Έλληνες σολίστ: Θεόδωρος Κερκέζος και Δανάη Ντέρκεν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Οι Θεόδωρος Κερκέζος και Δανάη Ντέρκεν έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μια συναυλία στο πλαίσιο της σειράς Έλληνες σολίστ.

Με κοινό κώδικα τη μουσική, δύο καλλιτέχνες που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, ο καταξιωμένος σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος και η ανερχόμενη πιανίστα Δανάη Ντέρκεν, δίνουν ραντεβού την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 8:30 μ.μ. στο Μέγαρο. Μαζί τους, ο βιολονίστας Ανδρέας Κερκέζος. Στο ρεσιτάλ τους, που αναδεικνύει τις δεξιοτεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες του σαξόφωνου, παρουσιάζουν ένα πανόραμα πρωτότυπων έργων και μεταγραφών, με την υπογραφή συνθετών του 19ου και 20ού αιώνα (Claude Debussy [Κλωντ Ντεμπυσσύ], Marc Eychenne [Μαρκ Εσέν], George Gershwin [Τζωρτζ Γκέρσουιν], Darius Milhaud [Νταριούς Μιγιώ], Pedro Iturrade [Πέδρο Ιτουρράλντε]), αλλά και Ελλήνων δημιουργών, όπως ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης και ο Ερρίκος Βάιος, εκπρόσωπος της νέας γενιάς των σύγχρονων δημιουργών μας.

Η εμφάνιση του Θεόδωρου Κερκέζου και της Δανάης Ντέρκεν στο Μέγαρο εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, η οποία συνεχίζεται τον Φεβρουάριο (1/2/2022) με τη συναυλία της πιανίστας Ντόρα Μπακοπούλου, του Νίκου Μάνδυλα (βιολί), της Κρυσταλίας Γαϊτάνου (βιόλα) και του Κριστοφόρ Μιρόσνικοφ (τσέλο). Επίσης τον Φεβρουάριο, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Τετρακτύς συναντά στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος τον κλαρινετίστα Κώστα Τζέκο (9/2/2022), ενώ η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο βαρύτονος Vito Priante, πλαισιωμένοι από τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα, ερμηνεύουν τραγούδια αγάπης (23/2/2022).

Τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί τρία ακόμη ρεσιτάλ. Στο πρώτο (14/3/2022) εμφανίζονται η σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου, ο Φαίδων Mηλιάδης (βιολί), η Φανή Βοβώνη (βιολί), η Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα) και ο Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστος (τσέλο), που παρουσιάζουν γαλλόφωνη μουσική. Στο δεύτερο (16/3/2022) συμμετέχουν οι λυρικοί ερμηνευτές Μυρσίνη Μαργαρίτη και Τάσης Χριστογιαννόπουλος –μαζί τους, ο Νίκος Αθηναίος στο πιάνο–, ενώ στην τρίτη συναυλία του κύκλου (23/3/2022) λαμβάνει μέρος το Τρίο Παντούμ (Ανδρέας Παπανικολάου-βιολί, Άγγελος Λιακάκης-βιολοντσέλο, Τίτος Γουβέλης-πιάνο).

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Ο Claude Debussy (1862-1918) κατέχει ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα με τρία έργα: τη Ραψωδία για σαξόφωνο και πιάνο, το Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου (μεταγραφή: Ladislas Kun) και τις Σειρήνες από τα «Τρία νυχτερινά» (μεταγραφή: Gustave Samazeuilh). Από το γαλλικό ρεπερτόριο έχουν επίσης επιλεγεί συνθέσεις λαμπρών μουσουργών του 20ού αιώνα: Καντιλένα και Χορός, τρίο για βιολί, σαξόφωνο και πιάνο του Marc Eychenne (γενν. 1933) και Σκαραμούς, σουίτα για σαξόφωνο και πιάνο του Darius Milhaud (1892-1974). Θα ακουστούν ακόμη τα Τρία Πρελούδια για σαξόφωνο και πιάνο του George Gershwin (1898-1937) σε μεταγραφή του Θ. Κερκέζου και το έργο Czárdás για σαξόφωνο και πιάνο του Pedro Iturralde (1929-2020). Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, το Κρητικό κοντσερτίνο για σαξόφωνο και πιάνο του Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021), το οποίο παρουσιάζεται σε επιμέλεια του Γιάννη Σαμπροβαλάκη, καθώς και τη σύνθεση Smoke from a blue flame για σαξόφωνο και πιάνο του Ερρίκου Βάιου (γενν. 1967).

Θεόδωρος Κερκέζος

Ο σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος έχει συμπράξει και ηχογραφήσει με μεγάλες ορχήστρες, όπως οι Συμφωνικές Λονδίνου, Ζυρίχης, Ραδιοφωνίας της Μόσχας, Βερολίνου, οι Φιλαρμονικές Λονδίνου και Αγίας Πετρούπολης, η Philharmonia, η Vienna Chamber Orchestra, οι Moscow Soloists, συνεργαζόμενος με διάσημους μαέστρους (Fedoseyev, Bashmet, Κουρεντζής), ενώ έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως το Royal Festival Hall, το Carnegie Hall, το Wigmore Hall του Λονδίνου, η Τonhalle της Ζυρίχης, το Konzerthaus της Βιέννης, η Αίθουσα Τchaikovsky της Μόσχας. Σπούδασε στο Ωδείον Αθηνών με τον Mπάμπη Φαραντάτο και με τους Daniel Deffayet και Jean-Marie Londeix. Έχει δώσει masterclasses στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Πρίνστον, Λουιζιάνας, Βιέννης, Μόσχας, Αγίας Πετρούπολης και Πεκίνου καθώς και στις Ακαδημίες Σοπέν και Γκνέσιν. Υπήρξε υποψήφιος δύο φορές για τα βραβεία New York Grammy-2007. Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ Μουσικής από το IAACC/UNESCO και από το Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, έχει εκλεγεί ομόφωνα επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και Τεχνών. Του έχει επίσης απονεμηθεί ο τίτλος Artist of the Year από τα Gina Bachauer Awards. Τα βιβλία του εκδίδονται από τον οίκο Alphonse Leduc-Paris. Κορυφαίοι συνθέτες όπως, μεταξύ άλλων, οι Xenakis, Θεοδωράκης, Cerha και Μπαλτάς, του έχουν αφιερώσει έργα τους. Η δισκογραφία του έχει τιμηθεί διεθνώς με πολλά σημαντικά βραβεία. Παίζει με σαξόφωνα H. SELMER-PARIS που τα φροντίζει αποκλειστικά η εταιρεία Νίκος Διπλάρης.

Δανάη Ντέρκεν

H πιανίστα Δανάη Ντέρκεν, γερμανοελληνικής καταγωγής, με εντυπωσιακή τεχνική, βαθιά μουσικότητα και ιδιαίτερη σκηνική παρουσία, συγκαταλέγεται στους πιο περιζήτητους σολίστ της νέας γενιάς με διεθνή σταδιοδρομία. Σε ηλικία μόλις επτά χρονών είχε κερδίσει το ενδιαφέρον του Yehudi Μenuhin, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της (με τους καθηγητές Karl-Heinz Kämmerling και Lars Vogt) άρχισε να συμπράττει ως σολίστ με κορυφαίες ορχήστρες (Συμφωνική του Μονάχου, του Ντίσελντορφ, Royal Northern Sinfonia κ.ά.) και να εμφανίζεται σε μεγάλες αίθουσες (μεταξύ άλλων, Wigmore Hall του Λονδίνου, Mozarteum του Σάλτσμπουργκ, Konzerthaus της Βιέννης, Gasteig του Μονάχου, Tonhalle της Ζυρίχης και του Ντίσελντορφ, Αίθουσα της Φιλαρμονικής της Κολωνίας) και φημισμένα φεστιβάλ (Schleswig-Holstein, Δρέσδης, Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας). Τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, το πρόγραμμά της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εμφανίσεις σε κέντρα συμφωνικής μουσικής στη Γερμανία και την Ελβετία, συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ καθώς και ρεσιτάλ στη Λετονία. Ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου, συνεργάζεται στενά με τoν τσελίστα Benedict Kloeckner, ενώ έχει συμπράξει με τον βιολίστα Adrien La Marca και τον ομποΐστα Philippe Tondre, με τους οποίους έχει ηχογραφήσει δύο cds. Έχει επίσης συνεργαστεί με διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, όπως οι Gustav Rivinius, Sharon Kam, Lars Vogt, Artur Pizarro, Carolin Widmann, Benjamin Beilman, Katia & Marielle Labèque. Με την αδερφή της Κυβέλη Ντέρκεν, πιανίστα επίσης, διοργανώνουν το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ στον Μόλυβο της Λέσβου. Τα podcasts των δύο αδερφών (“The Sister Trill”) είναι διαθέσιμα σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες. Oι ηχογραφήσεις της με κοντσέρτα Mozart και Mendelssohn αλλά και τα πρόσφατα άλμπουμ της («East and West», «Between Nostalgia and Revolution») έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, ενώ τα σόλο cds της με Φαντασίες των Schumann, Schubert και Carl Philipp Emanuel Bach έχουν κερδίσει βραβείο ICMA.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Στο πλαίσιο της συναυλίας και των εκπαιδευτικών δράσεων για ενήλικες που είναι συνδεδεμένες με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Μεγάρου, η Δανάη Ντέρκεν συνομιλεί με το κοινό για την Επιρροή της διπλής υπηκοότητας στη μουσική σταδιοδρομία, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου (18:00 – 19:00).

Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης, μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία της εκδήλωσης (11.1.2022).

Απαραίτητη η προσέλευση 30 λεπτά πριν την έναρξη του προγράμματος.

*Στη συναυλία και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ