Από τις επιλογές τους για αυτή την ιδιαίτερη βραδιά ξεχωρίζει η Σονάτα για δύο πιάνα σε φα ελάσσονα του Johannes Brahms [Γιοχάννες Μπραμς], μια διαφορετική εκδοχή του περίφημου Κουιντέτου του με πιάνο που φέρει και αυτό τη δική του υπογραφή. Οι δύο διακεκριμένες πιανίστες Νέλλη Σεμιτέκολο και Λίλια Μπογιατζίεβα, στο μουσικό τους ταξίδι από τον Ρομαντισμό έως τον 20ό αιώνα, θα μας μεταφέρουν επίσης στον μαγευτικό κόσμο του Sergey Prokofiev [Σεργκέι Προκόφιεφ] και του George Gershwin [Τζωρτζ Γκέρσουιν]. Θα ερμηνεύσουν τρία αποσπάσματα από το δημοφιλές μπαλέτο «Σταχτοπούτα» του Prokofiev σε μεταγραφή για δύο πιάνα του Mikhail Pletnev [Μιχαήλ Πλετνιόφ] καθώς και τον ιδιαίτερα αγαπητό «Αμερικανό στο Παρίσι» του Gershwin, έργο με έντονες τζαζ επιρροές που μετέγραψε ο ίδιος για δύο πιάνα.
Νέλλη Σεμιτέκολο:
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο (με την Φώφη Γραφειάδου και την Κρινώ Καλομοίρη), απ’ όπου πήρε το δίπλωμά της. Συνέχισε ανώτερες σπουδές πιάνου στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου με τον Έρικ Τεν-Μπεργκ και έκανε ιδιαίτερα μαθήματα με την Αλίς Πάσκους. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής του Θόδωρου Αντωνίου, με τον Μάνο Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα, στους Μουσικούς Αυγούστους του Ηρακλείου και στους Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας. Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ισπανία, τη Βουλγαρία και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Έχει πάρει μέρος στα Φεστιβάλ Αθήνας, Πάτρας, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Καλαμάτας, Πειραιά, Οχρίδας και Λευκάδας. Έχει συνεργαστεί με όλες τις ελληνικές ορχήστρες καθώς και σε παραγωγές για το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει έργα Γρηγορίου, Καλομοίρη, Κουρουπού, Μικρούτσικου, Σκαλκώτα, Σφέτσα και Χρήστου. Έχει διδάξει στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και στο Athenaeum.
Λίλια Μπογιατζίεβα:
Γεννημένη στη Σόφια, σπούδασε με τον καθηγητή Γκάνεφ στην Εθνική Μουσική Ακαδημία της γενέτειράς της και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Ωδείο «Τσαϊκόφσκι» στη Μόσχα, με τον καθηγητή Τ.Δ. Γκούτμαν. Έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στη Σενιγκάλια (Ιταλία, 1979), «Βιάννα ντα Μόττα» (Πορτογαλία, 1983), «Μαρία Κάλλας» (Ελλάδα, 1985) κ.α. Έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ (Μονπελλιέ, Ωβέρ-συρ-Ουάζ, Δουβλίνο, Μοντεβιδέο, Μόσχα, Ταϊβάν, Αθήνα, Σόφια) και συμπράττει ως σολίστ με ορχήστρες και συγκροτήματα μουσικής δωματίου. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει έργα Μπαχ, Μπάρμπερ, Σοστακόβιτς και σύγχρονων συνθετών. Έχει διδάξει στη Μουσική Ακαδημία της Σόφιας, στην Αθήνα και στο Παρίσι (περιφερειακό ωδείο CRR , Σκόλα Καντόρουμ, Μονρούζ). Δίνει μάστερκλας σε Γαλλία, Ρωσία, Νορβηγία, Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία και ΗΠΑ. Είναι καθηγήτρια στην Ακαδημία Πιάνου στον Πόρο. Επίσης, διοργανώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου De Bach au Jazz (2013, 2015 στο Παρίσι, 2018 στην Αθήνα, 2021 online). Είναι μέλος κριτικής επιτροπής διεθνών διαγωνισμών πιάνου («Mαρία Κάλλας» στην Ελλάδα, «Σκριάμπιν» στην Ιταλία, του Κρασνοντάρ στη Ρωσία).
Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος:
Στις 11 Δεκεμβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Μέγαρο τη συναυλία του Ιάσωνα Κεραμίδη (βιολί), του Benedict Klöckner [Μπένεντικτ Κλαίκνερ] (βιολοντσέλο) και του Απόστολου Παληού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Έτους Ραχμάνινοφ. Ο κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος θα συνεχιστεί με νέες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής περιόδου 2023-2024.