Έλληνες σολίστ: Τραγούδια αγάπης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο πλαίσιο της σειράς Έλληνες σολίστ, η Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο Vito Priante έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μια συναυλία με “Τραγούδια αγάπης”.

Δύο καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές με σημαντική παρουσία σε φημισμένα λυρικά θέατρα, η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο ιταλός βαρύτονος Vito Priante [Βίτο Πριάντε], αποχωρίζονται για λίγο το οπερατικό ρεπερτόριο για να ερμηνεύσουν μικρά κομψοτεχνήματα για φωνή και πιάνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στις 8:30 μ.μ., σε μια βραδιά με «Τραγούδια αγάπης». Έχοντας στο πλάι τους τον κορυφαίο πιανίστα Δημήτρη Γιάκα, θα μοιραστούν με το κοινό μερικές από τις ωραιότερες γαλλικές mélodies, αλλά και γερμανικά Lieder, για μία ή δύο φωνές των Robert Schumann [Ρόμπερτ Σούμαν], Gabriel Fauré [Γκαμπριέλ Φωρέ], Johannes Brahms [Γιοχάννες Μπραμς], Cécile Chaminade [Σεσίλ Σαμινάντ], Jules Massenet [Ζυλ Μασνέ], Henri Duparc [Ανρί Ντυπάρκ] και Charles Gounod [Σαρλ Γκουνό].

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της βραδιάς αποτελείται από μικρά διαμάντια –σόλο και ντουέτα– του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού που συνδυάζουν με αριστοτεχνικό τρόπο τον ποιητικό λόγο με τη μουσική. Γερμανοί και γάλλοι συνθέτες του 19ου αιώνα εμπνέονται γοητευτικές μελωδίες από τους στίχους επιφανών λογοτεχνών όπως, μεταξύ άλλων, του Charles Baudelaire [Σαρλ Μπωντλαίρ], του Robert Burns [Ρόμπερτ Mπερνς], του Friedrich Rückert [Φρήντριχ Ρύκερτ], του Sully Prudhomme [Συλλύ Πρυντόμ], και δημιουργούν μια αστείρευτη παρακαταθήκη για τη φωνητική μουσική δωματίου. Από την πλούσια εργογραφία εκείνης της εποχής, η Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο Vito Priante επέλεξαν αγαπημένα τραγούδια όπως Τα λίκνα και το Ύστερα από ένα όνειρο του Fauré, Τα λουλούδια του Massenet, Η προηγούμενη ζωή του Duparc, αλλά και η Παλιά αγάπη του Brahms ή το Κάτω από το παράθυρο του Schumann.

Διάρκεια: 100 λεπτά (με διάλειμμα)

Η μεσόφωνος Μαίρη Έλεν Νέζη…

… είναι μία από τις σημαντικότερες λυρικές τραγουδίστριες της γενιάς της. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Οι ηχογραφήσεις της έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο. Έχει πρωταγωνιστήσει, μεταξύ άλλων, στην Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Μόναχο), τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, την Όπερα των Βερσαλλιών, στο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων (Παρίσι), στα λυρικά θέατρα της Νίκαιας και του Στρασβούργου, στην Όπερα Σάο Κάρλος (Λισσαβόνα), στην Όπερα της Λοζάνης, ενώ έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε γνωστές αίθουσες ανά τον κόσμο (Κάρνεγκι Χολ, Έιβερι Φίσερ Χολ, Θέατρο Τσαϊκόφσκι, Κονσέρτχεμπαου κ.ά.). Έχει επίσης ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε παραγωγές της ΕΛΣ και του ΜΜΑ. Έχει ηχογραφήσει για τις δισκογραφικές εταιρείες Sony, Decca, Arkiv, Virgin, Deutsche Harmonia Mundi, MDG, Berlin Classics, Tafelmusik media, Dynamic. Για το σόλο άλμπουμ της «Archetypon» (MDG), με θέμα γυναικεία πορτρέτα από την Αρχαία Ελλάδα, ήταν υποψήφια στην κατηγορία Singer of the Year, από τα γερμανικά βραβεία Opus Klassik.

Ο ιταλός βαρύτονος Vito Priante…

… έχει εμφανιστεί σε όπερες, φεστιβάλ και μεγάλες συναυλιακές αίθουσες σε Ευρώπη και Αμερική (Σκάλα Μιλάνου, Όπερα Βαυαρίας, Βιέννης, Μουσικός Φλωρεντινός Μάιος, Θέατρο Ηλυσίων Πεδίων, BBC Proms, Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ, Βασιλική Όπερα Λονδίνου κ.ά.). Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικούς ρόλους για βαρύτονο στις όπερες «Οι γάμοι του Φίγκαρο», «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», «Ντον Τζοβάννι», «Σταχτοπούτα», «Έτσι κάνουν όλες», «Ελιξίριο του έρωτα», «Κάρμεν», «Ο μαγικός αυλός» κ.ά. Έχει επίσης συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους (Μούτι, Μπιόντι, Παππάνο κ.ά.) στην παρουσίαση εμβληματικών έργων εκκλησιαστικής μουσικής. Στις μαγνητοσκοπήσεις του (dvd) περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, «Οι γάμοι του Φίγκαρο» (2012, Φεστιβάλ του Γκλάινμπορν) και οι όπερες «Φλαμίνιο» (Arthus Musik) και «Μοντεζούμα» (Dynamic)· στις δισκογραφήσεις του, οι όπερες «Μοντεζούμα» (Archiv), «Αλτσίνα», «Φλορίντα» (Archiv) και «Μεγάλος Πέτρος» (Dynamic). Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Φράνκο Αμπιάτι για την καλύτερη ανδρική φωνή («Ο Φυλακισμένος» του Νταλλαπίκκολα, Σκάλα Μιλάνου, υπό τον Ντάνιελ Χάρντιγνκ, σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν).

O πιανίστας Δημήτρης Γιάκας…

… έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην École Normale de Musique του Παρισιού (πιάνο, μουσική δωματίου, μουσική προετοιμασία όπερας). Κατόπιν μελέτησε συνοδεία τραγουδιού πλάι στον Ντάλτον Μπόλντουιν. Το διάστημα 1982-91 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού καθώς και στην όπερα της Λυόν, κατόπιν πρόσκλησης του μουσικού διευθυντή της Κεντ Ναγκάνο. Παράλληλα, συνόδευε στο πιάνο τραγουδιστές στο Παρίσι, ενώ εμφανίστηκε σε πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα, αρχίζοντας τακτική συνεργασία με την ΕΛΣ και το ΜΜΑ. Συνοδεύει συχνά έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Η βραδιά «Τραγούδια αγάπης» εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, η οποία συνεχίζεται τον Μάρτιο με τρία ακόμη ρεσιτάλ. Στο πρώτο (14/3/2022) εμφανίζονται η σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου, ο Φαίδων Mηλιάδης (βιολί), η Φανή Βοβώνη (βιολί), η Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα) και ο Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστος (τσέλο), που παρουσιάζουν γαλλόφωνη μουσική. Στο δεύτερο (16/3/2022) λαμβάνουν μέρος οι λυρικοί ερμηνευτές Μυρσίνη Μαργαρίτη και Τάσης Χριστογιαννόπουλος –μαζί τους, ο Νίκος Αθηναίος στο πιάνο–, ενώ στην τρίτη συναυλία του κύκλου (23/3/2022) το Τρίο Παντούμ (Ανδρέας Παπανικολάου-βιολί, Άγγελος Λιακάκης-βιολοντσέλο, Τίτος Γουβέλης-πιάνο) ερμηνεύουν έργα Liszt [Λιστ], Schnittke [Σνίτκε] και Mendelssohn [Μέντελσον].

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ