Συνεχίζεται για τέταρτη σεζόν ο κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, μια ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που αναδεικνύει ταλαντούχους μουσικούς της νέας γενιάς και παρουσιάζει καταξιωμένους ερμηνευτές σε συναυλίες μουσικής δωματίου. Οι φετινές εκδηλώσεις αρχίζουν τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 8:30 μ.μ. με το ρεσιτάλ του Γιώργου Μπάνου (βιολί) και της Λητώς Θώμου (πιάνο). Οι δύο διακεκριμένοι δεξιοτέχνες, που εμφανίζονται ως σολίστ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και παράλληλα συμμετέχουν σε αξιόλογα σχήματα μουσικής δωματίου, θα αναμετρηθούν με κορυφαία έργα του ρεπερτορίου για σόλο βιολί καθώς και για βιολί και πιάνο.
Ο ανερχόμενος βιολονίστας Γιώργος Μπάνος επέλεξε για το πρόγραμμα της βραδιάς δύο γαλλικές σολιστικές συνθέσεις υψηλής δεξιοτεχνίας, την «Μπαλάντα» (Σονάτα αρ. 3 σε ρε ελάσσονα) του Eugène Ysaÿe [Εζέν Υζαΰ] και την «Τσιγγάνα» του Maurice Ravel [Μωρίς Ραβέλ], ενώ θα συμπράξει με την αναγνωρισμένη πιανίστα Λητώ Θώμου στην παρουσίαση δύο γοητευτικών ‒επίσης γαλλικών‒ έργων με υψηλές ερμηνευτικές απαιτήσεις: της Σονάτας για βιολί και πιάνο σε λα μείζονα του César Franck [Σεζάρ Φρανκ] και του Ποιήματος για βιολί και πιάνο του Ernest Chausson [Ερνέστ Σωσσόν].
Γιώργος Μπάνος:
Βραβευμένος σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς βιολιού, ο Γιώργος Μπάνος άρχισε μαθήματα βιολιού σε ηλικία 6 ετών. Σπούδασε στην Αθήνα (2005-2014) με τους Ν. Σαραντίδου, Δημ. Σέμση, Β. Παππά, στο Ίνσμπρουκ (2014-2015) με τον Χρήστο Κανέττη (Innsbruck Landeskonservatorium) και στη Βιέννη (2015-2018) με την Lucia Hall (J.S. Bach Musikschule). Μέχρι τα 14 του εμφανίστηκε σε σόλο ρεσιτάλ αλλά και με γνωστά σύνολα, όπως η Καμεράτα, η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (2010) και η Ορχήστρα των Χρωμάτων (2012), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και σε άλλες αίθουσες.
Συνεργάζεται ως concertmaster και ως σολίστ με την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) από την ίδρυσή της το 2017 υπό τον μαέστρο και κλαρινετίστα Δ. Γραμμένο.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το 2018 έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Τεχνών της Βιέννης (MUC) στην τάξη του Pavel Vernikov και λίγο αργότερα στην Ακαδημία Barenboim-Said στο Βερολίνο, όπου σπούδασε αρχικά με την Mihaela Martin. Το 2019 συνέχισε τις σπουδές του στην τάξη του Michael Barenboim, από την οποία αποφοίτησε με Bachelor τον Φεβρουάριο του 2023. Είναι αποδέκτης διακρίσεων και υποτροφιών από ελληνικούς και ξένους φορείς, ενώ έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια διακεκριμένων καλλιτεχνών, όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, o Daniel Barenboim κ.ά.
Λητώ Θώμου:
H ελληνοϊταλικής καταγωγής πιανίστα Λητώ Θώμου θεωρείται μία από τις σημαντικότερες σολίστ της γενιάς της, με πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρχισε πιάνο στα 6 της χρόνια και στα 17 αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Μ. Μαυρίκου) με α΄ βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επιδόσεως. Δάσκαλοί της, μεταξύ άλλων, υπήρξαν οι Alexander Jenner και Rudolph Keher στην Ακαδημία της Βιέννης, Jenny Jacharieva, Achilles delle Vigne και Ralph Nattkemper στις Βρυξέλλες καθώς και Germaine Mounier στη Θερινή Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ και στην École Normale de Musique de Paris, από την οποία αποφοίτησε με Diplôme supérieur d’exécution και ανώτατη διάκριση.
Βραβεύτηκε στους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου «Giovani pianisti» στη Μαρσάλα, «Albert Roussel» στη Σόφια και Guilde στο Παρίσι καθώς και στον διαγωνισμό ΧΟΝ στην Αθήνα.
Έχει εμφανιστεί με πολλά σύνολα σε συναυλίες μουσικής δωματίου, ενώ έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ στην Ευρώπη αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΤ, για την Κρατική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας καθώς και για το Ραδιόφωνο του Βατικανού.
Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει κλασικά αριστουργήματα αλλά και έργα σύγχρονων ελλήνων και ξένων συνθετών, πολλά από τα οποία έχει παρουσιάσει σε α΄ πανελλήνια. Έχει συνεργαστεί με το Μουσικό Σύνολο «Σκαλκώτας», την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και με την Καμεράτα.
Το 2012 κυκλοφόρησε, σε συνεργασία με τον ομποΐστα Σπύρο Κοντό, το cd «Μetamorphosis» με έργα για πιάνο και όμποε σύγχρονων ελλήνων συνθετών, ηχογραφημένα σε α΄ παγκόσμια εκτέλεση, το οποίο απέσπασε τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου-Μουσικής (καλύτερο cd ελληνικού ενδιαφέροντος, 2012). Τέσσερα χρόνια αργότερα, ηχογράφησε το cd «Nostalgica utopica» με έργα Ευάγγελου Κοκκόρη συμπράττοντας με τον φλαουτίστα Νίκο Νικόπουλο.
Διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και είναι καλλιτεχνική διευθύντρια των παραρτημάτων Νέας Σμύρνης και Αγίας Παρασκευής.
Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος:
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της σεζόν 2023-2024, το κοινό θα έχει ακόμη την ευκαιρία να παρακολουθήσει συναυλίες με το Τrio El Greco (12.10), την κιθαρίστα Έλενα Παπανδρέου (24.10), τον βιολοντσελίστα Κωνσταντίνο Σφέτσα και τον πιανίστα Στέφανο Θωμόπουλο (31.10), τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου και την πιανίστα Χαρά Ιακωβίδου (27.11), τις σολίστ του πιάνου Νέλλη Σεμιτέκολο και Λίλια Μπογιατζίεβα (06.12) καθώς και με τους Ιάσωνα Κεραμίδη (βιολί), Benedict Klöckner [Μπένεντικτ Κλαίκνερ] (βιολοντσέλο) και Απόστολο Παληό (11.12, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Έτους Ραχμάνινοφ).
Διαβάστε επίσης:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Τα highlights της καλλιτεχνικής περιόδου 2023-2024
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Εκπαιδευτικά προγράμματα & δράσεις για το 2023-2024