεσε τον περασμένο Δεκέμβριο το αντικείμενο μιας συνάντησης γάλλων και ελλήνων ειδικών εδώ στο Ινστιτούτο.
– Η καθιερωμένη διάλεξη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, την οποία θα έχουμε την ευχαρίστηση να φιλοξενήσουμε, παρουσία του προέδρου του Λούβρου, Jean-Luc Martinez, ειδικός στην αρχαία ελληνική τέχνη, ο οποίος θα μιλήσει για τη Νίκη της Σαμοθράκης, που θα εκτίθεται στο κοινό από τον Ιούλιο του 2014 μετά από την αποκατάσταση της, χάρη στη δωρεά του ενός εκατομμυρίου από ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Η ενότητα αυτή κλείνει με ανακοινώσεις:
H Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα του Δημαρχείου του Παρισιού για τις Ημέρες της Ευρώπης και η Γαλλία θα είναι τιμώμενη χώρα των εκδηλώσεων για την επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου.
– Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών- Ίδρυμα Ωνάση θα προσκαλέσει τη διευθύντρια της εφημερίδας Le Monde, Natalie Nougayrède στις 18 Μαρτίου, η εφημερίδα Nouvel observateur θα οργανώσει στις 6 και 7 Φεβρουαρίου τις Ημέρες των Αθηνών, με την παρουσία πολλών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία και στης οποίας την διοργάνωση συμμετέχουμε μαζί με το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Τέλος, το Golden Hall θα οργανώσει μια εβδομάδα αφιερωμένη στη Γαλλία, που θα περιλαμβάνει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.
Κινηματογράφος
Εκτός από τις καθιερωμένες μας συνεργασίες με το φεστιβάλ LGBT Outview και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουμε και σε δύο αφιερώματα που θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος:
– ένα αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, που περιλαμβάνει μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Μελίνα: μια Ελληνίδα στη Γαλλία”, από το Γιώργο Αρχιμανδρίτη για την Ημέρα της Γυναίκας
– ένα αφιέρωμα στον Jean-Luc Godard την άνοιξη.
Πάνω απ’ όλα όμως θα έχουμε το εξαιρετικό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο θα ξεκινήσει στις 19 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Επικεφαλής της ομάδας των καλλιτεχνών που θα έρθουν στην Αθήνα, θα είναι η Nathalie Baye, ανάδοχος της δέκατης πέμπτης διοργάνωσης.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και ένα αφιέρωμα στο κινηματογράφο του Κεμπέκ, σε συνεργασία με τη Πρεσβεία του Καναδά. Και άλλες πρεσβείες είναι ήδη συνεργάτες του φεστιβάλ: της Βουλγαρίας, του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας κ.α.. Θα προβληθεί επίσης και μία συμπαραγωγή Γαλλίας – Τσαντ.
Θέατρο
Το θέατρο αποτελεί προτεραιότητα του Γαλλικού Ινστιτούτου, με καλλιτεχνικές διανομές αλλά και ελληνογαλλικές συμπαραγωγές και γαλλικά έργα που θα ανέβουν στα ελληνικά από έλληνες καλλιτέχνες.
Όσον αφορά την καλλιτεχνική διανομή, το μεγαλύτερο γεγονός είναι η επιστροφή στην Ελλάδα του πρώτου εθνικού γαλλικού θεάτρου, της Comédie-Française. Η τελευταία φορά που ο θίασος είχε δώσει παραστάσεις στην Αθήνα, ήταν το 1962.
Οι περιοδείες της Comédie-Française είναι πολύ σπάνιες λόγω του ότι οι ηθοποιοί της εμφανίζονται καθ’ όλη τη χρονιά και σε άλλες παραστάσεις. Η Αντιγόνη του Jean Anouilh που θα έρθει στην Αθήνα, είναι μια σύγχρονη Αντιγόνη, είναι το σύμβολο του «όχι», το σύμβολο της Αντίστασης σε κάθε μορφή καταπίεσης, και η Ελλάδα είναι ο μόνος σταθμός στο εξωτερικό αυτής της εξαιρετικά εκλεπτυσμένης παραγωγής αυτές οι παραστάσεις θα είναι μοναδικές και έπειτα διότι η Ελλάδα θα είναι ο μόνος σταθμός αυτής της παραγωγής που χαρακτηρίζεται από τόσο μεγάλη ακρίβεια στην απόδοση, ευαισθησία και δύναμη, με εξέχοντες ηθοποιούς, όπως είναι η πρωταγωνίστρια που υποδύεται την Αντιγόνη η οποία έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το βραβείο Prix Beaumarchais ως η καλύτερη ηθοποιός στη Γαλλία, γι αυτήν της την ερμηνεία..
Θα υπάρξουν επίσης άλλα τρία σημαντικά έργα στα οποία συμπράττουν έλληνες και γάλλοι καλλιτέχνες.
– Το έργο Δυτική αποβάθρα του Koltès, σε σκηνοθεσία του Ludovic Lagarde, τον ερχόμενο Ιούνιο, με έλληνες ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου.
Ένα έργο σε συμπαραγωγή με το Centre dramatique national – La Comédie de Reims το οποίο θα υποδεχτεί αυτούς τους Έλληνες ηθοποιούς το Νοέμβριο στη Reims. Ο Ludovic Lagarde είναι μια από τις σημαντικές μορφές της σύγχρονής σκηνής στη Γαλλία καθώς οι παραγωγές του για θέατρο ή όπερα έχουν χειροκροτηθεί θερμά στο φεστιβάλ της Αβινιόν, στο θέατρο Schaübuhne του Βερολίνου, στην Ιταλία, στον Καναδά, στις Η.Π.Α.
Πλαισιώνεται από εξαιρετικούς ηθοποιούς σ’ αυτήν την παραγωγή, η οποία θα έχει έναν πολύ ιδιαίτερο φωτισμό και ήχο και με μια εξίσου ιδιαίτερη τοποθέτηση του κοινού.
Είναι ένα όνειρο για τον Ludovic Lagarde να ανεβάσει τον σύγχρονό μας Koltès, και θα το πραγματοποιήσει στην Αθήνα.
Ένα ακόμη έργο που συνδέει έναν γάλλο σκηνοθέτη και επιπλέον δραματουργό και μια ελληνίδα ηθοποιό είναι η Ιφιγένεια του Jean-René Lemoine, στο Από Μηχανής Θέατρο. Πρόκειται για μια παγκόσμια δημιουργία του έργου του, μια σύγχρονη Ιφιγένεια, την οποία θα υποδυθεί η Λένα Παπαληγούρα τον ερχόμενο Μάιο.
Τέλος, ένα πρόγραμμα ανταλλαγής εδραιώθηκε μεταξύ της Caen και το Βυρσοδεψείο, με την Έλλη Παπακωνσταντίνου η οποία θα δουλέψει με γάλλους ηθοποιούς πάνω σ’ ένα κείμενο της Έλενας Πέγκα, τον Βασίλη Νούλα ο οποίος θα δουλέψει πάνω σ’ ένα κείμενο του Μανώλη Τσίπου και τον Guy Delamotte, διευθυντή του Panta Théâtre, ο οποίος θα ασχοληθεί με ένα κείμενο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου δημιουργικής γραφής του Κωνσταντίνου Τσίκα. Όλα αυτά θα λάβουν χώρα στην Caen. Εδώ στην Αθήνα, στο Βυρσοδεψείο, ο Guy Delomotte θα σκηνοθετήσει ένα κείμενο του Simon Grangeat με έλληνες ηθοποιούς.
Ετοιμάζουμε φυσικά ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα με τον Γιώργο Λούκο για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο τομέα της καλλιτεχνικής διανομής. Ωστόσο, εναπόκειται στον ίδιο να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα μεγάλα σχέδια πάνω στα οποία δουλεύουμε.
Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε ήδη να ανακοινώσουμε ότι η Έφη Θεοδώρου θα διασκευάσει και θα σκηνοθετήσει το έργο του Paul Claudel, Το ατλαζένιο γοβάκι, σε καινούρια μετάφραση του Στρατή Πασχάλη, έπειτα από παραγγελία του Γαλλικού Ινστιτούτου. Οι τελευταίες παραστάσεις δόθηκαν πριν από ακριβώς 50 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο. Πρόκειται επομένως για ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Έπειτα, θα παρουσιάσουμε έναν καινούριο τόμο, που ξεκινήσαμε με τις θεατρικές εκδόσεις του Maison Antoine Vitez, ο οποίος θα παρουσιάζει το πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Θα παρουσιαστεί επίσης στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, μαζί με τις αναγνώσεις, σκηνοθετικές επιμέλειες, ελληνικά θεάματα.
Πρέπει ναα αναφερθούμε επίσης σε ένα συγκεκριμένο αριθμό γαλλικών θεαμάτων στα ελληνικά από καλλιτέχνες που ακολουθούμε και στηρίζουμε:
– Ζωρζ Νταντέν ή ο ανύπαρκτος σύζυγος του Μολιέρου από τον Θοδωρή Αμπαζή στην Πάτρα
– Συρανό Ντε Μπερζεράκ του Rostand από τον Γιάννη Κακλέα στο Παλλάς
– Η Λίλα λέει του Chimo, συγγραφέας με ψευδώνυμο του οποίου η ταυτότητα δεν ανακαλύφθηκε ποτέ, και ο οποίος μιλά για τα γαλλικά προάστια, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη με τον λαμπρό Βασίλη Μαυρογεωργίου.
– Υπό έλεγχο του Frédéric Sonntag στο Studio Μαυρομιχάλη
– Ταξίδι στην άκρη της νύχτας του Céline στο Από Μηχανής Θέατρο με τον Άκι Βλουτή
Και επίσης το Πόκερ και το XY-XX του Jean Cassiès, στο θέατρο Αλκμήνη.
Θα συνεργαστούμε και φέτος με το φεστιβάλ Low Budget για τη τρίτη του έκδοση, από τις 5 έως τις 24 Μαίου, με έργα σημαντικών συγγραφέων όπως οι Marie Ndiaye, Michel Vinaver, Jean-René Lemoine, Claudine Galéa και Jean Genet.
Oι Εκδόσεις Άγρα θα συνοδεύσουν αυτή την συνεργασία εκδίδοντας τον τρίτο τόμο του Σύγχρονου Γαλλικού Θεάτρου.
Επιπλέον, θα οργανώσουμε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα συνέδριο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις στον τομέα του θεάτρου από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα.
Επιπλέον, μαζί με το ITI (Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου), το οποίο αφιερώνει το φετινό φόρουμ σύγχρονων δραματουργιών στα Βαλκάνια, θα παρουσιάσουμε στο Γαλλικό Ινστιτούτου δύο ρουμάνους συγγραφείς που γράφουν στα γαλλικά: τον Matéi Visniec και την Alexandra Badea, η οποία μόλις στα 33 της χρόνια τιμήθηκε με το βραβείο Grand Prix de littérature dramatique 2013.
Τέλος, στη Γαλλία, η ομάδα Vasistas θα πάει στη Μασσαλία, η ομάδα Blitz θα κάνει νέα περιοδεία και το Φεστιβάλ της Αβινιόν θα ασχοληθεί με την ελληνική δραματουργία.
Μουσική
Προτεραιότητα στη δημιουργία.
Το Ίδρυμα Θεοχαράκη θα παρουσιάσει έναν κύκλο γαλλικής μουσικής με, μεταξύ άλλων, το Paxos Ensemble, στου οποίου τη συναυλία γίνεται ιδιαίτερη μνεία, διότι πρόκειται για σύγχρονη γαλλική μουσική. Είναι ένα ελληνικό συγκρότημα υψηλού επιπέδου, όπως άλλωστε και το Ergon Ensemble, θα είναι προσκεκλημένο μας το προσεχή Μάιο.
Στο ίδιο πλαίσιο διοργανώνουμε την περιοδεία του νεαρού κουαρτέτου Tana, που θα εμφανιστεί και στη Λάρισα. Θα παρουσιαστούν έργα μουσικών του κορεσμού, όπως του Franck Bedrossian, ένα έργο του οποίου ακούσαμε πρόσφατα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ή του Raphaël Cendo.
Ο Raphaël Cendo θα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του προγράμματος του πρώτου εκ των τριών συναυλιών, που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Βασίλη Χριστόπουλου, στη Στέγη. Στο ίδιο μέρος θα λάβει χώρα και η δεύτερη συναυλία, με δύο εξέχοντες γάλλους μουσικούς: τον Pierre-André Valade, έναν από τους μεγαλύτερους διευθυντές ορχήστρας που αφιερώθηκε στη σύγχρονη μουσική και την σπουδαία τσελίστρια Anne Gastinel.
Η τρίτη συναυλία θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα παρουσιάσει ένα έργο του Marc-André Dalbavie, υπό τη διεύθυνση του κυρίου Χριστόπουλου.
Στο Ίδρυμα Ωνάση, θα φιλοξενηθούν γάλλοι καλλιτέχνες:
– το τρίο της τζαζ του Louis Sclavis, σύγχρονης τζαζ.
– το κουαρτέτο Tetraktys, το οποίο θα παρουσιάσει ένα γαλλικό έργο
– και φυσικά, το μουσικό θέατρο του Γιώργου Απέργη, Luna Park, με την ευκαιρία της συνάντησης του ευρωπαϊκού δικτύου σύγχρονης μουσικής Varèse, του οποίου η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έγινε ένας από τους στυλοβάτες του.
Ο Απέργης θα είναι επίσης το επίκεντρο μιας πολύ σημαντικής για το Γαλλικό Ινστιτούτο συναυλίας, διότι πρόκειται για την άφιξη του συνόλου TM+ με μια παγκόσμια δημιουργία, το Citoyenne insolente του Αλέξανδρου Μαρκέα. Το έργο θα παρουσιαστεί στη Nanterre σε δύο μέρες, έπειτα στις 24 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 25 Ιανουαρίου.
Σημαντική επίσης είναι η συναυλία του έλληνα πιανίστα του Ensemble intercontemporain, Δημήτρη Βασιλάκη. Πρόκειται για έναν κορυφαίο πιανίστα, ο οποίος έχει δουλέψει μεταξύ άλλων με τον Pierre Boulez.
Έχουμε επίσης τη συναυλία της φίλης μας Νένας Βενετσάνου στην αίθουσα συναυλιών «Παρνασσός», με μελοποιημένη ποίηση των Paul Eluard και Michel Deguy, καθώς επίσης και το γαλλικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή επίσης θα παρουσιάσει το γαλλικό έργο Βέρθερος του Jules Massenet.
Τον Ιούνιο, τον Φεστιβάλ Plissken θα παρουσιάσει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. .
Το Borderline Festival του Ιδρύματος Ωνάση θα συμπεριλάβει εξέχουσες γαλλικές παρουσίες, όπως ο Kasper Toeplitz και η κλασσική χορεύτρια Myriam Gourfink.
Τέλος, οι Groove Catchers, το τρίο τζαζ της νέας γαλλικής γενιάς, είναι προσκεκλημένοι στο Φεστιβάλ Κυκλάδων, σε Νάξο, Πάρο και Τήνο.
Χορός
Υπογραμμίζουμε τη πρωτοβουλία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών να προσκαλέσει δύο νέες ελληνίδες χορογράφους που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Γαλλία: την Παναγιώτα Καλλιμάνη και τη Λενιώ Κακλέα, τις οποίες κάποιοι είχαν την ευκαιρία να δουν στο τελευταίο Φεστιβάλ Αθηνών.
Η Compagnie Synthesis 748 ελληνική ομάδα χορού που διαμένει στη Γαλλία, θα είναι προσκεκλημένη στην Πάτρα και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Στην ίδια σχολή θα παρουσιαστεί και το Φεστιβάλ Athens Video dance Project, στο οποίο θα συμμετέχουμε με μια ταινία για τον Jan Fabre και μια άλλη για την Mathilde Monnier, την νέα διευθύντρια του Centre national de la Danse.
Όσον αφορά στο κλασσικό μπαλέτο, ο Yannivk Boquin θα χορογραφήσει μια παράσταση με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Για το hip hop, στηρίζουμε την άφιξη της ομάδας « Trafic de styles» του Sébastien Lefrançois, με μια σύγχρονη εκδοχή του «Ρωμαίοι και Ιουλιέτες», στον πληθυντικό, επιλεγμένο από τον κύριο Μαραγκόπουλο.
Η κυρία Μαραγκοπούλου, διευθύντρια του Φεστιβάλ Καλαμάτας, θα υποδεχτεί έναν εξαίρετο καλλιτέχνη, τον Christian Rizzo, με ένα έργο που έχει παρουσιαστεί στην Αβινιόν το 2012 και έκανε περιοδεία στη Γαλλία, το όνομα του οποίου θα σας αφήσω να ανακαλύψετε στην οθόνη και το οποίο σημαίνει: «Θα τρυπηθεί το μάτι που προστατεύεις» με έναν ερμηνευτή τουρκικής καταγωγής, μια εργασία πάνω στην εξορία του εαυτού, πάνω στην ποίηση του χώρου. ερμηνευτής είναι τούρκικης καταγωγής και το έργο βασίζεται στην απομόνωση του εαυτού μας, στην ποίηση του κενού. Ένα όμορφο και μεγάλο θέαμα.
Εικαστικά
Με βάση στη σύγχρονη δημιουργία.
ο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θα κάνει μια αναδρομή στους γάλλους και τους έλληνες καλλιτέχνες που έχουν παρουσιαστεί, υπό τη διεύθυνση του Εμμανουήλ Μαυρομάτη.
Στο ίδρυμα Άλεξ Μυλωνά και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με επιμελητή τον διευθυντή του Ντένη Ζαχαρόπουλου, θα παρουσιάσουμε μια έκθεση εμπνευσμένη από τον Marcel Duchamp, με έργα καλλιτεχνών, εννοιολογικά στην πλειονότητά τους, τα οποία έβαλαν ο καθένας μέσα σε μια βαλίτσα ή σε ένα κουτί. Το project συγκεντρώνει την αφρόκρεμα νέων γάλλων καλλιτεχνών.
Ένας Γάλλος καλλιτέχνης, ο Guillaume Robert, θα πραγματοποιήσει μια διαμονή στην Αρκαδία τον Απρίλιο, όπως επίσης και ένας άλλος μεγάλος καλλιτέχνης, ο Emmanuel Saulnier, καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού κινητοποιεί όλη τη χρονιά τους φοιτητές του για την υλοποίηση του project “Μια ελληνική στιγμή στη Γαλλία”, μαζί με τον Pierre-Alexis Dumas, καλλιτεχνικό διευθυντή του Hermès.
Και η πολιτιστική κληρονομιά έχει τη δική της θέση σ’ αυτό το πρόγραμμα, χάρη σε μια συνεργασία μεταξύ του Βυζαντινού Μουσείου και του Musée de Cluny την οποία στηρίζουμε, με την υποδοχή τον Απρίλιο ενός «θησαυρού» των συλλογών του τελευταίου, την φορητή Αγία Τράπεζα του 11ου αιώνα που θα «συναντήσει» τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου.
Εκπαίδευση
Εκτός από την ουσιαστική δουλειά που γίνεται στον εκπαιδευτικό τομέα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα αναφερθούμε ιδιαίτερα στις παρουσιάσεις των σπουδών στη Γαλλία, στο πρόγραμμά μας υποτροφιών και κινητικότητας των ερευνητών – γιορτάζουμε φέτος τα 10 χρόνια του προγράμματος υποτροφιών VRIκα! με μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα την «νεανική επιχειρηματικότητα», αλλά και στην Εβδομάδα, η οποία κινητοποιεί τις γαλλικές πρεσβείες. Και φέτος, θα έχουμε μια νέα συνεργασία με το Gazarte με προσκεκλημένη την καλλιτέχνιδα από το Cap Vert, Mayra Andrade.