Έλληνες ζωγράφοι από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Εθνική Τράπεζα διοργανώνουν εκτενές αφιέρωμα στην Ελληνική ζωγραφική με επιλογές έργων Ελλήνων καλλιτεχνών που ανήκ

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Εθνική Τράπεζα διοργανώνουν εκτενές αφιέρωμα στην Ελληνική ζωγραφική με επιλογές έργων Ελλήνων καλλιτεχνών που ανήκουν στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 9 Μαϊου.

Η Εθνική Τράπεζα, το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας μας, αμέσως μετά την ίδρυσή της, το 1841, επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στην καλλιτεχνική δημιουργία, την οποία στήριξε με ποικίλους τρόπους.

Είναι το πρώτο ανάμεσα σε ανάλογα ιδρύματα που καθιέρωσε τη συγκρότηση καλλιτεχνικής συλλογής. Ο πυρήνας της αποτελείται από έργα που παραγγέλθηκαν σε καλλιτέχνες αναγνωρισμένους την εποχή ίδρυσής της και κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, στα οποία απεικονίζονται προσωπικότητες συνδεδεμένες με τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της. Η Εθνική Τράπεζα, εξακολουθεί να αναθέτει σε αναγνωρισμένο ζωγράφο κάθε εποχής να φιλοτεχνήσει την προσωπογραφία κάθε αποχωρούντος διοικητή της.

Έτσι στο πέρασμα των εκατόν εβδομήντα περίπου χρόνων της λειτουργίας της, οι προσωπογραφίες των διοικητών που έχουν συγκεντρωθεί, συγκροτούν μια ολοκληρωμένη portrait gallery, οποία εκτός από το ότι περιέχει έργα των επιφανέστερων καλλιτεχνών κάθε εποχής, συγχρόνως καταγράφει την ιστορία της ελληνικής προσωπογραφίας.

Παράλληλα οι διοικήσεις της Τράπεζας, άρχισαν συστηματικά να συγκεντρώνουν έργα με βασικό στόχο τον εξωραϊσμό και τη διακόσμηση των χώρων. Έργα σημαντικών καλλιτεχνών κάθε εποχής πλουτίζουν τη συλλογή της, με αποτέλεσμα να καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα της νεοελληνικής τέχνης. Τα τελευταία χρόνια η Εθνική Τράπεζα απέκτησε μερικά μοναδικά έργα που αναδεικνύουν το μουσειακό χαρακτήρα της συλλογής.

Η καλλιτεχνική συλλογή της Εθνικής Τράπεζας καλύπτει σχεδόν όλες τις περιόδους της ιστορίας της ελληνικής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα. Χωρίς να θεωρηθεί ότι δεν υπάρχουν κενά, ωστόσο με τις αγορές των τελευταίων χρόνων, συμπληρώθηκαν καλλιτεχνικές περίοδοι και συμπεριλήφθηκε το έργο των καλλιτεχνών που δεν αντιπροσωπεύονταν στη συλλογή, ώστε σήμερα να είναι δυνατόν να λεχθεί ότι η συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, μέσα από τις ειδικές συνθήκες διαμόρφωσής της που καλύπτουν σχεδόν εκατόν εβδομήντα χρόνια συλλεκτικής δραστηριότητας, εξιστορεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο την πορεία και την εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης.

Έτσι, η έκθεση αρχίζει με τα έργα των πρώτων χρόνων της δημιουργίας της συλλογής στα μέσα του 19ου αιώνα και καταλήγει στους καλλιτέχνες που γεννήθηκαν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι οποίοι στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 βρίσκονταν ήδη σε ακμή. Οι μεταπολεμικοί καλλιτέχνες, που αντιπροσωπεύονται σημαντικά στη συλλογή, πιστεύουμε ότι θα παρουσιασθούν μελλοντικά σε δεύτερη έκδοση.

Η Εθνική Τράπεζα θεωρεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρόταση να συμμετάσχει στην έκθεση το Δίκτυο η Κίνηση των Πέντε Μουσείων (Αρχαιολογικό, Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα του ΑΠΘ, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) που έχει οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα να έρθουν σε επαφή με έργα της νεότερης ελληνικής τέχνης.

Τα 5 Μουσεία και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας είναι εστίες πολιτισμού με έντονη παρουσία στη ζωή της πόλης. Η κάθε επί μέρους έκθεση διαμορφώθηκε με επιλογές έργων που προσδιορίστηκαν σύμφωνα με το αντικείμενο του κάθε μουσείου.
Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα εκτεθεί ο κύριος κορμός της συλλογής έργων ζωγραφικής της Εθνικής Τράπεζας που καλύπτει όλο το φάσμα της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας από τον 19ο ως τον 20ο αιώνα.

Στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας θα παρουσιαστεί η συλλογή των προσωπογραφιών, η οποία αποτελεί μια τελείως ξεχωριστή και ολοκληρωμένη ενότητα. Εκτός από έργα ζωγραφικής, θα εκτεθούν προτομές σε μάρμαρο ή μπρούντζο αρκετών διοικητών, καθώς και μια ιδιαίτερα σημαντική συλλογή χαρακτικών με προσωπογραφίες ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ