Έλληνες στον κόσμο: Ο Χρήστος Χατζής στο Βασιλικό Θέατρο

Με τον διεθνούς φήμης Έλληνα συνθέτη κ. Χρήστο Χατζή θα κλείσει η διοργάνωση του ΚΘΒΕ, «Έλληνες στον Κόσμο», που περιέλαβε μια σειρά αφιερωμάτων σε Έλληνες καλλιτέχνες, από διαφορετικούς χώρους της Τέχνης, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Η παρουσίαση του έργου του θα γίνει στο Βασιλικό Θέατρο. Τον κ. Χατζή θα προλογίσει η λυρική τραγουδίστρια, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Αγγελική Καθαρίου. Ο συνθέτης θα μας μιλήσει για τη σχέση πνευματικότητας και μουσικής και για την «απογκετοποίηση της λόγιας μουσικής». Θα παρουσιάσει αποσπάσματα του έργου του και θα μοιραστεί την εμπειρία του στο χώρο της σύνθεσης με το κοινό και τους καλλιτέχνες της πόλης.

Ο κ. Χατζής θα πραγματοποιήσει masterclass με θέμα: Σύγκλιση: Το Zeitgeist του 21ου αιώνα. Το masterclass θα πραγματοποιηθεί Κυριακή 23 Δεκεμβρίου.

Χρήστος Χατζής

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης Χρήστος Χατζής, έχει λάβει πλήθος βραβείων και διακρίσεων για το έργο του, έχει συνεργαστεί με διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, όπως η βιολίστρια Hilary Hahn και η μουσικός κρουστών οργάνων Dame Evelyn Glennie, καθώς και με τις συμφωνικές ορχήστρες του Τορόντο, Winnipeg, Montreal, Νέας Σκοτίας, Ουραλίων, Βαρσοβίας, Νότιας Ολλανδίας, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, άλλες ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες και το Royal Winnipeg Ballet. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και έχει χαρακτηριστεί ως «ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του σήμερα» (CBC), και «ένας σύγχρονος Καναδός μαιτρ» (New Yorker). Πρόσφατα καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του. Το έργο του Χρήστου Χατζή αποτελεί μια καινοτομία στο χώρο της μουσικής του 21ου αιώνα και καταφέρνει να συνδυάσει διανοητική πολυπλοκότητα και καθαρότητα, ψυχολογική/συναισθηματική αμεσότητα και τεχνική μαεστρία μέσω διαφόρων μουσικών ιδιωμάτων.

Οι πιο πρόσφατες δουλειές του εστιάζουν σε θέματα γεωπολιτικής ποικιλομορφίας, στην περιβαλλοντική ευαισθησία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν και αποτελεί πρόκληση από τεχνικής πλευράς, η μουσική του Χατζή έχει καθιερώσει μια βαθιά σχέση με ένα μεγάλο αριθμό μουσικών και ακροατών παγκοσμίως (1.700.000 «χτυπήματα» η audio list της μουσικής του από το 2008).

Ενδεικτικά της πιο πρόσφατης μουσικής σκέψης του είναι τα δύο έργα GAIA και GOING HOME STAR: Truth and Reconciliation. Το GOING HOME STAR: Truth and Reconciliation, είναι ένα μπαλέτο εμπνευσμένο από τη μουσική των ιθαγενών του Καναδά για την τραγουδίστρια Tanya Tagaq, τους Northern Cree Singers και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Winnipeg που βγάζει στο φως τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας των Indian Residential Schools, το επίσημο και μαζικό παιδομάζωμα ιθαγενών, που διήρκησε πάνω από ένα αιώνα. Ήταν παραγγελία του Royal Winnipeg Ballet υπό την αιγίδα της Truth and Reconciliation Commission.

Η κριτική για το έργο GOING HOME STAR υπήρξε μεγαλειώδης: «Η μουσική του Going Home Star είναι ίσως η καλύτερη μουσική σύνθεση μπαλέτου που έχει δημιουργηθεί στον Καναδά» – THE GLOBE AND MAIL. «Ένα από τα πιο δυνατά και συγκινητικά έργα του Καναδού συνθέτη» – WINNIPEG FREE PRESS κ.ά.. Η μουσική του Χατζή παρουσιάστηκε σε παραστάσεις και εκπομπές (πάνω από 100 φορές παγκοσμίως το 2016 και πάνω από 120 το 2017) και κυκλοφόρησε από μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες όπως οι Naxos, Deutche Grammophon, Centrediscs, EMI, Analekta, Sony, CBC και πολλές άλλες ανεξάρτητες δισκογραφικές.

Οι πιο πρόσφατες δουλειές του περιλαμβάνουν τις πρεμιέρες των:

«Thunder Drum» από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Thunder Bay και «Ecstasy» από την τραγουδίστρια της pop Sarah Slean και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Thunder Bay.

• Την πρεμιέρα και την Καναδέζικη Περιοδεία του «GOING HOME STAR» από το Royal Winnipeg Ballet το 2014 και 2016.

• Την πρεμιέρα του ορχηστικού έργου «The Isle is Full of Noises» που άνοιξε το Eurasia Festival στη Ρωσία με την Urals Philharmonic Orchestra το 2015 και πρόσφατες ερμηνείες από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Τορόντο, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαρσοβίας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νάπολης, στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Φιλαρμονική της Νότιας Ολλανδίας.

• Την περιοδεία επίσης σε Αμερική και Ευρώπη του «Coming To» και «Dystopia» από τη βιολίστρια Hilary Hahn. Το «Four Songs on Poems by Elizabeth Bishop» από τη σοπράνο Suzy LeBlanc και τη Συμφωνική Nova Scotia.

• Το «Lamento» από τη Sarah Slean και τη Συμφωνική της Νέας Σκοτίας και, πριν δύο εβδομάδες, τις εκτελέσεις (με ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση) του «Ecstasy» επίσης από τη Sarah Slean και τη Συμφωνική της Νέας Σκοτίας.

• Η ηχογράφηση της Hilary Hahn από τη Deutsche Grammophon που περιλαμβάνει το «Coming» To κέρδισε βραβείο Grammy το 2015 και ήταν στην κορυφή των top 10 διαφόρων χωρών εκείνη τη χρονιά.

Ο Χατζής συχνά γράφει για τη σύγχρονη μουσική και τη σχέση της με την σημερινή κοινωνία. Περισσότερες πληροφορίες για τη δραστηριότητα και το έργο του Χρήστου Χατζή υπάρχουν στο www.hatzis.com.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ